Απόκτηση πληροφορίας
Παρόλο που ο όρος της απόκτησης πληροφοριών δεν είναι κάτι καινούργιο, δημιουργεί νέες αντιλήψεις σε έναν τόσο πολύ συνδεδεμένο κόσμο στις αρχές της 3ης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Βιβλιοθηκών (ALA, 1989) ορίζει τον αλφαβητισμό στις πληροφορίες ως ικανό να εξακριβώσει ποιες πληροφορίες χρειάζονται, να καταλάβει πώς προετοιμάζονται οι πληροφορίες, να βρει τις καλύτερες πηγές πληροφοριών για μια δεδομένη ανάγκη, να προσδιορίσει αυτές τις πηγές, να αξιολογήσει τις πηγές αναλυτικά και να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες.
Πάνω από τρεις δεκαετίες, η εξήγηση της πληροφοριακής παιδείας αποτελεί δοκιμασία χρόνου για να προσδιοριστεί πολύ καλά τι μπορεί να είναι η απόκτηση πληροφοριών από την οπτική του ψηφιακού γραμματισμού. Ωστόσο, η εύκολη πρόσβαση, η γρήγορη αλλαγή και η ακούσια ροή πληροφοριών σε έναν ψηφιακό κόσμο καθιστά την απόκτηση πληροφοριών πολύ διαφορετική λόγω του πολύ διαφορετικού μεγέθους των διαθέσιμων πληροφοριών μέσω του διαδικτύου.
Εμμένουμε στα βασικά και τονίζουμε τους ακόλουθους βασικούς πυλώνες του τι είναι η απόκτηση πληροφοριών υπό το πρίσμα της ψηφιακής παιδείας:
- Είναι σε θέση να χρησιμοποιεί σωστά τα διαδικτυακά εργαλεία για τη λήψη πληροφοριών.
- Αξιολογεί κριτικά τις πληροφορίες και τις φιλτράρει μέσω άσχετων πηγών πληροφοριών χαμηλής ποιότητας.
- Είναι σε θέση να αποθηκεύει και να διαχειρίζεται με ασφάλεια τις ληφθείσες πληροφορίες.
- Αποκτά τις νέες γνώσεις και έχοντας τη δυνατότητα συνεχούς ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων και εκμάθησης χωρίς διακοπή για την απόκτηση περισσότερων συγκεντρώνει καλύτερης ποιότητας πληροφορίες.
Μια απεικόνιση του συνεχούς κύκλου απόκτησης πληροφοριών και βελτίωσης της ποιότητας
Τα βασικά εργαλεία για την απόκτηση των ψηφιοποιημένων πληροφοριών είναι συνήθως πολύ γνωστά και δημοφιλή:
- Google και άλλες μηχανές αναζήτησης
- Βικιπαίδεια
- Youtube και άλλες ιστοσελίδες με βίντεο
- Μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Facebook, Twitter, Linkedin
- Σελίδες ειδήσεων, φόρουμ, κατάλογοι διαδικτύου
Η αποθήκευση πληροφοριών είναι ένα μάλλον τεχνικό θέμα, επομένως θα καλύψουμε τα θέματα, όπως την ασφάλεια, την αξιοπιστία και τις βέλτιστες πρακτικές ή σχετικά θέματα για την αποθήκευση πληροφοριών σε περαιτέρω κεφάλαια.
Το μέρος της αξιολόγησης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των απαραίτητων ψηφιακών δεξιοτήτων. Επομένως, θα αναλύσουμε εκτενέστερα αυτό το θέμα στο επόμενο κεφάλαιο.
Ποια είναι η τρέχουσα υιοθέτηση του διαδικτύου αυτή τη στιγμή;
Σύμφωνα με το μοντέλο διάδοσης καινοτομιών του Everett Rogers, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει καλά την εξέλιξη και την υιοθέτηση οποιασδήποτε τεχνολογίας, φαίνεται ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο προς την υιοθέτηση του διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η υιοθέτηση του Διαδικτύου με βάση την εισδοχή του να αγγίζει το 60% το 2021 [πηγή: Statista.com]
Παρά την άνιση υιοθέτηση του διαδικτύου παγκοσμίως, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι τα ψηφιακά εργαλεία και η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι ο σημαντικότερος θετικός παράγοντας για τη διάδοση των ιδεών, την εκπαίδευση των ανθρώπων, την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας.