Κοινωνική Ευαισθητοποίηση
Διαπραγμάτευση και επίλυση συγκρούσεων
Όταν δύο ή περισσότερα μέρη επιθυμούν, μέσω επικοινωνίας, να καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία θα συμβιβάσει τα αντίστοιχα συμφέροντά τους, αυτή η διαδικασία ονομάζεται διαπραγμάτευση (Negotiate to Resolve Conflict, 2020).
Η σύγκρουση προκύπτει, όταν δύο ή περισσότερα μέρη έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα, απόψεις, αξίες ή στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων και όταν το ένα μέρος πιστεύει ότι το άλλο παρεμβαίνει, στοχεύοντας στην επίτευξη των στόχων του πάση θυσία (Janasz et al., 2018).
Η επίλυση συγκρούσεων είναι ένας τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτών των συγκρούσεων και διασφάλισης της επίτευξης των στόχων (Vogt, 2016).
Στρατηγικές Διαπραγμάτευσης
Αποφύγετε να αντιδράσετε ενώ είστε συναισθηματικά φορτισμένος: Το άλλο μέρος – είτε μια ομάδα είτε ένα άτομο – μπορεί να προσπαθήσει να σας προκαλέσει ή να σας επικρίνει, έτσι ώστε να χάσετε την ψυχραιμία σας, να αντιδράσετε με βάση το συναίσθημά σας και, έτσι, να αλλάξετε την ισορροπία δυνάμεων υπέρ αυτού, δίνοντας την ευκαιρία να σας κατηγορήσουν για υπερβολική αντίδραση (Shonk, 2020). Για παράδειγμα, μπορεί να ειπωθούν φράσεις, όπως: «Δεν μπορεί να είσαι σοβαρός» ή «Μην είσαι τόσο ευαίσθητος». Το χειρότερο πράγμα σε τέτοιες
περιπτώσεις είναι να απαντήσετε, ενώ έχετε ήδη χάσει την ψυχραιμία σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές (Shonk, 2020):
- Κάντε ένα διάλειμμα για να αποκτήσετε ξανά συναισθηματικό έλεγχο και να ηρεμήσετε.
- Δοκιμάστε να ονομάσετε την κίνηση. Ενημερώστε το συνεργάτη σας ότι καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για παιχνίδι δύναμης και απαντήστε κάτι, όπως “Αντί να με διακόπτετε, τι θα λέγατε να μου δώσετε χρόνο να διευκρινίσω την πρότασή μου;”.
- Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Όταν κατηγορηθείτε ψευδώς για τη λήψη κάποιας απόφασης, η οποία ήταν λανθασμένη, δώστε στον κατήγορό σας στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έκανε λάθος.
- Μεταφέρετε την εστίαση πίσω στο βασικό ζήτημα. Μην τον αφήσετε να σας αποσπάσει από το αρχικό πρόβλημα.
Χρησιμοποιήστε το χρόνο προς όφελός σας: Οι αντιλήψεις μας σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Και τα δύο μέρη μπορεί να καταλήξουν σε μια νέα ιδέα, η οποία θα συμβιβάζει και τις δύο πλευρές και θα επιλύει τελικά τη σύγκρουση (Shonk, 2020).
Στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων
Οι στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων είναι παρόμοιες με τις στρατηγικές διαπραγμάτευσης. Ας ρίξουμε μία ματιά (Janasz et al., 2018).
- Κάντε ένα διάλειμμα και ελέγξτε τα συναισθήματά σας.
- Αναγνωρίστε και διευκρινίστε τα ζητήματα και τους στόχους.
- Αποφασίστε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να συμμετάσχετε.
- Προσπαθήστε να βρείτε έναν κοινό στόχο.
- Ακούστε πρώτα για να δείξετε σεβασμό και να ενθαρρύνετε τους άλλους να το κάνουν.
- Έχετε υπόψιν σας το διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.
