Λογισμικό ασφαλείας

Οποιαδήποτε συνδεδεμένη συσκευή μπορεί να είναι πύλη για απειλή ασφαλείας. Ο καλύτερος τρόπος για να ασφαλίσετε μια συσκευή, ειδικά μια συνδεδεμένη στο διαδίκτυο, είναι να χρησιμοποιήσετε κατάλληλο και ενημερωμένο λογισμικό ασφαλείας, συνήθως γνωστό ως antivirus.

Επιπλέον επίπεδο ασφάλειας προσωπικών δεδομένων και τόσο στις πληροφορίες που μεταφέρονται μέσω του Διαδικτύου ή της ίδιας της συσκευής μπορεί να παρέχεται από ένα ειδικό σύνολο εργαλείων που ονομάζονται VPN, τα οποία αντιπροσωπεύουν το Virtual Private Network (= Εικονικό ιδιωτικό δίκτυο).

Κατά την περιήγηση ή ειδικά την πραγματοποίηση οικονομικών συναλλαγών ενώ συνδέονται με μη ασφαλές WiFi, οι άνθρωποι ενδέχεται να εκθέσουν τον εαυτό τους και τα ευαίσθητα δεδομένα τους σε απειλή ασφαλείας.

Τα εργαλεία και οι υπηρεσίες προστασίας από ιούς συνήθως παρέχουν ένα σύνολο εργαλείων που παρακολουθούν την κίνηση στο διαδίκτυο, τη σάρωση των αρχείων και προσπαθούν να αποκαλύψουν πιθανές απειλές ασφαλείας ακόμη και από άγνωστους ιούς. Τέτοια εργαλεία θα βοηθούσαν στην αποφυγή κακόβουλων διαφημίσεων, θα μπλοκάρουν δυνητικά επιβλαβείς ιστότοπους και θα χρησιμοποιούν άλλες λύσεις για την ασφάλεια της συσκευής και των πληροφοριών του χρήστη.

Τα εργαλεία VPN βοηθούν στη σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω ενός ασφαλούς απομακρυσμένου διακομιστή, ο οποίος κρύβει την αρχική διεύθυνση IP των χρηστών, επιτρέποντας στους χρήστες να κρυπτογραφούν την κυκλοφορία τους και να μεταμφιέζουν την ηλεκτρονική τους ταυτότητα. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ανωνυμία και η ασφάλεια κατά την περιήγηση χρησιμοποιώντας δημόσια σημεία πρόσβασης WiFi ή άλλες μη ασφαλείς συνδέσεις δικτύου.

Κάποιο λογισμικό προστασίας από ιούς μπορεί να παρέχει επίσης μια υπηρεσία VPN.


Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο λογισμικό προστασίας από ιούς:

 1. Avira
 2. Avast
 3. McAfee
 4. ESET
 5. Bitdefender
 6. AVG
 7. Kaspersky
 8. Microsoft security essentials
 9. Norton


Τα εργαλεία VPN που χρησιμοποιούνται πιο συχνά:

 1. Nord VPN
 2. Express VPN
 3. Surfshark
 4. Tunnelbear