Ανάπτυξη ιστοσελίδων, blogging και μάρκετινγκ

Οι ιστότοποι είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό στοιχείο του Διαδικτύου.

Η κεντρική σελίδα ενός ιστότοπου ονομάζεται αρχική σελίδα. Αυτή είναι συνήθως η πρώτη σελίδα που βλέπετε
όταν καλείτε έναν ιστότοπο και μπορεί επίσης να ονομαστεί «αρχική σελίδα» ή «σελίδα ευρετηρίου». Από εδώ και
πέρα, ο χρήστης ερευνά τις υποσελίδες του ιστότοπου.


Η παρουσία ψηφιακού ιστού επιτρέπει την προβολή περιεχομένου όπως κείμενα, εικόνες και βίντεο στο Διαδίκτυο.

Ανάλογα με το μέγεθος του ιστότοπου, οι επισκέπτες του ιστότοπου έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση στις υποσελίδες του ιστότοπου. Οι υπερσύνδεσμοι ή απλά «σύνδεσμοι» χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση μεμονωμένων εγγράφων HTML ενός ιστότοπου. Οι σύνδεσμοι προς σημαντικές υποσελίδες (π.χ. τμήματα, κατηγορίες προϊόντων ή αντιπροσωπευτικές σελίδες πληροφοριών) συνήθως συνδυάζονται στην πλοήγηση και μπορούν να βρεθούν στην κεφαλίδα του ιστότοπου. Εμφανίζονται σε κάθε υποσελίδα του ιστότοπου και όχι μόνο στην αρχική σελίδα. Η πλοήγηση βοηθά τον χρήστη να προσανατολιστεί και να δει μια επισκόπηση της δομής του ιστότοπου. Σύνδεσμοι προς περισσότερες υποσελίδες μπορούν επίσης να τοποθετηθούν στο κείμενο και στα στοιχεία εικόνας στο περιεχόμενο του ιστότοπου. Το υποσέλιδο στο κάτω μέρος μιας σελίδας περιέχει συχνά συνδέσμους προς περαιτέρω πληροφορίες, όπως ο κάτοχος του ιστότοπου και το νομικό πλαίσιο.


Πώς να δημιουργήσετε έναν δωρεάν ιστότοπο με το Google:

με το Blogger Για να δημιουργήσετε έναν δωρεάν ιστότοπο με το Blogger, μεταβείτε στην αρχική σελίδα της υπηρεσίας, κάντε κλικ στο κουμπί Δημιουργία ιστολογίου που βρίσκεται στην κορυφή, στο κέντρο της σελίδας και συνδεθείτε στον λογαριασμό σας Google. Μόλις συνδεθείτε, υποδείξτε τον τίτλο του ιστότοπου που θα δημιουργηθεί και κάντε κλικ στο Επόμενο. Στη συνέχεια, υποδείξτε στο κατάλληλο πεδίο κειμένου τη διεύθυνση (η οποία θα είναι του τύπου www.name.blogspot.com), κάντε ξανά κλικ στο Επόμενο στοιχείο και υποδείξτε ποιο θα πρέπει να είναι το εμφανιζόμενο όνομα. Μόλις γίνει αυτό, κάντε κλικ στο στοιχείο Finish.

https://wordpress.com/


Εισάγετε ένα όνομα


Ο ιστότοπός σας είναι πλέον σχεδόν διαδικτυακός. Ωστόσο, χάνει περιεχόμενο και δεν είναι ούτε γραφικά εξατομικευμένος. Επομένως, κάντε κλικ στη λέξη Θέμα που βρίσκεται στα αριστερά και επιλέξτε ένα από τα πολλά διαθέσιμα πρότυπα: για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στην προεπισκόπηση αυτού που σας ενδιαφέρει και κάντε κλικ στο κουμπί Εφαρμογή, για να την εφαρμόσετε απευθείας στον ιστότοπο που έχει δημιουργήσει ή κάντε κλικ στο κουμπί Προσαρμογή εάν θέλετε να το τροποποιήσετε λίγο (έχοντας επίσης τη δυνατότητα να βάλετε το χέρι σας στον κώδικα).

Για να προσθέσετε νέες σελίδες ή νέες αναρτήσεις στον ιστότοπο, αντ ‘αυτού, κάντε κλικ στις λέξεις Σελίδες ή Αναρτήσεις (στα αριστερά) και κάντε κλικ στην (+) Νέα σελίδα ή (+) Νέο κουμπί ανάρτησης που βρίσκεται επάνω αριστερά. Στην οθόνη που ανοίγει, μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα σελίδα ή μια νέα ανάρτηση πληκτρολογώντας τον τίτλο και το σώμα της στα κατάλληλα πεδία κειμένου. Χρησιμοποιώντας τα κουμπιά στη γραμμή εργαλείων που βρίσκεται στην κορυφή, μπορείτε επίσης να μορφοποιήσετε το κείμενο, να εισαγάγετε συνδέσμους, εικόνες κ.λπ. Κάνοντας κλικ στα κουμπιά Προεπισκόπηση και δημοσίευση, ωστόσο, μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση του περιεχομένου και να το δημοσιεύσετε.

Λάβετε υπόψη ότι οι ιστότοποι που δημιουργούνται με το Blogger μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν διαφημιστικά πανό (τα οποία θα σας επιτρέψουν να κερδίσετε λίγα ευρώ εάν έχετε μια αξιόλογη επισκεψιμότητα) χάρη στη χρήση της πλατφόρμας Google AdSense. Για επαγγελματικούς σκοπούς, οι Ιστότοποι Google είναι διαθέσιμοι, μια άλλη υπηρεσία της Google που προορίζεται για την απλή δημιουργία ιστότοπων. Μπορείτε να το δοκιμάσετε δωρεάν, μετά το οποίο έχει τιμές που ξεκινούν από 4,68 ευρώ/μήνα.

Ενώ το Blogger φιλοξενείται από την Google και είναι ένα από τα πιο απλά εργαλεία δημιουργίας ιστότοπων, η πιο δημοφιλής Πλατφόρμα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS) είναι το WordPress. Είναι μια πλατφόρμα, που δημιουργήθηκε αρχικά και για bloggers, η οποία έγινε δημοφιλής ως νούμερο ένα επιλογή για κάθε είδους μεμονωμένους προγραμματιστές ιστότοπων και επιχειρήσεις. Υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και προσθηκών, που επιτρέπουν την προσαρμογή του WordPress σε ηλεκτρονικό εμπόριο, φόρουμ, δημοπρασίες ή ακόμα και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το WordPress και μεταξύ των πιο δημοφιλών είναι οι Joomla, Drupal, Wix.com, Shopify.com αφιερωμένες στο ηλεκτρονικό εμπόριο και άλλες.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες CMS

Ένας επιτυχημένος ιστότοπος είναι συνήθως αυτός που παρέχει αξία σε έναν αναγνώστη. Η αξία μπορεί να δημιουργηθεί με την ικανότητα να γράφει ενδιαφέρον και ελκυστικό περιεχόμενο, επομένως οι δεξιότητες αφήγησης είναι χρήσιμες δημιουργώντας κάθε είδους περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Ετοιμάσαμε μερικές συμβουλές για έναν επιτυχημένο αφηγητή στο επόμενο κεφάλαιο.