Ανάπτυξη Ηγετικών Δεξιοτήτων
Ένας σύντομος ορισμός της ηγεσίας είναι η ικανότητα παρακίνησης και οργάνωσης των άλλων προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος (Tony, 2020). Οι ηγετικές δεξιότητες είναι απαραίτητες στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρές ομάδες που επιτυγχάνουν τους στόχους τους έγκαιρα. Οι ηγετικές δεξιότητες μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων.
Ηγετικές Δεξιότητες
Σχεδόν κάθε θετική ικανότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ηγετική δεξιότητα. Η ενσυναίσθηση, η υπομονή, η ενεργός ακρόαση, η αξιοπιστία, η ευελιξία, η ακεραιότητα και η αποτελεσματική ανατροφοδότηση είναι όλα τα σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ηγέτης (Leadership Skills: Definitions and Examples, 2021). Μερικές από τις πιο βασικές ηγετικές δεξιότητες παρατίθενται παρακάτω (Skills Good Leaders Need, 2018):
Πώς να αναπτύξετε τις ηγετικές δεξιότητες
(9 Ways to Develop Your Leadership Skills, 2017)
- Εξασκηθείτε στην πειθαρχία: Η πειθαρχία είναι απαραίτητη για έναν καλό ηγέτη.
- Αναλάβετε περισσότερα έργα: Αναλαμβάνοντας περισσότερες ευθύνες από αυτές που αναφέρονται στην περιγραφή της εργασίας σας και πάντα έχοντας σαν μέτρο το πόσες μπορείτε να χειριστείτε,
θα δείξετε ότι είστε πρόθυμοι να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να αναλάβετε πρωτοβουλίες. - Μάθετε να ακολουθείτε: Ένας καλός ηγέτης πρέπει να εμπιστεύεται τους υπαλλήλους του και να τους δίνει την ευκαιρία να έχουν τον έλεγχο σε ορισμένα θέματα.
- Αναπτύξτε την κατανόησή σας σε κάθε κατάσταση: Να είστε σε θέση να εντοπίσετε ένα πιθανό πρόβλημα και να αναλάβετε δράση πριν να είναι πολύ αργά. Προτείνετε τρόπους για το πώς να αποφύγετε μια πιθανή δυσκολία.
- Εμπνεύστε και παρακινήστε τους άλλους: Όταν ένας συνάδελφος χρειάζεται καθοδήγηση ή συμβουλές, προσφέρετέ τες. Θα τον/την κάνετε να αισθάνεται πιο ασφαλής και αυτό θα αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα.
- Συνεχίστε να μαθαίνετε: Είναι ζωτικής σημασίας να μαθαίνετε πάντα νέα πράγματα και να κρατάτε το μυαλό σας σε εγρήγορση. Αντιμετωπίστε νέες προκλήσεις και βελτιώστε τις ικανότητές σας.
- Ενδυναμώστε τους συναδέλφους σας: Εντοπίστε τις δεξιότητες των συναδέλφων σας και αναθέστε εργασίες σύμφωνα με τις δυνάμεις τους.
- Επίλυση συγκρούσεων: Δεν χρειάζεται να φωνάζετε ή να είστε προσβλητικοί, αν κάτι πάει στραβά. Μιλήστε προσωπικά με τους υπεύθυνους για το λάθος και αντιμετωπίστε το πρόβλημα. Σκεφτείτε
να αναδομήσετε την ομάδα, εάν το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί. - Γίνετε παρατηρητικοί ακροατές: Ακούστε προτάσεις και ιδέες άλλων, ζητήστε τα σχόλιά τους και παρατηρήστε επίσης τη γλώσσα του σώματός τους.
