Κριτική Παρατήρηση

Δώστε προσοχή στα μικρά πράγματα. Μετατρέπονται σε μεγάλα πράγματα
-Jocko Willink

Η κριτική παρατήρηση είναι η ικανότητα να παρατηρεί κανείς μικρές λεπτομέρειες ή να τις αποκτά μέσω ανάλυσης που επιτρέπει το χειρισμό καταστάσεων με μεγαλύτερη διακριτικότητα. Οι δεξιότητες παρατήρησης μάς ενημερώνουν για αντικείμενα, γεγονότα, στάσεις και φαινόμενα χρησιμοποιώντας μία ή περισσότερες αισθήσεις, διαμορφώνοντας έτσι τη βάση για αποτελεσματική και γόνιμη επικοινωνία. Η κριτική παρατήρηση ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων soft skills, αλλά μπορεί να φέρει δυνατά αποτελέσματα.

Στο σύγχρονο εργασιακό χώρο, η κριτική παρατήρηση δίνει στους εργαζομένους τη δυνατότητα να διακρίνουν ένα πρόβλημα πριν καν εμφανιστεί στον ορίζοντα και να ερμηνεύσουν ερευνητικά δεδομένα προκειμένου να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες ανάγκες. Αυτό γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό, καθώς οι εργαζόμενοι αναμένεται να προσφέρουν περισσότερες ερμηνευτικές λύσεις, όχι απλώς να εκτελούν μηχανικά τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί χωρίς να αυτοσχεδιάζουν.

Η ικανότητα να διακρίνετε κάποιες μικρές διαφορές στην ομιλία ή τις καταστάσεις εμβαθύνει τη στρατηγική αξία που μπορεί να φέρει κάποιος στο φορέα για τον οποίο εργάζεται. Ακούγεται αρκετά εύκολο: να δίνουμε προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες που διαφορετικά θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες, είτε στη συμπεριφορά και την εμφάνιση των άλλων, είτε στην κατάσταση γύρω μας. Όμως, η κριτική παρατήρηση είναι μια πραγματική δεξιότητα που απαιτεί συνεχή εξάσκηση.

«Μάθετε να δίνετε προσοχή στα μικρά πράγματα. Συχνά παραβλέπουμε τις μικρές ενδείξεις των καταστάσεων και μετά αναρωτιόμαστε γιατί τα πράγματα εξελίχθηκαν με τον τρόπο που εξελίχθηκαν. Δώστε προσοχή. Τα μικρά πράγματα έχουν σημασία. Έχουν λιγότερη σημασία, αλλά έχουν σημασία»,

λέει ο Jocko Willink*, που ανήκε στην Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών (Ο.Υ.Κ.) για είκοσι χρόνια, ανεβαίνοντας στην ιεραρχία για να καταφέρει να γίνει ο διοικητής της Task Unit Bruiser – της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων με τα περισσότερα παράσημα του Πολέμου στο Ιράκ.  


Χρήσιμες συμβουλές για εξάσκηση


Να είστε περίργος

Η περιέργεια είναι το πρώτο κλειδί για κάθε είδους παρατήρηση. Δείξτε ενδιαφέρον για το άτομο/φαινόμενο/κατάσταση με το οποίο αλληλεπιδράτε και θα είναι πιο εύκολο να εντοπίσετε λεπτομέρειες που διαφορετικά μπορεί να παραλείπατε. Ο Σέρλοκ Χολμς και η περίφημη μέθοδος εξαγωγής του θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως το χαρακτηριστικό παράδειγμα κριτικής παρατήρησης. Ο Χολμς δεν ανέλυε απλώς αυτό που περίμενε να δει, αλλά ήταν περίεργος για μικροσκοπικά πράγματα που τον οδήγησαν σε κάτι απροσδόκητο.

Επιθεωρητής: “Υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο θα θέλατε να επιστήσετε την προσοχή μου;”

Χολμς: «Στο περίεργο περιστατικό του σκύλου τη νύχτα».

Επιθεωρητής: «Ο σκύλος δεν έκανε τίποτα τη νύχτα».

Χολμς: «Αυτό ήταν το περίεργο περιστατικό».

