Η έννοια του έξυπνου καταναλωτή
Η γρήγορη ανάπτυξη της φιλικής προς το χρήστη τεχνολογίας και η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες έχουν κάνει τους πελάτες του σήμερα έξυπνους και ενημερωμένους. Με τις ολοένα αυξανόμενες δυνατότητες που διατίθενται με ένα πάτημα της οθόνης αφής, η συμπεριφορά και οι προτιμήσεις των καταναλωτών είναι πάντα σε εξέλιξη.
Όταν ακούτε τη λέξη καταναλώστε – πού πηγαίνει το μυαλό σας; Ίσως αρχίζει να σκέφτεται για το φαγητό και τι τρώτε. Για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι πολύ μακριά. Η κατανάλωση είναι κάτι περισσότερο από αυτό που βάζετε στο στόμα σας. Είναι αυτό που κάνετε με τα χρήματα και το χρόνο σας. Τα χρήματά σας αγοράζουν φαγητό, καταφύγιο, ρούχα, παιχνίδια, αυτοκίνητο, γνώσεις, διαμονή κ.λπ. Ο χρόνος σας ξοδεύεται μαθαίνοντας μια νέα δεξιότητα ή καταναλώνοντας το τελευταίο συμβάν της ημέρας. Η επίτευξη αυτής της ισορροπίας μεταξύ δημιουργίας και κατανάλωσης μπορεί να είναι δύσκολη. Εάν πάρετε το υπόλοιπο σωστά, οδηγεί σε βελτιωμένη οικονομική ικανότητα.
Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι καταναλωτές. Χάρη στην τεχνολογία, οι καταναλωτές γίνονται όλο και περισσότερο ενημερωμένοι και απαιτητικοί. Οπλισμένοι με γνώσεις που συλλέγονται από πολλές πηγές, χρησιμοποιούν τα χρήματά τους για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που επιθυμούν. Θέλουν να αλληλεπιδρούν με τρόπο που να είναι συναφής και έγκαιρος: σχετικός με οτιδήποτε ψωνίζει, ανεξάρτητα από το πού, πότε και πώς ψωνίζουν για αυτό, έγκαιρα στην ικανοποίηση των αναγκών τους. Εν ολίγοις, οι σημερινοί καταναλωτές γίνονται πιο έξυπνοι. Αλλά, πώς μπορείς να είσαι πιο έξυπνος καταναλωτής;
Οι καταναλωτές όλων των ηλικιών και σε όλα τα μέρη του κόσμου συρρέουν στα κοινωνικά μέσα. Η κατανόηση των κοινωνικών μέσων δεν είναι πλέον προαιρετική. Είναι επιτακτική ανάγκη να είσαι έξυπνος καταναλωτής. Ο κορεσμός των μέσων ενημέρωσης πρέπει να γίνει πιο ενεργός ως καταναλωτής, εν μέρει για τη διαχείριση του χείμαρρου δεδομένων που μας ρίχνει καθημερινά, αλλά και για να λαμβάνουμε τεκμηριωμένες απόψεις για τη σημασία αυτού που βλέπουμε.
Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για την καταπολέμηση των «ψεύτικων ειδήσεων» και την ανάπτυξη πληροφοριών-ψηφιακών δεξιοτήτων; Ο πολλαπλασιασμός των ψευδών ειδήσεων τα τελευταία χρόνια επαναλήφθηκε από τον πολλαπλασιασμό των συστάσεων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Οι δεξιότητες που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης είναι στην πραγματικότητα οι δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξετε. Η πρόκλησή σας είναι να σκεφτείτε πώς παράγοντες εκτός της ίδιας της πηγής, όπως η ταυτότητα, το κοινό και ο σκοπός του συγγραφέα, μπορούν να προκαλέσουν λεπτές παραμορφώσεις. Η καταπολέμηση των «ψεύτικων ειδήσεων» συνεπώς απαιτεί να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας με έναν πιο εύκολο τρόπο, να διαβάσετε όχι μόνο με κατανόηση, αλλά επίσης και τη διάκριση ― εν συντομία, εφαρμόζοντας κριτική σκέψη σε αυτά που διαβάζετε και αγοράζετε.
Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για το πώς να γίνετε πιο έξυπνος καταναλωτής στην
ψηφιακή εποχή:
- Ξεκινήστε με τη γνώση ότι οτιδήποτε μπορεί – και είναι – να υπάρχει στο διαδίκτυο.
Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό υπάρχει παράλληλα με το ψεύτικο, το καλό παρά το κακό, το νόμιμο παράλληλα με το παράνομο και όλα τα ενδιάμεσα. Το διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα δωμάτιο γεμάτο όνειρα και είναι επίσης ένα μέρος όπου μπορείτε να δείτε το πιο λεπτό μέρος του κοινωνικού θηρίου. Μπορεί να είναι γεμάτο ευκαιρίες, ευκολίες και απόλαυση. Μπορεί επίσης να είναι ένα αναξιόπιστο μέρος που περιμένει να ξεγελάσει, να υποκινήσει, να είναι ανήθικο και να υποβαθμίσει. Ο αγοραστής πρέπει να προσέχει πάρα πολύ. Όσο περισσότερο αναγνωρίζετε τη δυαδικότητα του διαδικτύου, τόσο περισσότερο θα το δείτε προφανώς για το τι είναι, και επίσης για ό,τι δεν είναι.
- Γίνετε ο δικός σας ερευνητής.
Οποιοσδήποτε στο διαδίκτυο μπορεί τεχνικά να είναι «ηγέτης της σκέψης», αλλά εξαρτάται από εμάς αν αποφασίσουμε να δώσουμε σε αυτά τα συγκεκριμένα άτομα αρκετή δύναμη για να αποκτήσουν πραγματικά αυτό το βάθρο ως «οδηγητές». Είμαστε όλοι οπαδοί των κοινωνικών επιρροών, των προσωπικοτήτων ή των εμπορικών σημάτων που θέλουμε να μιμηθούμε ή αυτά που επιτρέπουμε να επηρεάσουμε τις σκέψεις μας ή τις επιλογές αγοράς. Ακριβώς επειδή δημοσιεύουν πληροφορίες στο διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι αποτελούν πηγή έγκυρων πληροφοριών – αυτή δεν είναι εξίσωση 1: 1. Ό,τι καταναλώνετε στο διαδίκτυο πρέπει πάντα να είναι αμφισβητήσιμο, να έχει ερευνηθεί και ελεγχθεί από τα γεγονότα.
- Σκεφτείτε πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα σας.
Όσο περισσότερα δεδομένα διοχετεύετε στο διαδίκτυο, τόσο πιο στοχευμένες διαφημίσεις θα λαμβάνετε. Αλλά να γνωρίζετε ότι, πέρα από αυτό που προσφέρετε, άλλες ιδιωτικές πληροφορίες εξάγονται από διαφορετικές πηγές. Για παράδειγμα, σκεφτείτε βαθιά πριν επιτρέψετε στα διαδικτυακά κουίζ να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες του προφίλ σας, που περιλαμβάνουν την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου, την τοποθεσία, τη λίστα φίλων, τον τόπο εργασίας κ.λπ.
- Προστατέψτε τον εαυτό σας και τις πληροφορίες σας.
Η κοινή χρήση ή η υπερβολική κοινή χρήση πληροφοριών μπορούν να προκαλέσουν τη λήψη ενοχλητικών διαφημίσεων για πράγματα που φαίνονται σημαντικά ή χειρότερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σας χειραγωγήσουν στη δημιουργία συγκεκριμένων απόψεων, να ξοδέψετε χρήματα ή να προσθέσετε το όνομά σας ως υποστήριξη για πράγματα που μπορεί να μην κατανοείτε πλήρως ή να υποστηρίζετε.
- Είναι δική σας ευθύνη να προσέχετε και να ενημερώνεστε.
Είναι εύκολο να αγνοήσετε τι συμβαίνει ή να πείτε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τους άλλους για να ενημερώνεστε σχετικά με τις αλλαγές στη χρήση του διαδικτύου, τους νόμους περί απορρήτου και τις συμφωνίες χρηστών πλατφόρμας. Ωστόσο, εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα πολύτιμα μέρη του διαδικτύου, πρέπει να αποδεχτείτε ότι υπάρχει ένα επίπεδο ευθύνης που έχετε ως ανταλλαγή για αυτά τα οφέλη. Η σύγχρονη κοινωνία μας έχει συνειδητοποιήσει πολύ περισσότερο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που διατίθενται για αγορά, με πολύ έξυπνη διαφήμιση και μάρκετινγκ να μας πείσει ότι χρειαζόμαστε αυτό το διαμαντένιο δαχτυλίδι, το τελευταίο τηλέφωνο ή τα παιχνίδια που παρακολουθούν τα παιδιά μας στην τηλεόραση. Αναγνωρίζοντας αυτό, υπάρχει ένα επιχείρημα για την άσκηση καλών συνηθειών.
Εξυπνότερος καταναλωτής (Πηγή: Own elaboration)