Οικονομικά εγκλήματα και επενδυτικές απάτες

Τα οικονομικά εγκλήματα είναι εγκλήματα στα οποία οι εγκληματικές οργανώσεις επωφελούνται οικονομικά. Στα οικονομικά εγκλήματα, συνήθως, ένα μέρος παρέχει οικονομικό όφελος και το άλλο μέρος έχει οικονομική απώλεια. Αυτά διαπράττονται συχνά για το προσωπικό όφελος του εγκληματία και συνεπάγονται την παράνομη μετατροπή της ιδιοκτησίας της περιουσίας που εμπλέκεται.

Όταν μιλάμε για «απάτη καταναλωτή» όταν κάποιος υποφέρει από οικονομική ζημία που συνεπάγεται τη χρήση παραπλανητικών, αθέμιτων ή ψευδών επιχειρηματικών πρακτικών. Τα τελευταία δύο χρόνια, για παράδειγμα, το 60% των ευρωπαίων καταναλωτών που έκαναν αγορές διαδικτυακά σε χρονικό διάστημα 12 μηνών, υπέστησαν απάτη. Παρά τα ισχυρά μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που έχουν υιοθετηθεί από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες, εταιρείες πληρωμών κ.λπ.), οι απατεώνες συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τον αδύναμο κρίκο της αλυσίδας: τους ανθρώπους και την προτίμησή τους να εμπιστεύονται τους συνομηλίκους τους.


Οι πιο συνηθισμένοι τύποι απάτης:

Ηλεκτρονικό “ψάρεμα” – Ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις, στις οποίες οι απατεώνες προσποιούνται ότι αποτελούν νόμιμο ίδρυμα για τη λήψη προσωπικών δεδομένων από τα θύματά τους. 

Pharming – Είναι μια αυτόματη ανακατεύθυνση του χρήστη σε ψεύτικες σελίδες που λειτουργούν από απατεώνες με σκοπό την κλοπή εμπιστευτικών προσωπικών πληροφοριών, όπως κωδικούς πρόσβασης ή αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών. Σε αντίθεση με άλλους τύπους απάτης, το pharming δεν απαιτεί ειδικές ενέργειες από τον χρήστη (θύμα). Στην επίθεση, οι απατεώνες απλώς αλλάζουν αυτόματα DNS ή άλλα ερωτήματα, εισάγοντας τους δικούς τους ιστότοπους αντί για αυτούς που θέλει ο χρήστης (θύμα).

Χειρισμός συσκευών – Παραβίαση συστημάτων POS (σημείο πώλησης), ΑΤΜ. Smartphones ή υπολογιστές για πρόσβαση σε δεδομένα ή/και χρήματα.

Απάτη ταυτότητας – Χρήση προσωπικών δεδομένων καταναλωτών για ακύρωση πιστωτικών καρτών, αλλαγή κωδικού πρόσβασης, άνοιγμα λογαριασμών κ.λπ.

Παράνομα χρημάτων – εξαπάτηση αθώων ανθρώπων σε ξέπλυμα κλεμμένων ή παράνομων χρημάτων μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού. 

Πώς να αποφύγετε να γίνετε θύμα απάτης:

  1. Ελέγχετε τακτικά τον τραπεζικό σας λογαριασμό και αναφέρετε τυχόν ύποπτη δραστηριότητα στην
    τράπεζά σας.
  2. Λάβετε υπόψη ότι η τράπεζά σας δεν θα σας ζητήσει ποτέ ευαίσθητες πληροφορίες (π.χ. διαπιστευτήρια διαδικτυακού λογαριασμού) μέσω τηλεφώνου ή email.
  3. Εάν πιστεύετε ότι έχετε παράσχει τα στοιχεία του λογαριασμού σας σε έναν απατεώνα, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας.
  4. Εκτελέστε online πληρωμές μόνο σε ασφαλείς ιστότοπους: ελέγξτε τη γραμμή διευθύνσεων URL
    για το λουκέτο και το https και χρησιμοποιήστε μόνο ασφαλείς συνδέσεις (δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αντί για δημόσιο Wi-Fi).
  5. Εάν μια προσφορά ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, είναι σχεδόν πάντα μια απάτη.
  6. Διατηρήστε τα προσωπικά σας στοιχεία ασφαλή.
  7. Να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το πόσες προσωπικές πληροφορίες μοιράζεστε σε ιστότοπους κοινωνικών δικτύων. Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες σας για να δημιουργήσουν μια ψεύτικη ταυτότητα ή να σας στοχεύσουν με μια απάτη.
  8. Να αναφέρετε πάντα στην αστυνομία τυχόν ύποπτη απόπειρα απάτης, ακόμη και αν δεν πέσατε θύματα της απάτης.


