Πολιτιστική αντίληψη και κοινωνική κατανόηση

Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν μεταμορφώσει βαθιά την πολιτιστική σκηνή. Αυτή η τεχνολογία έχει διεισδύσει στη ζωή μας, μπορούμε πλέον να ψωνίζουμε, να κάνουμε τραπεζικές συναλλαγές, να επικοινωνούμε, να κοινωνικοποιούμαστε, να περιηγηθούμε και να συνεργαζόμαστε με άτομα από το smartphone ή οποιαδήποτε άλλη έξυπνη συσκευή μας. Υπό αυτήν την έννοια, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ψηφιακή κουλτούρα δεν συνδέεται μόνο με την ψηφιοποίηση αναλογικών όρων, αλλά αναφέρεται επίσης σε έναν πολύ δυναμικό χώρο στον οποίο συνυπάρχουν όλοι οι τρόποι πολυμέσων, τα πολυμέσα, η μετάδοση, η επαυξημένη πραγματικότητα και η εικονική πραγματικότητα. Ωστόσο, η ψηφιακή σκηνή ενέχει κινδύνους.

Οι νέες τεχνολογίες έχουν τροποποιήσει το χώρο, το χρόνο, τις σχέσεις και τους τύπους επικοινωνίας που εξακολουθούν να συνυπάρχουν με τους άλλους τομείς γνώσης που είναι εγγενείς σε έναν πολιτισμό. Είναι σαφές ότι οι νέες τεχνολογίες συνεπάγονται σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την πρόσβαση στον πολιτισμό και είναι επίσης προφανές ότι στην ψηφιακή εποχή υπάρχουν πολλές περισσότερες πολιτιστικές προσφορές από ό, τι οι χρήστες είχαν συνηθίσει προηγουμένως.

Η ψηφιακή κουλτούρα αναφέρεται στη γνώση, τις πεποιθήσεις και τις πρακτικές των ανθρώπων που αλληλεπιδρούν σε ψηφιακά δίκτυα που μπορεί να αναδημιουργήσουν πολιτισμούς απτού κόσμου ή να δημιουργήσουν νέα στελέχη πολιτιστικής σκέψης και πρακτικής που είναι εγγενή στα ψηφιακά δίκτυα. Η ψηφιακή κουλτούρα είναι το διαδίκτυο, ο υπερανθρωπισμός, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ηθική στον κυβερνοχώρο, η ασφάλεια, το απόρρητο και η πολιτική. Είναι ηλεκτρονική πειρατεία, κοινωνική μηχανική και σύγχρονη ψυχολογία (Digital Culturist, 2015).

Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται ευρέως από νέους και ενήλικες. Ιστότοποι όπως το YouTube και η Wikipedia είναι το πρώτο κλικ ανάγκης για πολλά άτομα που αναζητούν πληροφορίες σχετικά με μια επιλεγμένη περιοχή ενδιαφέροντος. Η τηλεόραση, οι ταινίες και η μουσική αποθηκεύονται και έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές, συσκευές αναπαραγωγής MP3 και σε απευθείας σύνδεση. Οι διαδικτυακές αγορές και οι τραπεζικές συναλλαγές έχουν γίνει πιο κυρίαρχες και οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν γίνει όλο και περισσότερο διαδικτυακές.

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο επιτρέπει την άμεση επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Τόσο το διαδικτυακό όσο και το offline παιχνίδι κατέχουν εξέχουσα θέση στη ζωή πολλών ανθρώπων και οι τεχνολογίες Web 2.0, όπως οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, επιτρέπουν στους ανθρώπους να συνεργάζονται με κοινή Η σημερινή κοινωνία, που συχνά ονομάζεται «εποχή της πληροφορίας», χαρακτηρίζεται από την ταχεία ανάπτυξη των επικοινωνιακών και ενημερωτικών πόρων.

Η πολιτιστική και κοινωνική κατανόηση σας εξοπλίζει με μια γλώσσα και ένα πλαίσιο για τον ψηφιακό σας αλφαβητισμό. Βεβαίως, η ανάπτυξη της πολιτιστικής και κοινωνικής κατανόησης είναι ζωτικής σημασίας για να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους να συνεισφέρουν όχι μόνο κοινωνικά και πολιτιστικά αλλά και πολιτικά, οικονομικά και πνευματικά. Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι υπάρχουν ορισμένες κοινωνικές, πολιτιστικές και ιστορικές επιρροές που διαμορφώνουν την κατανόηση και τη μάθησή σας.

Πόσο μπορεί να αλλάξει ο πολιτισμός όταν ορισμένες πρακτικές μετακινούνται στο διαδίκτυο; Πόσο συχνά μπορούν οι τρέχουσες πολιτιστικές πεποιθήσεις και προσδοκίες να μεταφερθούν σε μια άλλη πραγματικότητα;
Συχνά σκεφτόμαστε τις πληροφορίες και την επικοινωνία με τεχνικό και οργανικό τρόπο – ως δεδομένα και μετάδοση δεδομένων. Ωστόσο, η πληροφόρηση και η επικοινωνία είναι επίσης κοινωνικά φαινόμενα.

