Ψεύτικες ειδήσεις και προπαγάνδα

Προπαγάνδα ορίζεται ως η σκόπιμη και συνεπής διάδοση θεωριών και ιδεών στη φιλοσοφία, την επιστήμη, τη θρησκεία κ.λπ., προκειμένου να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους που τις χρησιμοποιούν, να επηρεάσει τις απόψεις, τις διαθέσεις των ανθρώπων, να χειραγωγήσει, να προωθήσει ορισμένες ενέργειες που θα συνέβαλαν στους στόχους που επιδιώκονται από τον προπαγανδιστή. Η προπαγάνδα στοχεύει να επηρεάσει τα συναισθήματα και τις απόψεις της ομάδας-στόχου.

Η αποτελεσματικότητα της προπαγάνδας ενισχύεται λέγοντας εν μέρει την αλήθεια αλλά δεν παρέχει όλες τις πληροφορίες και αποκρύπτει τα γεγονότα. Επομένως, η αναγνώριση της προπαγάνδας μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη. Η προπαγάνδα παρουσιάζει ορισμένα σωστά γεγονότα, αλλά αλλάζει ή διαστρεβλώνει όλο το πλαίσιο. Η ακρίβεια των γεγονότων που παρουσιάζονται μπορεί να επαληθευτεί, οπότε το μήνυμα που έστειλε η προπαγάνδα φαίνεται να είναι αληθινό. Ωστόσο, αυτό έχει σκοπό να είναι παραπλανητικό.

Η προπαγάνδα συχνά ορίζεται σε ένα αρνητικό πλαίσιο ως ένα απαράδεκτο, βασισμένο στην παραπληροφόρηση μέσο διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Τα συνώνυμα που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή της προπαγάνδας περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά, το ψέμα, την εξαπάτηση, τη διαστρέβλωση, τη χειραγώγηση, την πλύση εγκεφάλου, τον έλεγχο της σκέψης και τον ψυχολογικό πόλεμο. 

Ωστόσο, η προπαγάνδα χρησιμοποιείται επίσης για σκοπούς μάρκετινγκ, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς, π.χ. η προπαγάνδα μπορεί να λειτουργήσει σε ένα θετικό πλαίσιο και το πιο σημαντικό είναι σε τι χρησιμοποιείται. Για
παράδειγμα, οι αναπαραστάσεις της βλάβης του καπνίσματος στα κουτιά τσιγάρων. Είναι επίσης προπαγάνδα γιατί έχει μια προσπάθεια να επηρεάσει τους ανθρώπους με συναισθήματα και να αλλάξει τη συμπεριφορά τους, δηλαδή να τους αναγκάσει να κόψουν το κάπνισμα. Ωστόσο, η προπαγάνδα χρησιμοποιείται συχνότερα για αρνητικούς σκοπούς για την υποκίνηση μίσους και εχθρότητας.

Η προπαγάνδα επηρεάζεται συνεχώς από κοινωνικές, τεχνολογικές, πολιτιστικές και οικονομικές αλλαγές. Πρέπει λοιπόν να προσαρμοστεί και να ενεργήσει με τρόπο που να συνάδει με την προσωπικότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Η προπαγάνδα συνδέεται συχνά με αφίσες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά τώρα έχει πάρει μια ποικιλία από πιο λεπτές μορφές. Ο τρόπος που λειτουργεί μπορεί να είναι τόσο προφανής, όσο μια σβάστικα ή τόσο διακριτικός όσο ένα σχόλιο σε μια πύλη ειδήσεων.


Σύμφωνα με την αντικειμενικότητα, η προπαγάνδα μπορεί να χωριστεί σε λευκή, γκρίζα και μαύρη.


Λευκή
Προπαγάνδα.  Η λευκή προπαγάνδα είναι η πιο διαφανής και ανοιχτή αναπαράσταση γεγονότων. Χρησιμοποιείται για διάφορα κοινωνικά προγράμματα και πρωτοβουλίες. Η λευκή προπαγάνδα επιδιώκει να παρουσιάσει τα ευρήματα ανεξάρτητων ειδικών που αντικατοπτρίζουν βασικές απόψεις.

