Αυτοδιαχείριση

Αυτοπεποίθηση, ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα

Η αυτοπεποίθηση είναι η πίστη στον εαυτό μας και η πεποίθηση ότι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της
ζωής και θα πετύχουμε. Το να έχουμε αυτοπεποίθηση περιλαμβάνει την αναγνώριση των δεξιοτήτων μας και
των αδυναμιών μας και ένα αίσθημα ασφάλειας ως επακόλουθο αυτής της αναγνώρισης.

«Η ανθεκτικότητα του ανθρώπου είναι η ικανότητα να ανταπεξέρχεται και να ανακάμπτει μετά την αντιμετώπιση αρνητικών γεγονότων, δύσκολων καταστάσεων ή κάποιας αντιξοότητας και να επιστρέφει στο ίδιο σχεδόν επίπεδο συναισθηματικής ευημερίας. Είναι επίσης η ικανότητα να ανταποκρινόμαστε προσαρμοστικά σε δύσκολες συνθήκες και να ευδοκιμούμε ακόμη» (McGrath & Noble 2011).

Η προσαρμοστικότητα σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει επίγνωση των αλλαγών της ζωής, είτε στην καριέρα
είτε στον προσωπικό τομέα και να προσαρμοστεί σε αυτές το συντομότερο δυνατό (4 Ways to BoostYour Adaptability Skills, 2019).


Πώς να βελτιώσετε την αυτοπεποίθηση, την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα

Αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα κεκτημένο χαρακτηριστικό και ως εκ τούτου, υπάρχουν μερικάβήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τηναυτοπεποίθησή σας (Label, 2020):

  1. Αντικαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας με θετικές: Σταματήστε να εστιάζετεσε αυτό που δεν μπορείτε να κάνετε και αρχίστε να εστιάζετε σε αυτό που μπορείτε να κάνετεκαλά. Μπορεί να σας βοηθήσει να τα γράψετε σε μια λίστα.
  2. Φροντίστε τον εαυτό σας: Να έχετε μια σωστή διατροφή και να αθλείστε γιατί οι ενδορφίνεςενισχύονται και αυτό επηρεάζει θετικά τη διάθεσή σας.
  3. Χαλαρώστε: Αποφύγετε τα υψηλά επίπεδα άγχους γιατί προκαλεί περισσότερες αρνητικέςσκέψεις κι αυτό συνεπάγεται μειωμένη αυτοεκτίμηση.
  4. Θέστε μικρούς στόχους: Γράψτε τι θα θέλατε να επιτύχετε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας καιπροσπαθήστε να επιμείνετε μέχρι να καταφέρετε να υλοποιήσετε τους στόχους σας.
  5. Βοηθήστε κάποιον: Η φροντίδα των άλλων μας κάνει να νιώθουμε δυνατούς και χρήσιμους.
  6. Αλλάξτε την οπτική σας: Αποφύγετε να σκέφτεστε «δεν θα το κάνω, δεν πειράζει» και αρχίστενα σκέφτεστε «πρέπει να το δοκιμάσω».
  7. Διατηρήστε επαφή με άτομα που σας κάνουν να νιώθετε καλά και κρατήστε απόσταση απόάλλους, που δεν το κάνουν.
  8. Αποδεχτείτε τον εαυτό σας. Ο καθένας έχει τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του. Και αυτόείναι απολύτως φυσιολογικό. Η γνώση των ελαττωμάτων μας σημαίνει ότι μπορούμε ναδουλέψουμε σε αυτά και να τα βελτιώσουμε.

Ανθεκτικότητα

Είτε έχετε ήδη αναπτύξει ανθεκτικότητα είτε όχι, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα ακόλουθα βήματα, προκειμένου να την ενισχύσετε (Use These 10 Tipsto Improve Your Resilience, 2020):