ΑΣΚΗΣΗ
Ακολουθήστε τον σύνδεσμο και κάντε το κουίζ ηγεσίας των 30 ερωτήσεων
Συναισθηματική Νοημοσύνη και Δεξιότητες Συναισθηματικής Ακεραιότητας
Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν το IQ (Intelligence Quotient), το οποίο αναφέρεται στη μέτρηση της πνευματικής νοημοσύνης (Copyright skillsyouneed.com 2011-2021). Η συναισθηματική νοημοσύνη ή το EQ (Emotional Quotient) είναι ένας τύπος κοινωνικής νοημοσύνης που περιλαμβάνει την ικανότητα διαχείρισης και παρακολούθησης των συναισθημάτων τόσο των δικών μας όσο και των άλλων, τη διάκριση μεταξύ τους και τη χρήση των πληροφοριών για την καθοδήγηση της σκέψης και των πράξεων. (Salovey & Mayer, 1990). Μπορεί να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί με την εκμάθηση και την εξάσκηση νέων δεξιοτήτων.
«Η συναισθηματική ακεραιότητα είναι το προσωπικό επίτευγμα συναισθηματικής δύναμης, πειθαρχίας και πληρότητας που παραμένει σταθερό ανεξάρτητα από το τι λένε ή κάνουν οι άλλοι. Περιλαμβάνει τον έλεγχο των συναισθημάτων και την ειλικρινή αναγνώρισή τους – είτε είναι ευχάριστα είτε είναι δυσάρεστα» (Emotional Integrity – Angie Greaves, n.d.).
Συστατικά της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και πώς να βελτιώσετε αυτές τις συναισθηματικές δεξιότητες
Ο Daniel Goleman, επιστήμονας της συμπεριφοράς, προτείνει 5 τομείς συναισθηματικής νοημοσύνης (5 Key Components of Emotional Intelligence, 2021).
1. Αυτογνωσία
Πώς να την βελτιώσετε
2. Αυτορρύθμιση: Αυτορρύθμιση σημαίνει να εκφράζουμε τα συναισθήματα κατάλληλα. Εκείνοι που μπορούν να το κάνουν είναι συνήθως καλύτεροι στην επίλυση συγκρούσεων, αναγνωρίζουν τα λάθη τους και τείνουν να είναι πιο ευέλικτοι.
Πώς να την βελτιώσετε
3. Κοινωνικές Δεξιότητες: Η εύρεση τρόπων επικοινωνίας και αποτελεσματικής αλληλεπίδρασης με άλλους είναι μια άλλη πτυχή της συναισθηματικής νοημοσύνης. Οι κοινωνικές δεξιότητες σάς βοηθούν να δημιουργήσετε ευκολότερα σχέσεις τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή.
Πώς να τις βελτιώσετε
4. Ενσυναίσθηση: Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να γνωρίζουμε πώς νιώθουν οι άλλοι αλλά και το πώς ανταποκρινόμαστε στους ανθρώπους έχοντας κατά νου αυτή την επίγνωση. Αυτός ο τομέας είναι ο πιο κρίσιμος για τη συναισθηματική νοημοσύνη.
Πώς να τη βελτιώσετε
5. Κινητοποίηση: Το εσωτερικό κίνητρο σημαίνει ότι ένα άτομο παρακινείται από πράγματα πέρα από εξωτερικές ανταμοιβές, όπως τα χρήματα και η φήμη. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν το πάθος να εκπληρώσουν τους δικούς τους στόχους και τείνουν να έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο.
Πώς να τη βελτιώσετε
Οφέλη της υψηλής Συναισθηματικής Νοημοσύνης
Μερικά παραδείγματα για το πώς φαίνεται η συναισθηματική νοημοσύνη στον εργασιακό χώροπαρατίθενται παρακάτω (Miller, 2020):
- Οι άνθρωποι εκφράζονται με σεβασμό, χωρίς να φοβούνται να προσβάλουν τους συναδέλφουςτους.
- Οι πρωτοβουλίες είναι ευπρόσδεκτες.
- Υπάρχει ευελιξία.
- Οι εργαζόμενοι περνούν χρόνο μαζί σε άλλα περιβάλλοντα.
- Υπάρχει ενεργή ακρόαση.
- Οι εργαζόμενοι μπορούν να μοιραστούν τα προβλήματά τους.
ΑΣΚΗΣΗ
Ακολουθήστε τον σύνδεσμο και κάντε το κουίζ σχετικά με τη Συναισθηματική Νοημοσύνη