Ωστόσο, καθώς ο ανταγωνισμός αυξάνεται στα ύψη μεταξύ διαφορετικών δημόσιων και επιχειρηματικών οργανισμών, γίνεται όλο και πιο δύσκολος ο προσδιορισμός της δίκαιης προσέγγισης και οι απόψεις των ειδικών για τα ίδια ζητήματα γίνονται πολύ διαφορετικές. Ως εκ τούτου, ονομάζουμε τη λευκή προπαγάνδα πρόθεση παροχής αιτιολογημένων εξηγήσεων, χωρίς καμία προσπάθεια διαστρέβλωσης των γεγονότων.

Τις περισσότερες φορές, η λευκή προπαγάνδα μιλάει για τα επιτεύγματα της χώρας, της εταιρείας ή του οργανισμού και είναι θετική. Για παράδειγμα, η Δημοκρατία της Λιθουανίας προωθεί και επιδεικνύεται ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, όπου υπάρχει κλίμα φιλικό προς τις επενδύσεις και διασφαλίζεται η οικονομική ασφάλεια. Πρόκειται για προπαγάνδα, αν και βασίζεται σε σωστές πληροφορίες που παρέχονται από επίσημες πηγές.

Γκρι Προπαγάνδα. Οι εκπρόσωποί της συνδέουν σκόπιμα τα επιβεβαιωμένα γεγονότα με τα ανεπιβεβαίωτα, παρουσιάζοντας μόνο μια ερμηνεία υπέρ τους, και σκόπιμα διαστρεβλώνουν το πλαίσιο του γεγονότος. Η γκρίζα προπαγάνδα χρησιμοποιείται εντατικά σε κατευθυνόμενες ενημερωτικές, πολιτικές ή οικονομικές συγκρούσεις.

Η γκρίζα προπαγάνδα διαμορφώνει μια μονόπλευρη προσέγγιση του θέματος, αποφεύγοντας την κριτική. Μια τέτοια προπαγάνδα, για παράδειγμα, αναφέρει ότι ο δικός της στρατός έχει πάντα δίκιο. Οι εκπρόσωποι αυτής της προπαγάνδας αποφεύγουν τον ανοιχτό διάλογο που μπορεί να καταλήξει σε αποκάλυψη, αλλά και πάλι δεν εμμένουν σε ένα μονόπλευρο ψέμα, αφήνοντας με τη στάση τους την ευκαιρία να αλλάξουν.

Η γκρίζα προπαγάνδα είναι ευρέως διαδεδομένη στα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια ORT και RTV κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν κάθε πληροφορία για τον Πούτιν και τη Ρωσία παρουσιάζεται θετικά, παρόλο που το διεθνές φόρουμ επικρίνει έντονα τη Ρωσία για ορισμένες αποφάσεις.

Μαύρη Προπαγάνδα. Η μαύρη προπαγάνδα βασίζεται στη σκόπιμη παραποίηση γεγονότων, δηλ. ψέματα. Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στη ναζιστική Γερμανία, όπου χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι σκηνοθεσίας εκδηλώσεων. Οι Ναζί, για παράδειγμα, μεταμφιεσμένοι με στολές σοβιετικών στρατιωτών, λεηλάτησαν τα πολωνικά χωριά, εκφοβίζοντας τους ντόπιους με την επικείμενη κομμουνιστική εξουσία και τις συνέπειές της.

Η μαύρη προπαγάνδα βασίζεται επίσης στη μαύρη τεχνολογία. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια εκλογών, οι πληροφορίες διαδίδονται για λογαριασμό ενός αντιπάλου ή διοργανώνονται γεγονότα έτσι ώστε αργότερα να περιπλέκουν πολύ τις πιθανότητες του αντιπάλου να εκλεγεί. Η μαύρη προπαγάνδα και η μαύρη τεχνολογία διώκονται σε πολλές δημοκρατίες.