  1. Βρείτε έναν σκοπό: Επικεντρωθείτε σε κάτι που σας ενδιαφέρει και αφιερώστε χρόνο για να μάθετε περισσότερα για αυτό.
  2. Αναγνωρίστε τις ικανότητές σας και τα επιτεύγματά σας: Υπενθυμίστε στον εαυτό σας αυτό για το οποίο είστε ικανοί και ενθαρρύνετε τον εαυτό σας να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες ή/και τις αλλαγές της ζωής.
  3. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με άτομα που είναι υποστηρικτικά, θετικά και αξιόπιστα.
  4. Αγκαλιάστε την αλλαγή: Μην τη βλέπετε ως απειλή, αλλά ως ευκαιρία να μάθετε νέα πράγματα και να αποκτήσετε εμπειρίες.
  5. Να είστε θετικοί: Μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο, αλλά το να έχεις μια αισιόδοξη προοπτική βοηθά στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας και επιμονής.
  6. Φροντίστε τον εαυτό σας: Μην εγκαταλείπετε δραστηριότητες, που σας κάνουν να νιώθετε καλά και σας χαλαρώνουν.
  7. Εξασκηθείτε στις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων: Είναι απαραίτητες όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση νέων πραγματικοτήτων και την αντιμετώπιση των αλλαγών.
  8. Θέστε μικρούς στόχους: Η επίτευξη μικρών στόχων θα σας παρακινήσει να προχωρήσετε και να πετύχετε μεγαλύτερους.
  9. Αναλάβετε δράση: Μην αναβάλλετε τις εργασίες σας για άλλη στιγμή. Ξεκινήστε να τις εκτελείτε και θα τις ολοκληρώσετε νωρίτερα και ευκολότερα.
  10. Συνεχίστε να εξασκείτε τις ικανότητές σας: Όσο καλοί και να είμαστε, πάντα μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.

Προσαρμοστικότητα

Η προσαρμοστικότητα είναι επίσης μια ικανότητα που μπορεί ναβελτιωθεί και να αναπτυχθεί. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θασας βοηθήσουν να την ενισχύσετε (4 Waysto Boost YourAdaptabilitySkills, 2019b):

  1. Αλλάξτε τον τρόπο σκέψης σας: Σταματήστε να σκέφτεστε “Λοιπόν, τοέκανα πάντα με αυτόν τον τρόπο”. Σκεφτείτε νέες και καινοτόμες ιδέες.Μπορεί να λειτουργεί καλύτερα.
  2. Πάρτε ρίσκα: Και αυτό δεν σημαίνει να ρισκάρουμε ανεξάρτητα απότις συνέπειες. Σημαίνει να αξιολογήσετε εάν υπάρχει κάποια ευκαιρία γιατην οποία αξίζει να ρισκάρετε και να πείσετε τον εαυτό σας να αναλάβειτο ρίσκο. Εξάλλου, η επιτυχία σπάνια προέρχεται από ζώνες άνεσης.
  3. Να είστε ανοιχτόμυαλοι και να ενθαρρύνετε τους άλλους να είναι: μεαυτόν τον τρόπο μπορείτε να περιστοιχίζεστε από ανθρώπους, οι οποίοιμοιράζονται την ίδια νοοτροπία.
  4. Μην σταματήσετε ποτέ να μαθαίνετε: Σύμφωνα με το Forbes, οιάνθρωποι που είναι περίεργοι και παραμένουν ενημερωμένοι τείνουν ναπροσαρμόζονται πιο εύκολα. Η γνώση δεν έχει όρια και σας παρέχει ταεργαλεία που χρειάζεστε για την ομαλή προσαρμογή στις αλλαγές τηςζωής.

Γιατί είναι σημαντική η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας

Όλες οι προαναφερθείσες δεξιότητες δεν είναι έμφυτες. Μπορούν να αποκτηθούν και να αναπτυχθούν. Υπάρχουν πολλά οφέλη από την εργασία σε αυτές τις δεξιότητες. Αρχικά, τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχημένοι ηγέτες και να δημιουργούν ευκαιρίες. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι απολαμβάνουν καλύτερη ψυχική υγεία και έχουν μια πιο αισιόδοξη και ισορροπημένη άποψη για τη ζωή και τις προκλήσεις της.
Φροντίζουν επίσης τον εαυτό τους και είναι πιο πιθανό να καταλάβουν πότε υπεισέρχονται οι κακές σκέψεις και πώς να τις αντικαταστήσουν με πιο θετικές. Επιπλέον, είναι λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται και επομένως αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας. Κατά συνέπεια, είναι προφανές ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε αυτές τις δεξιότητες για να κερδίσουμε αυτά τα οφέλη και να γίνουμε πιο ικανοί στον επαγγελματικό τομέα.

