Πειθώ

Η πειθώ είναι μια βασική δεξιότητα που αφορά τη διαδικασία να πείσει ένα άτομο να πραγματοποιήσει μια ενέργεια ή να συμφωνήσει με μια συγκεκριμένη ιδέα.

Στην πραγματικότητα, η πειθώ συνδέεται στενά με την έννοια της επιρροής.

Αυτή είναι η ικανότητα ενός ατόμου να επηρεάζει, να διαμορφώνει, να αλλάζει τις απόψεις, τις συμπεριφορές ή τις πράξεις άλλων ανθρώπων χωρίς απαραίτητα να έχει επίσημη εξουσία πάνω τους. Με άλλα λόγια, η επιρροή είναι μια ήπια ή προσωπική δύναμη, ανεξάρτητη από τη θέση ισχύος που βρίσκεται το άτομο.

Οι δεξιότητες πειθούς επιτρέπουν σε ένα άτομο να κάνει μια καλή δουλειά και να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς εξαναγκασμό. Αυτή τη δεξιότητα μπορεί να τη μάθει κάποιος και είναι ένα βασικό μέρος της ικανότητας να επηρεάζεις άλλους για να πετύχεις τους σκοπούς και τους στόχους σου.

Η πειθώ περιλαμβάνει πολλές άλλες από τις βασικές δεξιότητες. Για να υποδείξετε μια κατεύθυνση, πρέπει να χαράξετε μια διαδρομή, να συμβαδίσετε και να υποστηρίξετε τους οπαδούς σας, δημιουργώντας μια ομαδική δέσμευση μέσω αλληλεπιδράσεων με άλλους.

Συγκεκριμένα, ένα άτομο με πειστικότητα πρέπει να έχει δεξιότητες στους ακόλουθους τομείς:

  1. Σαφής επικοινωνία. Οι καλά ανεπτυγμένες δεξιότητες επικοινωνίας αποτελούν τη βάση για την οικοδόμηση των δεξιοτήτων σας για πειθώ και εμπεριέχουν τη γραφή και τη σαφή, σύντομη έκφραση του εαυτού σας, χρησιμοποιώντας μη λεκτικές χειρονομίες, εφαρμόζοντας ποικίλα στυλ επικοινωνίας και ένα λεξιλόγιο που μπορεί να κατανοήσει μεγάλος αριθμός ανθρώπων.
  2. Συναισθηματική νοημοσύνη. Είναι μια δεξιότητα που μας επιτρέπει να κατανοούμε τα συναισθήματα των άλλων και να ανταποκρινόμαστε κατάλληλα. Ένα άτομο με ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη θα πρέπει να είναι σε θέση να ανακαλύψει πότε οι άλλοι αισθάνονται αναστατωμένοι ή εκφοβισμένοι. Χάρη σε αυτές τις νέες πληροφορίες, θα μπορείτε να προσαρμόσετε τις τακτικές πειθούς σας, για να προσπαθήσετε να τους ηρεμήσετε ή να απαλύνετε τις ανησυχίες τους.
  3. Ενεργητική ακρόαση. Η ακρόαση περιλαμβάνει επίσης προσοχή και σεβασμό κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Πριν συμβεί η πειθώ, θα χρειαστεί απαραίτητα να γνωρίζετε και να κατανοήσετε τις ανησυχίες, τα επιχειρήματα, τις σκέψεις των άλλων. Δίνοντάς τους χρόνο να μοιραστούν τις απόψεις τους θα τους κάνει να αισθάνονται άνετα, ότι υπολογίζονται και εκτιμώνται και μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
  4. Κίνητρο. Το κίνητρο είναι χρήσιμο για τη δημιουργία ενός κλίματος στο οποίο οι άνθρωποι δεσμεύονται και ενδυναμώνονται. Γενικά, οι άνθρωποι θα είναι πιο δεκτικοί στην επιρροή ενός ατόμου ικανού να παρακινήσει και να ενθαρρύνει.
  5. Λογική και συλλογισμός. Πολλά αποτελεσματικά και πειστικά επιχειρήματα κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας λογική και συλλογισμό. Η χρήση και το μοίρασμα λογικής και ορθής κρίσης, χρησιμοποιώντας γεγονότα για να υποστηρίξετε την άποψή σας, είναι θεμελιώδη. Μια λογική νοοτροπία είναι χρήσιμη για το σχεδιασμό πειστικών και αληθοφανών επιχειρημάτων.
  6. Διαπροσωπικές δεξιότητες. Βασίζονται στην ικανότητα δημιουργίας θετικών αλληλεπιδράσεων και διατήρησης ουσιαστικών σχέσεων με άλλους ανθρώπους. Υπό αυτή την έννοια, το να είσαι πειστικός σημαίνει γνησιότητα, να είσαι φυσικός, χαρισματικός, να μπορείς να ξεκινήσεις συζητήσεις ή να δημιουργήσεις σχέσεις.
  7. Διαπραγμάτευση. Ίσως χρειαστεί να μπορείτε να διευκολύνετε έναν συμβιβασμό για να τους πείσετε να συμμετάσχουν. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να κατανοήσετε τις ανάγκες, να βρείτε έναν τρόπο να καλύψετε αυτές τις ανάγκες και να διαπραγματευτείτε μια συμφωνία που να ευχαριστεί και τις δύο πλευρές.

Πειθώ – Δραστηριότητα

Όνομα της δραστηριότητας 

Γιατί όχι;

Στόχος της δραστηριότητας 

Μετατρέποντας το «όχι» σε «ναι»

Δεξιότητες που αναπτύσσει η δραστηριότητα 

Πειθώ, διαπροσωπικές δεξιότητες και επικοινωνία

Για πόσα άτομα είναι κατάλληλη η δραστηριότητα 

2 ή περισσότερα

Χρόνος που απαιτείται για τη δραστηριότητα 

1-2 λεπτά

Πόσοι εκπαιδευτές χρειάζονται 

Άλλες προϋποθέσεις (χώρος, εξοπλισμός…) 

Ανοιχτός χώρος στο πάτωμα

Περιγραφή της δραστηριότητας 

Γιατί όχι? Η τεχνική είναι χρήσιμη για τη μετατροπή του «όχι» σε «ναι». Θα πρέπει να προτείνετε κάτι σε ένα άτομο και δεν πρέπει να πειστεί. Τότε κάνετε αυτή την απλή ερώτηση για να τον/την αναγκάσετε να σκεφτεί και να εκφράσει συγκεκριμένες και λογικές αντιρρήσεις. Αυτές οι αντιρρήσεις είναι πιο εύκολο να διαχειριστούν από μια ευθεία απάντηση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να βρείτε επιχειρήματα για να τα αντιμετωπίσετε και σιγά σιγά να τα αποδυναμώσετε. Το τελευταίο βήμα είναι η συμφωνία μεταξύ των μερών.