Μείωση του άγχους με ταυτόχρονη ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και διδασκαλίας

Για ορισμένους ενήλικες – συμπεριλαμβανομένων των νεαρών ενηλίκων – η ελλιπής χρήση του διαδικτύου συνδέεται με χαμηλό αλφαβητισμό και αριθμητική, και με την έλλειψη εμπιστοσύνης και κινήτρων για να μάθουν νέες δεξιότητες και να τις εφαρμόσουν στη ζωή τους. Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι το κλειδί για την ένταξη στην κοινωνία. Η απόκτηση αυτών των δεξιοτήτων, μαζί με την αυτοπεποίθηση και τα κίνητρα για χρήση τους στην πραγματική ζωή, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να έχουν καλύτερη ζωή. Οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν αμηχανία που δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και το άγχος του υπολογιστή είναι μια συνέπεια. Το άγχος των υπολογιστών είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο από την εισαγωγή των υπολογιστών στη ζωή μας, δείχνοντας ότι οι χρήστες που γνωρίζουν λίγα για τους υπολογιστές είναι πιο πιθανό να ανησυχούν γι’ αυτούς, αλλά το ψηφιακό άγχος μπορεί να μειωθεί αυξάνοντας την ικανότητά τους να επιλύουν τεχνολογικά και ψηφιακά προβλήματα. Το ίδιο το άγχος ορίζεται ως μια διαταραχή ψυχικής υγείας που περιλαμβάνει «υπερβολικούς» φόβους και ανησυχίες. Αυτή η συχνά «σιωπηλή» αναπηρία μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους και η καθημερινή ζωή δεν αποτελεί εξαίρεση. 

Τα συνηθισμένα σημάδια που μπορεί να εμφανίσετε όταν αντιμετωπίζετε ψηφιακό άγχος ή δεν είστε εξοικειωμένοι με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  1. Άγχος ή κρίσεις πανικού
  2. Απομόνωση ή απόσυρση από κοινωνικέςδραστηριότητες
  3. Αυξημένη μυστικότητα
  4. Θυμό
  5. Κατάθλιψη
  6. Κακοί βαθμοί
  7. Αντίδραση
  8. Πόνοι στο στομάχι, πονοκέφαλοι ή άλλοι γενικοί πόνοι στο σώμα που δεν εξηγούνται από ιατρική κατάσταση


Η πρόσβαση στην τεχνολογία και στις ψηφιακές δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας για την απόκτηση πρόσβασης σε βασικούς τομείς της σχολικής και κοινωνικής ζωής, αλλά η τεχνολογία συμβάλλει στην εμφανή αύξηση των προβλημάτων άγχους που παρατηρούνται στον σύγχρονο κόσμο; Τι γίνεται με την ψηφιακή και τη νέα τεχνολογία που κάνει πολλούς από εμάς αγχώδεις;

Το άγχος της πληροφορικής χαρακτηρίζεται από συναισθήματα ανησυχίας και φόβου, καθώς και φυσική ένταση που σχετίζεται με την τρέχουσα ή μελλοντική χρήση των υπολογιστών, για παράδειγμα, ο φόβος για λάθη ή απώλεια δεδομένων. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τεχνολογικό άγχος. Στην πιο ακραία του κατάσταση, το άγχος πληροφορικής μπορεί να γίνει «τεχνοφοβία» που συνεπάγεται αντίσταση στη χρήση τεχνολογίας καθόλου και μπορεί να προκαλέσει έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την τεχνολογία και τον ψηφιακό γραμματισμό.


Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτήν την Τεχνολογία Πληροφοριών και το ψηφιακό άγχος;

Να είστε έτοιμοι

Αυτό είναι το σύνθημα των Προσκόπων για έναν λόγο: είναι έξυπνη συμβουλή. Όταν ασχολούμαστε με υπολογιστές και τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες, πολλοί από εμάς είναι λίγο εκφοβισμένοι, θέλοντας απλώς να μάθουμε τα βασικά και να ασχοληθούμε με τα τεχνικά πράγματα όσο το δυνατόν λιγότερο. Αν και αυτό είναι κατανοητό, μπορείτε να σώσετε τον εαυτό σας από άγχος, μαθαίνοντας τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων διαβάζοντας τα εγχειρίδια και ίσως ένα βιβλίο ή δύο για τους υπολογιστές, καθώς και να εξασκήστε.

Δημιουργείτε συχνά αντίγραφα ασφαλείας

Εάν δεν το έχετε ήδη εφαρμόσει στη καθημερινότητά σας, είναι ζωτικής σημασίας να αρχίσετε να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας τακτικά (σας συνιστούμε μία φορά την εβδομάδα), έτσι ώστε εάν αντιμετωπίσετε βασικές δυσκολίες, να μην χάσετε μεγάλο μέρος του πολύτιμου χρόνου σας και της δουλειάς σας. 