Η διάδοση της τεχνολογίας δεν επηρεάζει μόνο την κοινωνική τάξη, αλλά και τον σχηματισμό, τη διαίρεση και τις πτυχές της κοινωνικής τάξης που συμβάλλουν σε κάθε ομάδα. Ωστόσο, πολλά άτομα καταλαβαίνουν λιγότερο πού εμπίπτουν στην κοινωνική τάξη, καθώς οι ψηφιακοί πολιτισμοί μπερδεύουν τους τύπους κεφαλαίου. Αυτή η έλλειψη σαφούς ταυτοποίησης ή κατανόησης δεν μειώνει τη σημασία της ιεραρχίας της τάξης, καθώς ο ψηφιακός χώρος κατηγοριοποιεί περιεχόμενο μέσω πτυχών όπως θέματα τάξης και εργαζομένων που δεν αντιμετωπίζονται σαφώς μέσω τέτοιας εποπτείας ή έλλειψης συνοχής ψηφιακής κοινωνικής τάξης.

Η ψηφιακή κουλτούρα και η τεχνολογία έχουν σχηματίσει νέους τρόπους για να δουν την κοινωνική τάξη θεωρητικά, συμπεριλαμβανομένης της άυλης εργασίας, της ψηφιακής εργασίας, της ενημερωτικής και πολιτιστικής εργασίας, «έννοια της ελεύθερης εργασίας υπό συνθήκες της Νέας Οικονομίας, καθώς και οι πλέον διάσημες έννοιες του κοινωνικού εργοστασίου» (Qiu, 2018) .

Η οικοδόμηση παγκόσμιας διαδικτυακής κουλτούρας μέσω νέων μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο ριζικές αλλαγές υιοθετούνται από δημοκρατικούς κανόνες και αρχές. Οι ψηφιακές τεχνολογίες, κυρίως διαδικτυακοί χώροι, σας προσφέρουν ευκαιρίες για πολλές νέες μορφές αλληλεπίδρασης. Όλο και περισσότερο αυτές οι αλληλεπιδράσεις προκαλούνται από διαφορετικούς τρόπους αναπαράστασης, όπως εικόνες και ήχους. Το να αποκωδικοποιείτε αυτά τα πολυτροπικά κείμενα απαιτεί κατανόηση των κοινωνικών και πολιτιστικών πρακτικών που περιβάλλουν τη δημιουργία σας.

Διαχωρίζουμε τις πολιτιστικές εποχές ανάλογα με την τεχνολογία επικοινωνίας που χρησιμοποιείται. Στην προφορική κουλτούρα, η μεταφορά γνώσης θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην άμεση επικοινωνία. Στη γραπτή κουλτούρα ορισμένοι τύποι γνώσεων ή η μνήμη ενός συγκεκριμένου ατόμου θα μπορούσαν να διατηρηθούν και γραπτά μηνύματα θα μπορούσαν να σταλούν μέσω του χώρου και να καταγραφούν (και να διατηρηθούν) για το μέλλον. Η κουλτούρα τύπου και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών επέτρεψε τη μαζική διανομή μηνυμάτων από κεντρικές πηγές. Σήμερα μπορούμε να αναφερθούμε σε έννοιες όπως η ψηφιακή κουλτούρα, το διαδίκτυο και η συμμετοχή της φύση, σύγκλιση, περιβαλλοντική νοημοσύνη κ.λπ.

Η επίδραση των τεχνολογιών επικοινωνίας στον πολιτισμό είναι σημαντική επειδή ο τρόπος που τις χρησιμοποιούμε μπορεί να επηρεάσει τις αλλαγές στην ίδια την ουσία των πολιτιστικών και επικοινωνιακών μοντέλων μας, αλλά παρόλο που τα ψηφιακά εργαλεία εντείνουν τις δυνατότητές σας, παραδόξως, η εκθετική αύξηση των προσφορών περιεχομένου από όλο τον κόσμο μερικές φορές έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: οδηγεί σε κόπωση που μπορεί να μειώσει την προσοχή σας.

Με βάση αυτές τις ιδέες που παρουσιάζονται, σκεφτείτε:

  1. Σε ποιο βαθμό οι δεξιότητες των ψηφιακών πολιτών συνεχίζουν να βελτιώνουν το στυλ επικοινωνίας και τις ικανότητές τους μέσω νέων μέσων;
  2. Τι είδους διαδικτυακές αυθεντικές εμπειρίες σχετίζονται με την ανάπτυξη ειδών επικοινωνίας και τις δεξιότητες μέσω των νέων μέσων;
  3. Ποια είναι τα πρότυπα συμμετοχής των ψηφιακών πολιτών στα είδη επικοινωνίας και οι ικανότητες μέσω νέων μέσων;
  4. Ποιες είναι οι επιπτώσεις των τρόπων επικοινωνίας και των ικανοτήτων μέσω των νέων μέσων;


Τα άτομα μπορούν να γίνουν ενεργοί συμμετέχοντες στις δομές γνώσης τους παρά παθητικά δοχεία. Σε αυτό το κονστρουκτιβιστικό περιβάλλον, οι ψηφιακοί πολίτες μπορούν να εργαστούν σε σύνθετα παγκόσμια έργα μέσω νέων μέσων.

Βιβλιογραφία

1 Qiu, Jack Linchuan. 2018. “China’s Digital Working Class and Circuits of Labor.” Communication and the Public 3 (1): 5–18. https://doi.org/10.1177/2057047318755529