Έτσι, η προπαγανδιστική επικοινωνία συνήθως δεν είναι απολύτως αντικειμενική και παρουσιάζει γεγονότα επιλεκτικά, προκειμένου να επηρεάσει συμπεριφορές. Η χρήση φορτισμένης γλώσσας αποσκοπεί συχνά στο να προκαλέσει μια συναισθηματική απάντηση στις πληροφορίες που παρουσιάζονται και όχι μία κριτική απάντηση.

Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε τώρα, αυτή η συνειδητή προσπάθεια διάδοσης προκατειλημμένων πληροφοριών λαμβάνει χώρα και σε ψηφιακές πλατφόρμες. Σκοπός της είναι να παραπλανήσει και να εξαπατήσει. Μπορούμε λοιπόν να μιλήσουμε με τόλμη για «ψηφιακή προπαγάνδα» (Bjola, 2018, p. 307).

Καθώς η διαδικασία προπαγάνδας μετακινήθηκε στο διαδικτυακό χώρο, εμφανίστηκαν νέες μορφές προπαγάνδας γνωστές ως trolls και bots. Σκοπός τους είναι να επηρεάσουν τα εκλογικά αποτελέσματα, να αποθαρρύνουν, να δυσφημούν ή να απομονώνουν πολιτικούς αντιπάλους, να συμμετέχουν σε δημοσκοπήσεις και να διαδίδουν προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις.

Τα τρολς είναι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσλαμβάνονται από προπαγανδιστές για να εργάζονται όλη μέρα (ή νύχτα) στις πύλες ειδήσεων της ομάδας στόχου, στα κοινωνικά δίκτυα για να σχολιάζουν τις τελευταίες ειδήσεις και δημοσιεύσεις και να συγκεντρώνουν έναν επιβήτορα ανάμεσα στους χρήστες του Διαδικτύου, να παραπληροφορούν, να περιφρονούν τις επικρατούσες αξίες και στάσεις (Grigaliūnas, 2016).

Πώς να αναγνωρίσετε ένα τρολ

 1. Εγγραφές ή μηνύματα φιλορωσικού περιεχομένου
 2. Ορθογραφικά λάθη
 3. Συχνά ένας γυναικείος λογαριασμός χρήστη
 4. Μικρός αριθμός ακολούθων
 5. Κοινή χρήση μηνυμάτων @το όνομα ενός συγκεκριμένου ατόμου, όπως @putin_leader
 6. Ισχυρίζεται ότι παραπέμπει σε εναλλακτικές πηγές αλλά δεν τις υποδεικνύει
 7. Σχολιάζει ή κοινοποιεί αναρτήσεις, αναρτήσεις μόνο για ένα συγκεκριμένο θέμα.


Το bots είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που εκτελεί αυτόματα ορισμένες ενέργειες, τις οποίες μπορεί να εκτελέσει ένα άτομο που εργάζεται σε έναν υπολογιστή. Στην προπαγάνδα, τα bots χρησιμοποιούνται για τη σύνταξη προπαγανδιστικών σχολίων σε πύλες ειδήσεων και αναρτήσεων σε κοινωνικά δίκτυα. Αυτά τα προγράμματα δημιουργούν διαφορετικά σχόλια: δημιουργείται ένα πρότυπο και ένα νέο σχόλιο δημιουργείται από αυτό το πρότυπο. Οι διακομιστές μεσολάβησης παρέχουν διαφορετικές διευθύνσεις IP, επομένως φαίνεται ότι πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι γράφουν σχόλια. Για παράδειγμα, περίπου το 15 % των χρηστών του κοινωνικού δικτύου Twitter είναι bots. 

Πως να αναγνωρίσετε ένα bot?