ΑΣΚΗΣΗ

Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο και κάντε ένα κουίζ σχετικά με την αυτοπεποίθηση: https://www.qzzr.com/c/quiz/410901/hows-your-self-esteem

Αυτοπειθαρχία και καθορισμός στόχων

Η αυτοπειθαρχία είναι η ικανότητα να παραμένετε συγκεντρωμένοι σε οτιδήποτε επιδιώκετε, ανεξάρτητα από τους περισπασμούς είτε είναι εσωτερικοί ή εξωτερικοί, όπως η διάθεσή σας ή οι δυσμενείς συνθήκες (Self-Discipline: Persisting Until You Reach Your Goals, n.d.). Η αυτοπειθαρχία αφορά στον καθορισμό ενός στόχου και την επιμονή σε ό, τι χρειάζεται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.


Πώς να αναπτύξετε την αυτοπειθαρχία

Η αυτοπειθαρχία είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να αποκτηθεί και να βελτιωθεί. Υπάρχουν μερικές ασκήσεις που μπορείτε να εξασκήσετε για να αναπτύξετε την αυτοπειθαρχία (Morin, 2021):

  1. Αναγνωρίστε τις αδυναμίες σας: Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τί υπονομεύει την παραγωγικότητά σας.
  2. Θέστε έναν στόχο και δημιουργήστε ένα σαφές σχέδιο που πρέπει να ακολουθείτε όλη την ημέρα.
  3. Αποφύγετε τους πειρασμούς: Για παράδειγμα, εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή που αποκλείει την πρόσβαση στο Facebook, παραδείγματος χάριν.
  4. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τη δυσφορία: Στην αρχή μπορεί να αισθάνεστε πίεση και πιθανότατα θα προσπαθήσετε να αποφύγετε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα που θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμη δυσφορία. Πρέπει να αφήσετε τον εαυτό σας να νιώσει άβολα και να του αποδείξετε ότι μπορείτε να το ανεχτείτε.
  5. Φανταστείτε τις ανταμοιβές: Αν νιώθετε ότι θα ενδώσετε στους πειρασμούς, τότε φανταστείτε τον εαυτό σας να είναι επιτυχημένος και να έχετε πετύχει όλους τους στόχους σας.
  6. Συγχωρήστε ένα λάθος: Είναι απολύτως αποδεκτό ότι μπορεί να κάνετε ένα λάθος. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε αποτύχει. Το να κάνεις λάθη είναι μέρος της διαδικασίας «βελτίωσης».

Εκτός από την αυτοπειθαρχία, υπάρχει ένας άλλος τομέας ζωτικής σημασίας, ο καθορισμός στόχων. Χωρίς στόχους μας λείπει η εστίαση και η κατεύθυνση. Μπορεί να δουλέψουμε σκληρά, αλλά να μην επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Μερικές προτάσεις σχετικά με τον καθορισμό στόχων παρατίθενται παρακάτω (Golden Rules of Goal Setting: Five Rules to Set Yourself Up for Success, n.d.):

  1. Βάλτε στόχους που σας κινητοποιούν: Πρέπει να θέσετε στόχους, που είναι σημαντικοί για εσάς. Θυμηθείτε ότι το κίνητρο είναι ένας βασικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων σας.
  2. Θέστε S.M.A.R.T. στόχους: Με τον όρο S.M.A.R.T. εννοούμε στόχους που είναι Συγκεκριμένοι (Specific – πρέπει να είναι σαφείς και καλά καθορισμένοι), Mετρήσιμοι (Measurable – περιλαμβάνουν ακριβείς ημερομηνίες, ποσά κ.λπ. ώστε να γνωρίζετε τον βαθμό επιτυχίας), Εφικτοί (Attainable – στόχους που μπορείτε να επιτύχετε – όχι στόχους που δεν έχετε καμία ελπίδα για την επίτευξή τους), Σχετικοί (Relevant – που σχετίζονται με την προσωπική σας ζωή και τους στόχους της σταδιοδρομίας σας) και Χρονικά Καθορισμένοι (Time – Bound – να υπάρχει μία προθεσμία για να μπορείτε να αξιολογήσετε ξανά την πρόοδό σας).
  3. Γράψτε τους στόχους σας: Αυτό κάνει τους στόχους να φαίνονται ρεαλιστικοί και απτοί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη “θα” αντί για “θα ήθελα”, επειδή ενισχύει την αποφασιστικότητα.
  4. Κάντε ένα σχέδιο και συμπεριλάβετε όλα τα βήματα που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου σας.
  5. Επιμείνετε! Θυμηθείτε ότι ο καθορισμός στόχων είναι μια συνεχής διαδικασία και πρέπει να είστε υπομονετικοί και επίμονοι.