Αυτή η απλή εξαγωγή συμπεράσματος δείχνει την έκταση της προσοχής του Χολμς στη λεπτομέρεια και τη συνειδητοποίησή του ότι μερικές φορές οι πιο σημαντικές ενδείξεις είναι τα γεγονότα που δεν συνέβησαν. Ο Χολμς συνειδητοποιεί ότι ο δράστης του εγκλήματος πρέπει να ήταν κάποιος γνωστός στο σπίτι, καθώς ο σκύλος δεν γάβγισε όταν ο δράστης πλησίασε.


Να συμπεριφέρεστε περισσότερο σαν να είστε ένορκος δικαστηρίου

Το πρότυπο για καλή κριτική παρατήρηση είναι επίσης ένας Ένορκος #8, ο Ντέιβις (που απεικονίζεται από τον αείμνηστο Χένρι Φόντα). Είναι ο κύριος πρωταγωνιστής στο τηλεπαιχνίδι και την ταινία 12 Angry Men, το όγδοο από τα δώδεκα μέλη των ενόρκων. Στο 12 Angry Men, ο χαρακτήρας του Fonda αρνείται να δεχτεί την άποψη των άλλων 11 ενόρκων ότι το έφηβο αγόρι που κατηγορείται είναι προφανώς ένοχο.

Ο ένορκος #8 σημειώνει λεπτομέρειες σχετικά με την εν λόγω υπόθεση δολοφονίας που άλλοι έχουν παραλείψει. Σιγά σιγά οι υπόλοιποι ένορκοι κερδίζονται, καθώς οι επιφυλάξεις τους ξεπερνιούνται και πείθονται ότι υπάρχουν λάθη στα στοιχεία εναντίον του κατηγορουμένου. 

Να συμπεριφέρεστε περισσότερο σαν να είστε ένορκος δικαστηρίου 

Η κριτική παρατήρηση απαιτεί μια σκεπτικιστική προοπτική. Χρειάζεται χρόνο και ενέργεια. Αναρωτηθείτε τι σας λένε, ψάξτε πιο βαθιά από τις αρχικές σας εντυπώσεις και μη μένετε σε ένα επιφανειακό επίπεδο. Μην αποδέχεστε τη συμβατική σοφία ή τους μύθους και τις φήμες που τείνουν να κυκλοφορούν σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Στέφαν Στερν, καθηγητής στην πρακτική διαχείρισης που επισκέφτηκε το Cass Business School του Λονδίνου. Ο σκεπτικισμός και η κριτική παρατήρηση σπάνια κάνουν ένα άτομο συμπαθητικό και δημοφιλές στα μάτια των άλλων. Επομένως, πρέπει αυτά τα δύο να αξιοποιούνται σωστά. Ωστόσο, μια τέτοια σκέψη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή πολλών περιττών και επιζήμιων λαθών, τόσο σε προσωπικές σχέσεις, όσο και σε επαγγελματικούς τομείς.

 Κριτική Παρατήρηση – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΗΤΑ 1

Όνομα της δραστηριότητας 

Ένορκος #8

Στόχος της δραστηριότητας 

Εξάσκηση και ανάλυση των προσωπικών δεξιοτήτων παρατήρησης.

Δεξιότητες που αναπτύσσει η δραστηριότητα 

Κριτική παρατήρηση

Για πόσα άτομα είναι κατάλληλη η δραστηριότητα 

Ατομική εργασία με ομαδική συζήτηση στη συνέχεια

Χρόνος που απαιτείται για τη δραστηριότητα 

114 λεπτά για παρακολούθηση ταινίας και έως 15 λεπτά για συντονισμένη συζήτηση

Πόσοι εκπαιδευτές χρειάζονται 

Ένας για το συντονισμό της συζήτησης.