 1. Προσοχή στη φωτογραφία προφίλ. Αυτά είναι συνήθως σχέδια, εικόνες της φύσης, φωτογραφίες πολιτικών ή διασημοτήτων ή καθόλου φωτογραφίες προφίλ. Μπορείτε να βρείτε την προέλευση
  μιας φωτογραφίας προφίλ χρησιμοποιώντας την Αναζήτηση εικόνων Google.
 2. Μεγάλο όνομα χρήστη. Το όνομα χρήστη πολλών bots είναι ασυνήθιστο, με αριθμούς ή χωρίς κανένα νόημα.
 3. Γενικό περιεχόμενο ή διπλές αναρτήσεις ή μηνύματα. Τα bots έχουν σχεδιαστεί για να κυριαρχούν
  σε ένα συγκεκριμένο θέμα ή μία ετικέτα # στα κοινωνικά δίκτυα. Για να επιτευχθεί αυτό, ένα μήνυμα ή μια ανάρτηση κοινοποιείται πολλές φορές.
 4. Ο λογαριασμός χρήστη είναι κενός. Οι λογαριασμοί χρηστών που δημιουργήθηκαν από άνθρωπο
  περιέχουν πολλές προσωπικές πληροφορίες, οι δημιουργημένες από bots – καθόλου ή μόνο βασικές πληροφορίες.
 5. Τα bots ακολουθούν πολύ περισσότερα άτομα στα κοινωνικά δίκτυα από ό,τι έχουν οι ίδιοι ακόλουθους.
 6. Τα bots μοιράζονται πολλές αναρτήσεις και μηνύματα. Εάν ένας χρήστης μοιράζεται συνεχώς πολλές εγγραφές, ακόμη και τη νύχτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι bot.
 7. Τα bots μοιράζονται αναρτήσεις ή μηνύματα ριζικού πολιτικού περιεχομένου. Συνήθως πρόκειται
  για ιδεολογικά κλισέ, πατριωτικά, μιλιταριστικά κείμενα ενάντια σε κυρίαρχες αξίες και συμπεριφορές.
 8. Πολλές στερεότυπες εγγραφές, όπως συναισθήματα, βίντεο με ζώα κ.λπ. στη ροή ειδήσεων του
  χρήστη. Αυτό το περιεχόμενο χρησιμοποιείται από bots κατά τη διάρκεια διαλειμμάτων μεταξύ
  εκλογών ή άλλων σχετικών εκδηλώσεων.


Μπορείτε να ελέγξετε, αν ακολουθείτε bots στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, εδώ: https://botcheck.me

Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχουν μόνο τρολς αλλά και ξωτικά. Συνήθως πρόκειται για ενεργά πολιτικά άτομα που αποκαλύπτουν παραπληροφόρηση και χειρισμούς, πολεμώντας τους διαδοτές ψευδών ειδήσεων και της προπαγάνδας στο διαδικτυακό χώρο.

 

Μέσα επιρροής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προπαγάνδα

Γενίκευση. Η γενίκευση είναι μια προσπάθεια να επηρεαστούν τα συναισθήματα με τη χρήση αφαιρέσεων. Αποτελεί μια από τις απλούστερες μορφές προπαγάνδας. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά κατά τις προεκλογικές εκστρατείες των πολιτικών. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε δύσκολους καιρούς, όπως σε μία οικονομική κρίση. Συχνά χρησιμοποιούνται συναισθηματικές αθροιστικές δηλώσεις, όπως Αξίζουμε να ζούμε καλύτερα, Για το μέλλον, Η τάξη θα είναι, Κάθε άνθρωπος είναι υψίστης σημασίας κ.λ.π.

Σύμβολα. Τα σύμβολα βοηθούν στη βελτίωση της εικόνας του ατόμου. Για παράδειγμα, ένα άτομο σε μια φωτογραφία περιβάλλεται από ορισμένα συμβολικά αντικείμενα που σχηματίζουν μια εικόνα ότι το άτομο αυτό προωθεί τις αξίες που συμβολίζονται.

Ετικέτα. Η ετικέτα είναι όταν μια αρνητική ιδέα, δράση, όρος συνδέεται με ένα συγκεκριμένο άτομο, οργανισμό κ.λπ. Συχνά χρησιμοποιείται σαρκασμός ή χλευασμός. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος προπαγάνδας, γιατί τις αυτοκόλλητες ετικέτες – ψεύτες, τρομοκράτες, διεφθαρμένοι – είναι δύσκολο να αποβάλει κανείς.

Η αίσθηση του κοπαδιού. Η αίσθηση του κοπαδιού δημιουργεί μια εικόνα ότι η ιδέα έχει ευρεία αποδοχή, επομένως η απόρριψή της ενέχει τον κίνδυνο να απομονωθεί και να είναι εκτός τόπου.