Γιατί να αναπτύξετε της αυτοπειθαρχία και να θέσετε στόχους

Η αυτοπειθαρχία και ο καθορισμός στόχων έχουν πολλά οφέλη. Σας βοηθούν να οργανώσετε το χρόνο σας και να δώσετε προτεραιότητα στις δραστηριότητές σας. Ενισχύουν επίσης την αυτοπεποίθηση σας ελέγχοντας την πρόοδό σας, καθώς επίσης και την ικανότητα να αντιστέκεστε στους πειρασμούς. Νιώθετε κινητοποιημένοι και ικανοί να διαχειριστείτε δυσάρεστα θέματα, όπως ένας αγενής πελάτης στο εργασιακό περιβάλλον. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη διαδικασία εκμάθησης και να οδηγήσουν σε υψηλότερες επιδόσεις.

Σεβασμός διαφορετικών απόψεων

Η αναγνώριση διαφορετικών προοπτικών σημαίνει να μπορείτε να βλέπετε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των άλλων ανθρώπων. Σημαίνει να μπαίνετε στη θέση τους και να προσπαθείτε να καταλάβετε πώς εκείνοι αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Αυτό απαιτεί αυτογνωσία, πνευματική ευελιξία και αναμφίβολα γνώση διαφορετικών εθίμων, ιδεολογιών, παραδόσεων και κουλτούρας (Diverse Perspectives, n.d.).


Πώς να ξεκινήσετε να αποκτάτε διαφορετικές οπτικές (Seeking Diverse Perspectives, n.d.)

(Seeking Diverse Perspectives, n.d.) 

    1. Να είστε ανοιχτόμυαλοι και να προσπαθείτε να ακούσετε και να κατανοήσετε την άποψη του συνομιλητή σας. Αναρωτηθείτε γιατί υποστηρίζει μια συγκεκριμένη γνώμη και ενθαρρύνετε τον να εκφράσει τη δική του άποψη.
    2. Έχετε επίγνωση του πολιτιστικού, κοινωνικού και οικονομικού υπόβαθρου του συνομιλητή σας, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα την άποψή του.
    3. Εξασκηθείτε στο σεβασμό των άλλων. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε γνώμη για κάποιο ζήτημα, αλλά αναγνωρίστε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να την εκφράσετε και πότε είναι καλύτερα να παραμείνετε σιωπηλοί.
    4. Εκτιμήστε την εποικοδομητική αξία της σύγκρουσης. Είναι βασικό στοιχείο για την πνευματική ανάπτυξη. Μέσα από μια διαφωνία μπορεί να πετύχετε να δομήσετε καλύτερα τις ιδέες σας, αλλά και να τις εμπλουτίσετε με διαφορετικές απόψεις.


Οφέλη από την αναζήτηση διαφορετικών οπτικών

(Seeking Diverse Perspectives, n.d.)

  1. Ενισχύει τη δημιουργικότητα και προσφέρει πολύπλευρες ιδέες.
  2. Βοηθά μια ομάδα να είναι ειλικρινής και τα μέλη της ομάδας δεν φοβούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους.
  3. Αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα «πιέζουμε τις διαφορές μας», κάτι που μπορεί να κάνει τις
    ομοιότητές μας ακόμη πιο εμφανείς.
  4. Φαινόμενα όπως ο ρατσισμός και ο φόβος της διαφορετικότητας μπορούν να μειωθούν.