Άλλες προϋποθέσεις (χώρος, εξοπλισμός…) 

Στο σπίτι / αμφιθέατρο / διαδικτυακή συνεδρία

Περιγραφή της δραστηριότητας 

Ενώ παρακολουθείτε την ταινία, ζητήστε από τους συμμετέχοντες να παρατηρήσουν πώς εξελίσσεται η πλοκή. Συζητήστε τι κάνει ο Έφορος #8, ο οποίος ασκεί τόσο μεγάλη επίδραση και είναι πειστικός. Για παράδειγμα,
αναλύστε τη διατύπωση του ενόρκου #8 μετά τη διεξαγωγή ενός πειράματος για να δείτε εάν ο ηλικιωμένος άνδρας θα μπορούσε να είχε φτάσει στην πόρτα του σε 15 δευτερόλεπτα. Ζητήστε από τους συμμετέχοντες να
μετρήσουν τα επεισόδια που θεωρούν καθοριστικά για την αποκάλυψη της αλήθειας και κανονίστε έναν μίνι
διαγωνισμό για να μάθετε ποιος έχει μετρήσει περισσότερα.

Δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα

Μάθετε να παρατηρείτε τον εαυτό σας κριτικά, πρώτα. Φανταστείτε τον εαυτό σας σε μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση, παραδείγματος χάριν ως έναν υπάλληλο που προσπαθεί να τηρήσει τις προθεσμίες του/της.
Με αιχμηρές δεξιότητες κριτικής παρατήρησης, θα μπορείτε να παρατηρήσετε ότι έχετε δυσκολία με τις προθεσμίες που εμπίπτουν στην Χ εβδομάδα του μήνα. Αναλύστε αυτή την εβδομάδα. Είναι ο σύζυγός σας σε βάρδιες εκείνη την εβδομάδα; Έχετε προβλήματα παιδικής φροντίδας / οικιακής λειτουργίας / μεταφοράς εξαιτίας αυτού;

Γνωρίζοντας τις απαντήσεις, μπορείτε να ξεκινήσετε νωρίτερα τις εργασίες σας με προθεσμία εντός του μήνα ή να ζητήσετε ευελιξία να εργάζεστε από το σπίτι την εβδομάδα Χ. Αν δεν είχατε παρατηρήσει έγκαιρα αυτή τη δυσκολία, θα είχατε θεωρήσει τον εαυτό σας (ή θα σας θεωρούσε το αφεντικό σας) ως αναποτελεσματικό υπάλληλο με κακή διαχείριση χρόνου. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς οι καθημερινές σας εργασίες ταιριάζουν στη μεγαλύτερη μηνιαία εικόνα.

Οι εργαζόμενοι που είναι εξειδικευμένοι στην κριτική παρατήρηση ξέρουν επίσης πώς να χρησιμοποιούν αυτή τη δεξιότητα για αυτοανάπτυξη. Τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση, λόγω του ότι έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν πιο αποτελεσματικά τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία τους. Επομένως, δώστε στον εαυτό σας χρόνο να σκεφτεί μετά από κάθε δραστηριότητα, όπως συνάντηση, προπόνηση, μία εκδήλωση κ.λπ. Θα σας βοηθήσει να απορροφήσετε τις πληροφορίες και να τις αναλύσετε καλύτερα.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2

Όνομα της δραστηριότητας 

Τι τύπος παρατηρητή είσαι;

Στόχος της δραστηριότητας 

Εξάσκηση και ανάλυση των προσωπικών δεξιοτήτων παρατήρησης.

Δεξιότητες που αναπτύσσει η δραστηριότητα 

Κριτική παρατήρηση

Για πόσα άτομα είναι κατάλληλη η δραστηριότητα 

Ατομική εργασία με ομαδική συζήτηση στη συνέχεια

Χρόνος που απαιτείται για τη δραστηριότητα 

5-10 λεπτά και έως 15 λεπτά για συζήτηση

Πόσοι εκπαιδευτές χρειάζονται 

Ένας για το συντονισμό της συζήτησης

Άλλες προϋποθέσεις (χώρος, εξοπλισμός…) 

Στο σπίτι / αμφιθέατρο / διαδικτυακή συνεδρία

Περιγραφή της δραστηριότητας 

Επιλέξτε όποια από τα παρακάτω πλαίσια επιθυμείτε και μάθετε ποιος τύπος κριτικού παρατηρητή είστε.

Ανεξάρτητα από το πόσα τετράγωνα επιλέξατε – καθεμία από τις δεξιότητες που αναφέρονται μπορούν να εξασκηθούν. Βρείτε διάφορες χρήσιμες συμβουλές παρακάτω.