Συναισθηματική διέγερση. Η συναισθηματική διέγερση επιδιώκει να προκαλέσει τόσο έντονα συναισθήματα, όπως ο φόβος, ο θυμός, η λύπη και η αγανάκτηση. Η πιο συνηθισμένη προσπάθεια είναι να δείξουμε ότι το ένα ή το
άλλο φαινόμενο θα έχει αρνητικές συνέπειες, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία ανθρώπινων φόβων.

Στοίβαξη καρτών. Η στοίβαξη καρτών είναι όταν λέγονται μόνο θετικά γεγονότα και αποσιωπώνται τα αρνητικά. Αν και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για τη χρήση αυτής της τεχνικής είναι συνήθως έγκυρα, συχνά παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία που μπορεί να παραμορφώσουν την κατάσταση, επειδή οι πληροφορίες αφαιρούνται από το πλαίσιο ή παραλείπονται σημαντικά γεγονότα. Στις πολιτικές εκστρατείες, ένας υποψήφιος παρουσιάζεται μόνο από τη θετική πλευρά, ενώ παραλείπεται η αρνητική.

Τεστ C.R.A.P

Ένας γρήγορος έλεγχος της ακρίβειας των πληροφοριών στον ιστότοπο μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας το τεστ C.R.A.P. (Επικαιρότητα, Αξιοπιστία, Αυθεντικότητα και Σκοπός/ Οπτική Γωνία). Αυτό το τεστ καθιστά δυνατό να μάθουμε πότε και υπό ποιες συνθήκες γράφτηκε το δημοσιευμένο κείμενο, πόσο αξιόπιστος είναι ο συγγραφέας του και, τέλος, ο σκοπός και η άποψη αυτών των πληροφοριών (CyberWise, 2019).

Επικαιρότητα

 1. Πόσο πρόσφατες είναι οι πληροφορίες;
 2. Πόσο πρόσφατα ενημερώθηκε ο ιστότοπος;
 3. Είναι αρκετά επίκαιρο για το θέμα σας;

Αξιοπιστία

 1. Τι είδους πληροφορίες περιλαμβάνονται στην πηγή;
 2. Είναι το περιεχόμενο της πηγής κυρίως γνώμη; Είναι ισορροπημένο;
 3. Παρέχει ο δημιουργός αναφορές ή πηγές για τα δεδομένα ή τα αποσπάσματα;

Αυθεντικότητα

 1. Ποιος είναι ο δημιουργός ή ο συγγραφέας?
 2. Ποια είναι τα διαπιστευτήρια; Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το ιστορικό του συγγραφέα;
 3. Ποιος είναι ο εκδότης ή ο χορηγός;
 4. Είναι αξιόπιστα;
 5. Ποιο είναι το ενδιαφέρον του εκδότη (αν υπάρχει) για αυτές τις πληροφορίες;
 6. Υπάρχουν διαφημίσεις στον ιστότοπο; Εάν ναι, έχουν καθαρή σήμανση;

Σκοπός/Οπτική Γωνία

 1. Είναι γεγονός ή άποψη; Ο συγγραφέας παραθέτει πηγές ή αναφέρει παραπομπές;
 2. Είναι προκατειλημμένο; Φαίνεται ότι ο συγγραφέας προσπαθεί να προωθήσει μία ατζέντα ή μία συγκεκριμένη πλευρά;
 3. Ο δημιουργός/συγγραφέας προσπαθεί να σας πουλήσει κάτι συγκεκριμένο; Αν ναι, δηλώνεται ξεκάθαρα;

Τρόποι Αντιμετώπισης 

Με τόσες πολλές διαθέσιμες πληροφορίες σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, είναι εύκολο να παραπλανηθείτε. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 75% των ανθρώπων, που βλέπουν ψεύτικες ειδήσεις, δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ότι είναι πραγματικά πλαστές. Επομένως, ένας γρήγορος τρόπος για να ελέγξετε, αν μια πληροφορία είναι πραγματική ή όχι, είναι με τη χρήση του C.R.A.P. Δοκιμή. Μάθετε αν το άρθρο είναι Τρέχον, αξιόπιστο, εάν ο Συγγραφέας είναι αξιόπιστος και τέλος το Σκοπός και την άποψη του άρθρου (CyberWise, 2019). Σίγουρα απαιτείται πάντα κοινή λογική. Ορισμένοι τρόποι εντοπισμού ψεύτικων ειδήσεων παρουσιάζονται εν συντομία παρακάτω (Πώς να εντοπίζετε ψεύτικες ειδήσεις)