F.O.M.O. (Fear of Missing Out – Φόβος μη χάσετε κάτι 

Αλλά τι συμβαίνει εάν δεν φοβάστε τη χρήση υπολογιστών, αλλά πρέπει να ελέγχετε συνεχώς τα email και να είστε ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχετε την αίσθηση ότι πρέπει να είστε συνεχώς συνδεδεμένοι και να αλληλεπιδράτε και εάν δεν είστε, είστε χαμένοι και οι συνέπειες μπορεί να είναι αρνητικές;

Όλοι έχουμε μια σχέση αγάπης-μίσους με τα emails και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και μερικές φορές παραπονούμαστε ότι λαμβάνουμε πάρα πολλά email, αλλά αντίθετα, το ελέγχουμε πολύ συχνά για το φόβο μη χάσουμε/μας ξεφύγει κάτι (FOMO). Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο επιδεινώνεται συχνά από πολλούς λογαριασμούς email για να καλύψει διαφορετικούς τομείς της ζωής σας, δηλαδή για επιχειρήσεις, προσωπικά και ενδιαφέροντα
όπως αθλητικούς συλλόγους/ομάδα εκκλησιών κ.λπ. Επιπλέον, έχετε την ανάγκη να ελέγχετε τα κοινωνικά μέσα ξανά και ξανά, έτσι ώστε να μην αισθάνεστε εκτός των εξελίξεων: έτσι, γνωρίζετε ότι κάνετε πράττετε σωστά, οπότε δεν αισθάνεστε αποκλεισμένοι. Πώς να διαχειριστείτε τον φόβο σας μήπως χάσετε κάτι; Το FOMO είναι ένα αυτο-εφευρεθέν ψυχολογικό βασανιστήριο και είναι ένα κατασκεύασμα της χειρότερης φαντασίας του μυαλού μας. 

Ακολουθούν 4 συμβουλές για να διατηρήσετε την ψυχική σας υγεία κατά τη διάρκεια του συναισθήματος FOMO

Ειδοποιήσεις

Να είστε καλοί με τον εαυτό σας και απενεργοποιήστε όλες τις ειδοποιήσεις email από τον υπολογιστή και το κινητό σας τηλέφωνο – δεν θέλετε τη συνεχή διακοπή. Αυτό περιλαμβάνει την απενεργοποίηση του ενοχλητικού αριθμού email που εμφανίζεται συχνά στην εικόνα του email σας. Βλέποντας 100 μη αναγνωσμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα αυξήσει μόνο τα επίπεδα άγχους σας και θα σας παρασύρει να ρίξετε μια ματιά στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
σας.

Δεν χρειάζεται να βλέπετε κάθε email, ακόμη και από βασικούς ενδιαφερόμενους. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν είναι άμεσο μήνυμα και σας απομακρύνει από το να κάνετε σε βάθος δουλειά.

Ενώ βρίσκεστε εκεί, απενεργοποιήστε όλες τις μη απαραίτητες ειδοποιήσεις, όπως το Facebook, το Twitter και το WhatsApp – η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων μπορεί να είναι απίστευτα απελευθερωτική. Επίσης, μετακινήστε τις εφαρμογές email σας στη δεύτερη σελίδα του smartphone σας.

Υγιής απόσταση

Μην λέτε «ναι» σε διάφορες εκδηλώσεις με το φόβο μην χάσετε κάτι και διατηρείτε μια υγιή απόσταση από τις εκδοχές της ζωής που θέλουν να προβάλλουν οι άλλοι. Για μία εβδομάδα, καταγράψτε τον χρόνο που αφιερώνετε για τον έλεγχο των email, των μηνυμάτων ή των κοινωνικών μέσων σε καθημερινή βάση. Τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε εκείνη την ώρα; Ο φόβος μήπως χάσετε κάτι είναι πραγματικός και το FOMO μπορεί να είναι επικίνδυνο, αλλά αν ξέρετε τι να αναζητήσετε το FOMO είναι αναστρέψιμο. Σκεφτείτε το σαν JOMO (Joy=χαρά). Χαρά του να χάσετε κάτι.

Ορίστε προτεραιότητες. 

Θυμηθείτε ότι ο όγκος των πληροφοριών που μπορείτε να χειριστείτε είναι περιορισμένος και εστιάστε στα άτομα και τα δεδομένα που σας ενδιαφέρουν πραγματικά ή μπορεί να είναι χρήσιμα για εσάς.

Αναλάβετε δράση. 

Εάν είστε μόνιμα συνδεδεμένοι με φόβο για αυτό που μπορεί να χάσετε, αυτό που πραγματικά λείπει είναι η ζωή. Αντί να κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι, και να ξοδεύεις τον ελεύθερο χρόνο σου για φωτογράφηση, ηχογράφηση και δημοσίευση των δραστηριοτήτων σου, απολαύστε καλές εμπειρίες και μοιραστείτε τις με αυτούς που σας ενδιαφέρουν.