Δεξιότητες Επικοινωνίας – Λεκτικές και μη λεκτικές

Η επικοινωνία είναι η πράξη ανταλλαγής πληροφοριών μέσω της γραφής, της ομιλίας ή με τη χρήση οποιουδήποτε άλλου μέσου που βοηθά. Η επικοινωνία περιλαμβάνει έναν πομπό, ένα μήνυμα και έναν παραλήπτη (What is Communication, n.d.). Η επικοινωνία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, γιατί μερικές
φορές το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει ο πομπός γίνεται αντιληπτό από τον παραλήπτη με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αυτή η παρεξήγηση μπορεί να συμβεί λόγω των συναισθημάτων, του διαφορετικού πολιτισμικού υπόβαθρου, του μέσου που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία ή ακόμη και λόγω της παρεμβολής εξωτερικών ήχων.


Λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία

Η λεκτική επικοινωνία περιλαμβάνει κυρίως την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία, το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή και άλλα μέσα. Υπάρχουν κάποιες δεξιότητες που αφορούν τη λεκτική επικοινωνία, οι οποίες είναι απαραίτητες και χρήσιμες στο χώρο εργασίας (Why you need verbal & nonverbal communication skills, n.d.).

  1. Μιλήστε με καθαρή άρθρωση
  2. Κάντε ερωτήσεις
  3. Ζητήστε βοήθεια
  4. Μοιραστείτε πληροφορίες κατάλληλα και έγκαιρα
  5. Να είστε ενεργός ακροατής και να αποφεύγετε να διακόπτετε τους άλλους
  6. Ζητήστε ανατροφοδότηση και αποδεχτείτε την χωρίς παράπονα

Η μη λεκτική επικοινωνία περιλαμβάνει τα πάντα που δεν λέγονται, όπως τη γλώσσα του σώματος, τις χειρονομίες, τις εκφράσεις του προσώπου, τον τόνο της φωνής και την οπτική επαφή. Οι μη λεκτικές δεξιότητες ποικίλλουν ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα, στον ευρωπαϊκό πολιτισμό προτιμάται η εκτεταμένη οπτική επαφή για να δείξει ότι είμαστε συγκεντρωμένοι στον συνομιλητή μας, ενώ στον πολιτισμό της Ασίας μπορεί να εκληφθεί ως πρόκληση για το ποιος έχει την εξουσία (Why you need verbal & nonverbal communication skills, n.d.).


Σύνδεση μεταξύ λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας (Source: Wertheim, E. G. (2008). The importance of effective communication, as cited in “Nonverbal Communication and Body Language”, n.d.):

  1. Επανάληψη: Τα μη λεκτικά σήματα μπορούν να δώσουν έμφαση σε ένα λεκτικό μήνυμα.
  2. Αντίφαση: Τα μη λεκτικά σήματα ενδέχεται να έρχονται σε αντίθεση με ένα λεκτικό μήνυμα, αποκαλύπτοντας έτσι ότι δεν λέτε την αλήθεια.
  3. Αντικατάσταση: Τα μη λεκτικά σήματα, όπως για παράδειγμα, μια έκφραση του προσώπου μπορεί να αντικαταστήσει ένα λεκτικό μήνυμα.
  4. Συμπληρωματικά: Τα μη λεκτικά σήματα μπορούν να προσθέσουν πληροφορίες σε ένα λεκτικό μήνυμα.
  5. Έμφαση: Τα μη λεκτικά σήματα μπορούν να υπογραμμίσουν ένα λεκτικό μήνυμα.


Πώς να βελτιώσετε τη μη λεκτική επικοινωνία (Nonverbal Communication and Body Language, n.d.):

    1. Διαχειριστείτε το άγχος: Όταν είμαστε ανήσυχοι, πιθανόν να παρεξηγήσουμε τα μη λεκτικά σήματα των άλλων και να τα ερμηνεύσουμε με λάθος τρόπο. Επομένως, το μήνυμα που μεταφέρεται ενδέχεται να μην γίνει σωστά αντιληπτό. Εάν αισθάνεστε αγχωμένοι, μπορείτε να χαλαρώσετε για λίγο και στη συνέχεια να προχωρήσετε στη συζήτηση.
    2. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας: Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά σας όχι μόνο είστε σε θέση να στείλετε ακριβή μηνύματα (λεκτικά και μη λεκτικά), αλλά και να κατανοήσετε τα συναισθήματα και τα μηνύματα των άλλων.