 1. Εξετάστε την πηγή: Προσπαθήστε να μάθετε περισσότερα για την πηγή και εξετάστε εάν είναι αξιόπιστη.
 2. Διαβάστε πέρα από αυτό: Οι τίτλοι μπορεί να είναι σκανδαλώδεις, προκειμένου να λάβετε περισσότερα κλικ. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αφηγημένη ιστορία
  και προσπαθήστε να μάθετε την αλήθεια.
 3. Ελέγξτε τον συγγραφέα: Έχει κάνει ο συντάκτης άλλες δημοσιεύσεις, εκτός από την τρέχουσα; Έχει λάβει σχόλια ή απόψεις σχετικά με την αξιοπιστία του;
 4. Υποστηρικτικές πηγές: Συνήθως ένας ιστότοπος παραθέτει άλλους συνδέσμους που σχετίζονται με το αντικείμενο του παρεχόμενου άρθρου. Ελέγξτε εάν αυτοί οι σύνδεσμοι σχετίζονται πραγματικά με το αρχικό άρθρο ή είναι απλώς παραπλανητικοί. 
 5. Ελέγξτε την ημερομηνία: Οι πληροφορίες είναι ενημερωμένες ή αναδημοσιεύονται;
 6. Είναι αστείο; Σε περίπτωση που οι πληροφορίες είναι πραγματικά περίεργες, μπορεί να είναι σάτιρα. Πρέπει να ελέγξετε ξανά τον συντάκτη και την πηγή, για να είστε σίγουροι.
 7. Ελέγξτε τις προκαταλήψεις σας: Σκεφτείτε αν οι ειδήσεις που διαβάζετε, επηρεάζουν τις δικές σας προκαταλήψεις. Ίσως να τις απορρίψετε, επειδή δεν συμφωνείτε. Αλλά αυτό δεν κάνει τα νέα ψεύτικα.
 8. Ρωτήστε τους ειδικούς: Υπάρχουν ορισμένοι ιστότοποι ελέγχου γεγονότων που μπορείτε να επισκεφθείτε, προκειμένου να είστε σίγουροι για τις πληροφορίες που παρέχονται. 

Περιπτωσιολογικές Μελέτες 

Ένα παράδειγμα προπαγανδιστικής εκστρατείας είναι αυτό μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο κύριος λόγος πίσω από τη διαμόρφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων ήταν η εμφάνιση ποικίλων ψεύτικων ειδήσεων για να κατευθύνουν τους Αμερικανούς πολίτες να ψηφίσουν για τον Τραμπ. 

Η Cambridge Analytica, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων και στη δημιουργία ψυχολογικών προφίλ για πολιτικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από Αμερικανούς χρήστες του Facebook, συνέταξε τα εκλογικά προφίλ χιλιάδων ανθρώπων πριν από τις προεδρικές εκλογές για να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του Donald Trump.

Οι χρήστες του Facebook που αναλύθηκαν χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιελάμβανε ψηφοφόρους που σκόπευαν να ψηφίσουν τον αντίπαλο του Τραμπ, ενώ η δεύτερη περιλάμβανε εκείνους που σκόπευαν να απέχουν. Ακολούθησε μια στοχευμένη ψεύτικη εκστρατεία για τη Χίλαρι Κλίντον. 

