Παραβιάσεις απορρήτου και κλοπή δεδομένων

Τι είναι η παραβίαση απορρήτου δεδομένων;

  1. Η παραβίαση δεδομένων είναι ένα συμβάν στο οποίο οι πληροφορίες κλέβονται ή λαμβάνονται από ένα σύστημα χωρίς τη γνώση ή την άδεια του κατόχου του συστήματος. Μια μικρή εταιρεία ή ένας μεγάλος οργανισμός ενδέχεται να υποστεί παραβίαση δεδομένων.
  2. Παραβιάζεται το απόρρητο όταν κάποιος αποκτά πρόσβαση σε πληροφορίες χωρίς άδεια. Ξεκινά με παραβίαση ασφαλείας – διείσδυση σε προστατευμένο δίκτυο υπολογιστών – και τελειώνει με την έκθεση ή την κλοπή δεδομένων. Αυτά τα δεδομένα ενδέχεται να περιλαμβάνουν προσωπικά αναγνωρίσιμα στοιχεία, όπως το όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης και τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι απορρήτου σας;

  1. Το απόρρητο σχετίζεται με τυχόν δικαιώματα που έχετε για τον έλεγχο των προσωπικών σας πληροφοριών και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται αυτές οι πληροφορίες. Οι πληροφορίες σας βρίσκονται σε πολλά μέρη. Αυτό περιλαμβάνει κυβερνητικούς φορείς, οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, κατασκευαστές εφαρμογών υπολογιστών και πολλά άλλα μέρη.
  2. Οι πληροφορίες σας έχουν αξία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο στοχεύουν συχνά οργανισμούς όπου μπορούν να συλλέξουν προσωπικά δεδομένα. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να διαπράξουν εγκλήματα όπως κλοπή ταυτότητας ή να το πουλήσουν στον σκοτεινό διαδίκτυο.
  3. Μια άλλη ομοιότητα μεταξύ παραβιάσεων απορρήτου και παραβιάσεων δεδομένων; Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να τα αποτρέψετε. Η ασφάλεια των πληροφοριών σας είναι στα χέρια κάποιου άλλου. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τον εαυτό σας.


Πώς να αποτρέψετε μια παραβίαση δεδομένων;

  1. Δημιουργήστε σύνθετους κωδικούς πρόσβασης. Χρησιμοποιήστε διαφορετικούς λογαριασμούς για κάθε λογαριασμό και αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασής σας σε περίπτωση που μια εταιρεία με την οποία επικοινωνήσατε πρόσφατα παραβιαστεί.
  2. Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας πολλών παραγόντων όταν είναι διαθέσιμες. Αυτό επιτρέπει την πρόσβαση μόνο αφού παρουσιαστούν δύο ή περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία – συνήθως ένας κωδικός πρόσβασης και ένας κωδικός που αποστέλλεται στον χρήστη μέσω τηλεφώνου, μηνύματος ή email κατά τη σύνδεση.
  3. Αγορά με πιστωτική κάρτα. Ενδέχεται να έχετε λιγότερη ευθύνη για δόλιες χρεώσεις πιστωτικών καρτών.
  4. Προσέξτε για απάτη. Εάν λάβετε ειδοποίηση σχετικά με την παραβίαση δεδομένων, καλέστε την εταιρεία για να επιβεβαιώσετε ότι είναι νόμιμη, χρησιμοποιώντας έναν αριθμό που γνωρίζετε ότι είναι έγκυρος και όχι έναν αριθμό που μπορεί να αναφέρεται στην ειδοποίηση.
  5. Προστατευτείτε από την κλοπή ταυτότητας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 65% των παραβιάσεων δεδομένων οδηγεί σε κλοπή ταυτότητας, καθιστώντας το το πιο κοινό αποτέλεσμα. Εάν γίνετε θύμα κλοπής ταυτότητας, επικοινωνήστε με κάθε εταιρεία πιστωτικών καρτών για να δημιουργήσετε ειδοποιήσεις απάτης και να παγώσετε τους λογαριασμούς σας. Στη συνέχεια, επικοινωνήστε με το τοπικό γραφείο κοινωνικής ασφάλισης για τα επόμενα βήματα.
  6. Ρύθμιση ειδοποιήσεων λογαριασμού. Ενδέχεται να μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για ύποπτες αγορές ή αυτές που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό σε δολάρια. Αυτό μπορεί να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με το ότι έχει παραβιαστεί.

 

Video: Οι κίνδυνοι μιας παραβίασης δεδομένων – https://www.youtube.com/watch?v=0kK902-ZvNM