Η επενδυτική απάτη συνεπάγεται την παράνομη πώληση ή δήθεν πώληση χρηματοοικονομικών μέσων. Τα τυπικά συστήματα απάτης επενδύσεων χαρακτηρίζονται από προσφορές επενδύσεων χαμηλού ή χωρίς κίνδυνο, εγγυημένες αποδόσεις, υπερβολικά συνεπείς αποδόσεις, σύνθετες στρατηγικές ή μη καταχωρισμένους τίτλους.


Τύποι απάτης επενδύσεων: 

Pyramid Scheme. Είναι όταν οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι μπορούν να μετατρέψουν μια μικρή επένδυση σε μεγάλα κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, όμως, οι συμμετέχοντες κερδίζουν χρήματα με τη συμμετοχή νέων συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Οι απατεώνες πίσω από αυτά τα προγράμματα συνήθως καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να κάνουν τα προγράμματά τους να φαίνονται νόμιμα προγράμματα μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων.

Σχέδιο Ponzi. Είναι όταν ένας απατεώνας ή ένας «κόμβος» συλλέγει χρήματα από νέους επενδυτές και τα χρησιμοποιεί για να πληρώσει υποτιθέμενες αποδόσεις σε επενδυτές παλαιότερου σταδίου, αντί να επενδύσει ή να διαχειριστεί τα χρήματα όπως υποσχέθηκε. Τα σχήματα πυραμίδα όπως τα σχήματα Ponzi απαιτούν μια σταθερή ροή εισερχόμενων μετρητών για να παραμείνουν στη ζωή. Αλλά σε αντίθεση με τα συστήματα πυραμίδων, οι επενδυτές σε ένα πρόγραμμα Ponzi συνήθως δεν χρειάζεται να προσλαμβάνουν νέους επενδυτές για να κερδίσουν ένα μερίδιο των «κερδών».

Pump-and-Dump. Είναι ένα σχέδιο στο οποίο ένας απατεώνας αγοράζει σκόπιμα μετοχές μιας πολύ χαμηλής τιμής μετοχής μιας μικρής εταιρείας με λεπτή διαπραγμάτευση και στη συνέχεια διαδίδει ψευδείς πληροφορίες για να αυξήσει το ενδιαφέρον για τη μετοχή και να αυξήσει την τιμή της μετοχής της. Πιστεύοντας ότι κερδίζουν πολλά σε ένα πολλά υποσχόμενο απόθεμα. Οι επενδυτές δημιουργούν ζήτηση αγοράς σε ολοένα και υψηλότερες τιμές. Στη συνέχεια, ο απατεώνας ρίχνει τις μετοχές του στην υψηλή τιμή και εξαφανίζεται, αφήνοντας πολλούς
ανθρώπους πιασμένους με άχρηστες μετοχές.

Advance Free Fraud. Είναι ένας τύπος απάτης που παίζει την ελπίδα ενός επενδυτή ότι θα είναι σε θέση να αντιστρέψει ένα προηγούμενο επενδυτικό λάθος που αφορούσε την αγορά μετοχής σε χαμηλές τιμές. Η απάτη γενικά ξεκινά με μια προσφορά για να σας πληρώσει μια δελεαστικά υψηλή τιμή για άχρηστο απόθεμα. Για να λάβετε τη συμφωνία, πρέπει να στείλετε ένα ποσό εκ των προτέρων για να πληρώσετε την υπηρεσία. Αλλά αν το κάνετε αυτό, δεν θα δείτε ποτέ ξανά αυτά τα χρήματα – ή κανένα από τα χρήματα από τη συμφωνία -.


Πώς να αποφύγετε να πέσετε θύμα της επενδυτικής απάτης:

  1. Επαληθεύστε την άδεια του ατόμου που πουλά την επένδυση
  2. Βεβαιωθείτε ότι η επένδυση είναι καταχωρημένη
  3. Προσέξτε τις υποσχέσεις για υψηλά ποσοστά απόδοσης ή/και γρήγορα κέρδη
  4. Να είστε ύποπτοι για τις πωλήσεις υψηλής πίεσης
  5. Προσοχή στις ανεπιθύμητες προσφορές
  6. Ζητήστε ενημερωτικό δελτίο ή εγκύκλιο προσφοράς
  7. Μιλήστε με τρίτο άτομο
  8. Προσέξτε για online απάτες