Επιχειρηματικό λογισμικό
Το επιχειρηματικό λογισμικό είναι σε πολλές περιπτώσεις είτε καύσιμο για την επιτυχία της επιχείρησης είτε απαραίτητο εργαλείο για ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Επομένως, βασικά όλες οι θέσεις των περισσότερων επιχειρήσεων που υπάρχουν, απαιτούν τουλάχιστον βασικές γνώσεις και επάρκεια στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα επιχειρηματικά εργαλεία.
Δεν θα καλύψουμε το βασικό λογισμικό που πρέπει να γνωρίζει και να λειτουργεί κάθε ψηφιακά εγγράμματο άτομο, όπως έχει ήδη καλυφθεί στο προηγούμενο κεφάλαιο μας. Ο σκοπός αυτού του κεφαλαίου είναι να εξηγήσει καλύτερα το γενικό σύνολο εργαλείων και να τα ομαδοποιήσει στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ανεξάρτητα από τον κλάδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά λογισμικά και εργαλεία που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις είναι εγκατεστημένα σε έναν υπολογιστή ως αυτόνομο πρόγραμμα ή μπορεί να προσεγγιστεί μέσω διαδικτυακών εργαλείων, πράγμα το οποίο γίνεται μια συνεχώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία – SaaS. Το SaaS σημαίνει “Υπηρεσία ως λογισμικό”, το οποίο είναι συνήθως μια πληρωμένη πρόσβαση σε ορισμένα διαδικτυακά.
Το είδος του λογισμικού και το σύνολο των εργαλείων που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις, εξαρτάται κυρίως από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται, από τον τύπο των πελατών που εξυπηρετούν – είτε από άλλες επιχειρήσεις είτε από κανονικούς πελάτες, καθώς και από το μέγεθος της εταιρείας. Οι μικρές εταιρείες συνήθως δεν εξαρτώνται πολύ από ένα ευρύ φάσμα εργαλείων που είναι απαραίτητα για τις μεγαλύτερες εταιρείες. Ωστόσο, η επιτυχία οποιασδήποτε εταιρείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δεξιότητες και την εμπειρία που διαθέτουν οι υπάλληλοί τους, ειδικά στη χρήση ψηφιακών εργαλείων.
Λίστα με τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ψηφιακά εργαλεία:
Απομακρυσμένα συνέδρια: Zoom, Skype, Google Hangouts
Μάρκετινγκ και διαφήμιση: Facebook Ads, Google Local Business and Maps, Google Ads, Linkedin Ads
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αυτοματοποιημένες απαντήσεις και παρακολούθηση: Mailchimp, MailerLite, Woodpecker
Αυτοματοποίηση μάρκετινγκ και CRM: Hubspot, Salesforce
Διαχείριση έργου, προγραμματισμός και αποτελεσματικότητα: Trello, TeamGantt
Συνεργασία και επικοινωνία: Slack, Microsoft Teams, Asana
Παρακολούθηση και βελτιστοποίηση απόδοσης ιστότοπου: Google Analytics, Hotjar, Google Optimize
Λογαριασμοί email και πολλά από τα παραπάνω: Google Workspace
Χώρος αποθήκευσης στο διαδίκτυο (cloud): Google Drive, Dropbox
Ροή δεδομένων, αυτοματοποίηση αναφορών και ολοκλήρωση εργαλείων: Zappier, Supermetrics, Google Data Studio
Ηλεκτρονική συμφωνία και υπογραφή εγγράφων: DocuSign, Docobit
Κοινή χρήση και μεταφορά αρχείων: WeTransfer
Βοηθός γραφής: Grammarly
Αυτή η λίστα δεν καλύπτει όλα τα σπουδαία εργαλεία που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις στις καθημερινές τους δραστηριότητες, υπάρχουν πολλά περισσότερα εργαλεία, ειδικά για πιο εξειδικευμένους και μοναδικούς σκοπούς σε διαφορετικά είδη επιχειρήσεων.