Οι «ειδήσεις» που παρουσιάστηκαν στους ψηφοφόρους πρώτης κατηγορίας είχαν ως στόχο να τους πείσουν να μην ψηφίσουν, ενώ εκείνοι που φαίνονται στο κινητό δεύτερης κατηγορίας είχαν σκοπό να τους παροτρύνουν να ψηφίσουν τον Τραμπ. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, το 41% των ψεύτικων ειδήσεων τον τελευταίο μήνα πριν από τις εκλογές έγινε viral. Το Facebook αναγνώρισε επίσημα ότι 126 εκατομμύρια Αμερικανοί, περίπου το 40% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ, είδαν νέα και δημοσιεύσεις σε κοινωνικά δίκτυα, τα οποία «φυτεύτηκαν» από τον πλέον διαβόητο Οργανισμό Έρευνας Διαδικτύου, με έδρα την Αγία Πετρούπολη (Τσομπανίδης, 2018).

Ένα παράδειγμα της ευκολίας των ψεύτικων ειδήσεων που διαδίδονται σήμερα, είναι η ανακάλυψη νέων σπιτικών συνταγών, οι οποίες υποτίθεται ότι σκοτώνουν τον Covid-19, τον νέο κορονοϊό. Ακούσαμε πράγματα όπως «η κατανάλωση αλκοόλ σκοτώνει τον ιό», «η κατανάλωση διοξειδίου του χλωρίου ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα». Αυτές οι απόψεις είναι, τουλάχιστον, επικίνδυνες. Αλλά μια συνταγή που κυκλοφόρησε γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν αυτή που υποστηρίζει ότι το βραστό σκόρδο σκοτώνει τον Covid-19 «Καλά νέα, ο κορονοϊός του Wuhan μπορεί να θεραπευτεί με ένα μπολ με φρέσκο βραστό νερό σκόρδου. Ο παλιός Κινέζος γιατρός έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του. Πολλοί ασθενείς έχουν επίσης αποδείξει ότι αυτό είναι αποτελεσματικό. Οκτώ (8) σκελίδες ψιλοκομμένου σκόρδου προσθέστε επτά (7) φλιτζάνια νερό και βράστε. Φάτε και πιείτε το βραστό νερό σκόρδου, για βελτίωση και θεραπεία μέσα σε μια νύχτα. Χαίρομαι που το μοιράστηκα » (Spencer, 2020). 

Οι καλύτεροι τρόποι για να αποκρούσετε την προπαγάνδα: 

 1. Υπεύθυνα, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης
 2. Αποδόμηση μύθων και στρατηγική επικοινωνία
 3. Ελεύθερη, μορφωμένη κοινωνία
 4. Συνεχής ανάπτυξη της ικανότητας κριτικής αξιολόγησης των πληροφοριών
 5. Διαμόρφωση και ενίσχυση εθνικής αφηγηματικής και ιστορικής μνήμης 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Λιθουανική ιστορία Μπαϊρακτάρ

«Εκατοντάδες Λιθουανοί συγκέντρωσαν 4,7  εκατομμύρια δολάρια σε τρεισήμισι μέρες για να αγοράσουν το μη επανδρωμένο Μπαϊρακτάρ στην Ουκρανία. Καταρρίφθηκε 3,5 λεπτά μετά την πρώτη του άνοδο»

Παρουσιάστηκε ως «ανώνυμο κανάλι Twitter που δημοσιεύει φανταστικές ειδήσεις». Οι σχολιαστές φάνηκε να μην έδωσαν σημασία σε αυτήν τη λεπτομέρεια και πήραν το μήνυμα στα σοβαρά. Τον Μάιο του 2022, εκατοντάδες Λιθουανοί συνενώθηκαν για να αγοράσουν ένα προηγμένο στρατιωτικό drone για την Ουκρανία στον πόλεμό της
εναντίον της Ρωσίας, σε ένδειξη αλληλεγγύης με μια χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο στόχος των 5 εκατομμυρίων ευρώ συγκεντρώθηκε σε μόλις τρεισήμισι ημέρες — σε μεγάλο βαθμό σε μικρά ποσά μεταξύ 5 και 100 € — για τη χρηματοδότηση της αγοράς ενός στρατιωτικού drone Μπαϊρακτάρ TB2, σύμφωνα με το Laisves TV, το λιθουανικό διαδικτυακό τηλεοπτικό δίκτυο που ξεκίνησε τη διαδικασία.

drone έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό τα τελευταία χρόνια ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους σε συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη και η αγορά του ενορχηστρώνεται από το Υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας.

