Αντισυμβατική σκέψη (έξω από το κουτί)

Η έκφραση «σκέφτομαι έξω από το κουτί» είναι μια μεταφορά που σημαίνει, σε γενικές γραμμές, την προσέγγιση των προβλημάτων με νέους, καινοτόμους τρόπους, την αντίληψη περίπλοκων καταστάσεων με διαφορετικό τρόπο και την κατανόησή τους με βάση διαφορετικές απόψεις, σε σχέση με πολλές συγκεκριμένες συνθήκες.

Η ανοιχτόμυαλη σκέψη είναι περίπλοκη, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι η ανθρωπότητα αποτελείται από ζωντανούς οργανισμούς γεμάτους συνήθειες και, προφανώς, οι περισσότεροι από αυτούς προτιμούν την άνεση που τους προσφέρει η ρουτίνα. Σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους, η σκέψη “έξω από το κουτί” σημαίνει αμφισβήτηση των μακροχρόνιων πεποιθήσεων.

Έτσι, για την προώθηση αυτού του είδους σκέψης, υπάρχουν 3 αποτελεσματικοί τρόποι:

1. Σπάζοντας τις συνήθειες: Όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει μια πρόκληση, συχνά την προσεγγίζει βασιζόμενος σε εμπειρίες του παρελθόντος και σε δοκιμασμένες ιδέες που λειτούργησαν θετικά στο παρελθόν. Αυτή η προσέγγιση είναι ένας τύπος στρατηγικής και υπολογισμού του κινδύνου. Από την άλλη πλευρά, για να συνεχίσετε να καινοτομείτε και να παράγετε μερικές πραγματικά πρωτότυπες λύσεις, είναι σημαντικό να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας. Ειδικά σε μια ψηφιακή εποχή, η εύρεση νέων λύσεων είναι θεμελιώδης για μια εταιρεία ή έναν εργαζόμενο. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε και να βελτιωθείτε σε αυτό είναι να εξασκηθείτε, να σπάσετε τις καθημερινές σας συνήθειες και να ξεφύγετε από τις συνήθεις μεθόδους και επιδόσεις.

2. Δοκιμάζοντας μια διαφορετική οπτική: Όταν ένα άτομο έρχεται αντιμέτωπο με ένα πρόβλημα ή μια ερώτηση, συνήθως εστιάζει την προσοχή του στο να βρει μια γρήγορη λύση. Η υιοθέτηση, για την προσέγγιση αυτού του προβλήματος ή πρόκλησης, μιας διαφορετικής οπτικής είναι απαραίτητη. Για παράδειγμα, μπορείτε να εστιάσετε στο να συλλάβετε εκ νέου το πρόβλημα, ακόμη και μπροστά σε διαφορετικούς ανθρώπους, και στο να εξετάσετε την ερώτηση από διάφορες οπτικές γωνίες και πτυχές, προκειμένου να αποκτήσετε μια βαθύτερη κατανόηση του ζητήματος. Μια πρακτική για τη βελτίωση αυτής της δεξιότητας θα μπορούσε να είναι το να φανταστείτε ότι παίρνετε την απόφαση για λογαριασμό κάποιου άλλου (ονομάζεται «βάλε τον εαυτό σου στη θέση του άλλου»). Τι επιλογές έχουν; Τι συμβουλή θα τους δίνατε; Πώς θα προτείνατε να λύσουν το πρόβλημα; Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες κάθε επιλογής;

3. Αφήνοντας στην άκρη τον φόβο της αποτυχίας: Η σκέψη “έξω από το κουτί” απαιτεί υψηλό επίπεδο δημιουργικότητας και λήψης ρίσκων. Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό αυξάνει την πιθανότητα να κάνει κανείς πολλά λάθη, επομένως ένα άτομο πρέπει επίσης να μάθει να διαχειρίζεται τα λάθη του. Η αποτυχία είναι πολύ συχνή πριν από μια μεγάλη επιτυχία και είναι κυρίως παρούσα σε νέα και πρωτότυπα προϊόντα, ιδέες και σχεδιασμό. Μερικοί από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους έμαθαν ότι η αποτυχία δεν είναι σοβαρή, αλλά μπορεί να είναι μια αντανακλαστική στιγμή, που οδηγεί σε νέες λύσεις και απόψεις. Ένα άτομο που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα λάθη, θα σταματήσει με την πρώτη πολυπλοκότητα. Από την άλλη πλευρά, ένα άτομο που μπορεί να σκέφτεται “έξω από το κουτί” είναι βασικά προετοιμασμένο να πάρει ρίσκα και να κάνει λάθη. Αντί να εστιάζει μόνο σε όλα τα πράγματα που θα μπορούσαν να είναι σωστά, συχνά διαπιστώνει ότι μερικές από τις καλύτερες ανακαλύψεις και έργα προέρχονται από λάθη.

Αντισυμβατική σκέψη (έξω από το κουτί) – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Όνομα της δραστηριότητας 

Σκέψη “έξω από το κουτί” (με ένα πραγματικό κουτί)

Στόχος της δραστηριότητας 

Να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, προκειμένου να λυθεί ένα πρόβλημα

Δεξιότητες που αναπτύσσει η δραστηριότητα 

Ικανότητα εύρεσης εναλλακτικών σκέψεων

Για πόσα άτομα είναι κατάλληλη η δραστηριότητα 

4 (όχι λιγότερα)

Χρόνος που απαιτείται για τη δραστηριότητα 

Μεταβλητός

Πόσοι εκπαιδευτές χρειάζονται 

Άλλες προϋποθέσεις (χώρος, εξοπλισμός…) 

Ανοιχτός χώρος στο πάτωμα, ένα τραπέζι με καρέκλες, ένα στυλό, ένα σημειωματάριο, ένα κουτί, κάρτες ρόλων
(ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ)

Περιγραφή της δραστηριότητας 

Κάθε άτομο πρέπει να επιλέξει έναν από τους ρόλους από τις κάρτες ρόλων. Οι ρόλοι είναι: ο ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ,
που καταγράφει τις πληροφορίες, ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ που διαβάζει τις οδηγίες βήμα προς βήμα, ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΩΝ που βοηθά τα άτομα να παραμείνουν συγκεντρωμένα στην εργασία τους και ο ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ
για να εξηγήσει τις ιδέες σας στην ομάδα.