Μηχανές αναζήτησης

Μια μηχανή αναζήτησης είναι ένας ιστότοπος μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να αναζητούν περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. Οι μηχανές αναζήτησης επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν αναζήτηση στο Διαδίκτυο για περιεχόμενο χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Κάθε μηχανή αναζήτησης λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. Εάν μεταβείτε στην αρχική σελίδα μιας μηχανής αναζήτησης, θα βρείτε ένα μόνο πλαίσιο.

Απλώς πληκτρολογείτε ό,τι θέλετε να αναζητήσετε σε αυτό το πλαίσιο. Οι μηχανές αναζήτησης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρείτε πράγματα στον διαδίκτυο. Εάν αναζητήσετε προσεκτικά, μπορείτε να βρείτε αξιόπιστες και αξιόλογες πληροφορίες. Με μια τέτοια ποικιλία περιεχομένου και με τον τεράστιο όγκο πληροφοριών στο διαδίκτυο, η ανάκτηση των σχετικών πληροφοριών μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.


Λέξεις-κλειδιά στα κριτήρια αναζήτησης

Πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά τις λέξεις-κλειδιά που εισάγετε στην αναζήτησή σας. Πρέπει να είναι σχετικές. Για παράδειγμα, για να μάθετε ποια είναι η πρόγνωση καιρού για αύριο, μπορείτε να πληκτρολογήσετε τις λέξεις-κλειδιά όπως: “Πρόγνωση καιρού αύριο στη Βιέννη” και θα εμφανιστούν τα πιο σχετικά αποτελέσματα αναζήτησης.

Πρέπει επίσης να σκεφτείτε τον αριθμό των λέξεων-κλειδιών που χρησιμοποιείτε επίσης. Εάν χρησιμοποιείτε πολύ λίγες λέξεις-κλειδιά, θα μπορούσατε να λάβετε πάρα πολλά αποτελέσματα και δεν θα είναι όλα σχετικά. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε πάρα πολλές λέξειςκλειδιά, ενδέχεται να μην έχετε καθόλου αποτελέσματα. Για να κάνετε την αναζήτησή σας πιο συγκεκριμένη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε “εισαγωγικά” γύρω από ένα σύνολο λέξεων για να βρείτε μια συγκεκριμένη φράση.

Παράδειγμα αναζήτησης: „Πρόγνωση καιρού αύριο στη Βιέννη” (Πηγή: Google)


Εάν προσθέσετε ένα σύμβολο μείον (-) πριν από μια λέξη, θα εξαιρούνται οι σελίδες που περιέχουν αυτήν τη λέξη. Για παράδειγμα, οι «Ρωμαίοι αυτοκράτορες-Καίσαρα» θα αναζητήσει σελίδες με τους «Ρωμαίους» και τους «αυτοκράτορες», αλλά όχι με τον «Καίσαρα».


Τι είναι το URL?

Κάθε ιστότοπος έχει τη δική του διαδικτυακή διεύθυνση, που ονομάζεται διεύθυνση URL που σημαίνει Uniform Resource Locator(=Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων). Όταν βλέπετε μια σελίδα στον Παγκόσμιο Ιστό, είναι η μεγάλη διεύθυνση που εμφανίζεται στη γραμμή διευθύνσεων στο επάνω μέρος του προγράμματος περιήγησής σας.


Υπάρχουν μερικές ακόμη διαφορετικές μέθοδοι για τον εντοπισμό των πληροφοριών στο διαδίκτυο.

  1. Μπορείτε να μεταβείτε απευθείας σε μια ιστοσελίδα απλώς γνωρίζοντας την τοποθεσία της (για παράδειγμα, θα θέλατε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της εταιρείας όπου υποβάλλετε αίτηση για εργασία και γνωρίζετε την ακριβή διεύθυνση του ιστότοπού τους).
  2. Ο σύνδεσμος υπερκειμένου που προέρχεται από μια ιστοσελίδα παρέχει ενσωματωμένους συσχετισμούς με τις άλλες σελίδες που ο συντάκτης της θεωρεί ότι παρέχει σχετικές πληροφορίες.


Σελιδοδείκτες και υπερσύνδεσμοι. (Πηγή: Own elaboration)


“Οι υπηρεσίες “Narrowcast” μπορούν να “φέρουν” σελίδες σε εσάς που ανταποκρίνονται στο προφίλ χρήστη σας.

Είναι γνωστό ότι το Google είναι η πιο διάσημη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο στον κόσμο, αλλά υπάρχουν επίσης πολλές άλλες διαθέσιμες επιλογές. Επιπλέον, μερικές από αυτές τις εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης είναι πολύ δημοφιλείς από μόνες τους – απλώς δεν είναι εξαιρετικά δημοφιλείς σε σύγκριση με το Google. Ωστόσο, εάν δεν είστε διατεθειμένοι να ανταλλάξετε το απόρρητο για ευκολία ή έχετε συγκεκριμένες ανάγκες αναζήτησης, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις στο Google που προσφέρουν πιο κατάλληλη εμπειρία αναζήτησης.

Η γνώση της σωστής μηχανής αναζήτησης σημαίνει ότι δεν ξοδεύετε τον πολύτιμο χρόνο σας να περιηγηθείτε σε πράγματα που δεν χρειάζεστε. Κάποιος θα μπορούσε εύκολα να χαθεί στον απέραντο κόσμο του διαδικτύου χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 15 μηχανές αναζήτησης για να δοκιμάσετε ως εναλλακτικές λύσεις στο Google για καλύτερα αποτελέσματα αναζήτησης.


Οι πιο δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης

1. https://duckduckgo.com/  6. https://www.aol.com/ 11. https://swisscows.com/
2. https://www.bing.com/ 7. http://seznam.com/ 12. https://startpage.com/
3. https://www.yahoo.com/ 8. https://usearch.com/ 13. https://www.ecosia.org/
4. https://yandex.com/ 9. https://www.yippy.com/ 14. https://www.naver.com/
5. https://www.ask.com/ 10.https://www.searchencrypt.com/ 15. https://www.baidu.com/