Βρείτε την πλήρη ιστορία στο: https://lithuania.postsen.com/news/7172/Russian-propaganda-lie-Bayraktar-for-whom-Lithuanians-raised-money-has-already-been-shot-down.html 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προπαγάνδα στην ψηφιακή εποχή και τα ψεύτικα νέα μπορείτε να επισκεφθείτε: 

https://www.youtube.com/watch?v=5__dZBZuzZc&ab_channel=OsloFreedomForum
https://www.youtube.com/watch?v=V4o0B6IDo50&ab_channel=CyberWise
https://www.cyberwise.org/fake-news
https://www.cybercivics.com/

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ “Wag the dog”

Ενθαρρύνετε τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν το Wag the Dog, μια αμερικανική μαύρη κωμωδία πολιτικής σάτιρας του 1997, σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Barry Levinson και με πρωταγωνιστές τους Dustin Hoffman και Robert De Niro.

Στόχος της δραστηριότητας: Εξάσκηση και ανάλυση δεξιοτήτων προσωπικής παρατήρησης / κριτικής σκέψης.

Δεξιότητες που αναπτύσσει η δραστηριότητα: Κριτική παρατήρηση.

Για πόσα άτομα είναι κατάλληλη η δραστηριότητα: Ατομική εργασία με ομαδική συζήτηση στη συνέχεια.

Χρόνος που απαιτείται για τη δραστηριότητα: 97 λεπτά για παρακολούθηση ταινίας και έως 15 λεπτά για συζήτηση με συντονιστή.

Πόσοι εκπαιδευτές χρειάζονται: Ένας για τον συντονισμό της συζήτησης.

Άλλες απαιτήσεις για τη δραστηριότητα (χώρος, εξοπλισμός…): Ένας ήσυχος χώρος, σύστημα οπτικοακουστικής παρακολούθησης, διαδικτυακή συνεδρία.

Περιγραφή της δραστηριότητας: Ενώ παρακολουθείτε την ταινία, ζητήστε από τους συμμετέχοντες να παρατηρήσουν πώς εξελίσσονται τα πράγματα.

Προσκαλέστε τα μέλη της ομάδας να προβληματιστούν σχετικά με διάφορες πτυχές της πολιτικής φράσης
«Wag the Dog». Πρώτον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείξει ότι η προσοχή εκτρέπεται σκόπιμα από ένα ζήτημα μεγαλύτερης σημασίας σε κάποιο μικρότερης σημασίας.

Δεύτερον, αν χρησιμοποιείτε τη φράση «tail is wagging the dog», εννοείτε ότι ένα μικρό ή ασήμαντο κομμάτι γίνεται πολύ σημαντικό και ελέγχει το όλο θέμα.

Βιβλιογραφία

Allcott, H., & Gentzkow, M. (2017). Social Media and Fake News in the 2016 Election. Journal of Economic Perspectives, 31(2), 211–236. https://doi.org/10.1257/jep.31.2.211

Bjola, C. (2018). The Ethics of Countering Digital Propaganda. Ethics & International Affairs, 32(3), 305–315. https://doi.org/10.1017/s0892679418000436

CyberWise. (2019, August 10). What Is Fake News? YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=V4o0B6IDo50&ab_channel=CyberWise

How to spot fake news. n.d. [Illustration]. https://www.lib.sfu.ca/help/research-assistance/fake-news#how-to-spot-fake-news-in-eight-simple-steps

Spencer, S. H. (2020, February 11). Fake Coronavirus Cures, Part 2: Garlic Isn’t a “Cure.” FactCheck.Org.                                              

https://www.factcheck.org/2020/02/fake-coronavirus-cures-part-2-garlic-isnt-a-cure/

Tandoc, E. C., Lim, Z. W., & Ling, R. (2017). Defining “Fake News.” Digital Journalism, 6(2), 137–153. https://doi.org/10.1080/21670811.2017.1360143

Tsompanidis, G. (2018) “Translated bibliography”. Propaganda from the point of view of modern international law.  

Wikipedia contributors. (2020b, December 20). Propaganda. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Propaganda