Ενεργή ακρόαση: Η ικανότητα να ακούτε προσεκτικά τους ανθρώπους και να προσπαθείτε να τους καταλάβετε, απαιτεί τη συγκέντρωση σας σε αυτό που λέγεται, την ένδειξη ότι ακούτε και την επιβεβαίωση ότι καταλαβαίνετε τι λέγεται. Με άλλα λόγια, ενεργή ακρόαση σημαίνει προσοχή. Θυμηθείτε, ενώ ακούτε ενεργά, δεν μπορείτε να κάνετε ταυτόχρονα πολλές εργασίες, δεν μπορείτε να αποφύγετε την οπτική επαφή, δεν μπορείτε να κάνετε υποθέσεις και δεν μπορείτε να διατυπώσετε την απάντησή σας στο μυαλό σας.

Συναισθηματική νοημοσύνη: Σας βοηθά να κατανοήσετε γιατί ένα άτομο συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και πώς αυτό έχει σημασία, αντί να επικεντρωθείτε στην πράξη αυτή καθαυτή. Αυτός ο τύπος νοημοσύνης, που συχνά αντικαθίσταται από τον όρο ενσυναίσθηση, βοηθά στην κατανόηση των συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων των συναδέλφων και των δικών σας, στην καλύτερη διαχείριση του άγχους, στην επίλυση συγκρούσεων και τελικά στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Ασυνείδητη προκατάληψη: Μπορεί να εισχωρήσει κρυφά και να υπονομεύσει τις αντιλήψεις μας για τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το πόσο ανοιχτόμυαλους και δίκαιους ανθρώπους θεωρούμε τους εαυτούς μας. Εκείνοι που έχουν εξασκήσει τις δεξιότητες κριτικής παρατήρησής τους έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των πιθανών ασυνείδητων προκαταλήψεών τους και εργάζονται ενεργά για να τις διορθώσουν. Παρακολουθήστε ένα βίντεο διάρκειας 9:46 λεπτών σχετικά με την ασυνείδητη προκατάληψη και συζητήστε το σε μια ομάδα. Έχετε βρεθεί ποτέ σε καταστάσεις που περιγράφονται στα σενάρια στο χώρο εργασίας;

Unconscious Bias (Critical Observation)


Επίγνωση αυτού που δεν γνωρίζουμε:
Στην ανδραγωγία, υπάρχει η θεωρία ότι υπάρχουν πράγματα που οι άνθρωποι γνωρίζουν και ξέρουν ότι τα ξέρουν. Υπάρχουν επίσης πράγματα που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν και ξέρουν ότι στην πραγματικότητα δεν τα γνωρίζουν. Αλλά ο καθένας από εμάς έχει επίσης μια μακρά λίστα με πράγματα που δεν γνωρίζουμε και δεν ξέρουμε ότι δεν τα γνωρίζουμε. Οι άνθρωποι που είναι κριτικοί παρατηρητές είναι πάντα σε επιφυλακή για αυτά που δεν γνωρίζουν, ώστε να μπορούν να μάθουν και να βελτιωθούν. Να θυμάστε ότι το να μαθαίνουμε να εντοπίζουμε αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη, είναι μια
πολύτιμη δεξιότητα για όλους τους χώρους εργασίας.

Ανακάλυψη της βασικής αιτίας ενός προβλήματος: Είναι ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι που παρατηρούν διαδικασίες. Μπορούν να ψάξουν βαθιά στην αιτία ενός προβλήματος, ακόμα κι αν αυτή η αιτία δεν είναι προφανής για τον απλό παρατηρητή. Όσο καλύτεροι είστε στην κριτική παρατήρηση, τόσο καλύτερα μπορείτε να βρείτε απαντήσεις στο γιατί;

The Five Whys (Critical Observation)

Βιβλιογραφία

  1. Andrew MacDowal. How to improve your critical observation skills. https://www.fm-magazine.com, 2019.
  2. Jocko Willink. Leadership Strategy and Tactics– Field Manual. © Pan Macmillan, 2020.
  3. https://www.ej4.com