Sukčiavimo reklama (padirbti produktai, papildai)

Kur tik pinigai, ten ir galimybė sukčiauti. Žiūrint iš techninės pusės, internetinis reklaminis sukčiavimas  –gana lengvas (ir, tas tiesa – pelningas) sukčių verslas, o patiems reklamuotojams, leidėjams ir internetinėms skelbimų platformoms – tikra nelaimė.

Internetinių skelbimų verslas buvo kuriamas daugybės „Internet Open Standard“ technologijų pagrindu, kurių tikslas niekada nebuvo sukčiavimas, apgaudinėjimas ar vagystė. Tačiau viskas baigėsi tuo, kad sukčiai įgavo didžiulį pranašumą. Pasak amerikiečių dirbtinio intelekto kompanijos „Juniper Networks“, 2019 m. internetinės reklamos sektorius patyrė stulbinamą 42 mlrd. dolerių nuostolį dėl apgaulingų skelbimų, ir, deja, nėra jokio pagrindo manyti, kad paskesniais metais šis skaičius bus mažesnis.

Skaitmeninis reklaminis sukčiavimas yra tyčinė veikla, kai reklamos neleidžiama parodyti reikiamai auditorijai arba reikiamoje vietoje. Kenkėjiškos veiklos pavojai, su kuriais šiandien susiduria rinkodaros specialistai, tampa vis sudėtingesni ir didesni, nei anksčiau.

Skaitmeninės reklamos sektoriuje esama tūkstančių tarpininkų ir gausybės tamsių kerčių, tinkamų nusikalstamai veiklai slėpti. Sukčiai žino, kada juos stebi, todėl tapo dar pavojingesni – būtent dėl šios priežasties vis sunkiau užkirsti kelią apgaulingiems skelbimams.

Nieko keista, kad 96 % kompiuterių vartotojų teigia, jog mažai pasitiki skaitmenine reklama. Tačiau rinkodaros specialistams vis sunkiau įrodyti, kad jų skelbimai yra legalūs. Taigi, kokių veiksmų turėtų imtis organizacijos, kad neiššvaistytų didelės savo biudžeto dalies sukčiams, o kartu neprarastų ir vartotojų pasitikėjimo?

Net jeigu tik nedidelė dalis vartotojų spusteli apgaulingus skelbimus ir nusiperka netikrus produktus ar paslaugas, vis tiek susidaro didžiulės sumos – būtent tai skatina verslą ieškoti įvairių apsaugos būdų ir stiprinti rinkodaros pastangas.

Protingas vartotojas turėtų dalintis atsakomybe dėl reklaminio sukčiavimo ir pranešti apie klastotę, taip atgrasydamas mažiau įgudusius žmones nuo domėjimosi tokiomis reklamomis.

Kaip atpažinti netikrą reklamą?

Tai gana lengva, kai supranti ir žinai modelį:

  1. Skelbimų kokybė internete paprastai būna prasta, o turinys – kartojasi;
  2. Skambūs ir nerealūs teiginiai bei pažadai pasiekti vargiai įmanomus rezultatus, pvz., greitai praturtėti arba atauginti prarastus plaukus;
  3. Nukreipimo puslapiai veda į keistų pavadinimų domenus, naudojami nežinomi prekių ženklai, įžymybių arba neegzistuojančių specialistų nuotraukos;
  4. Nukreipimo puslapiuose naudojamas šriftas išsiskiria spalvingumu, primygtinai skatina imtis veiksmų ir siūlo dideles nuolaidas;
  5. Nukreipimo ir produkto aprašymo puslapiuose dažniausiai pilna itin teigiamų atsiliepimų – galima numanyti, kad visi jie netikri.