Κλοπές ταυτότητας

Η κλοπή ταυτότητας είναι το έγκλημα της απόκτησης των προσωπικών ή οικονομικών πληροφοριών άλλου ατόμου για χρήση της ταυτότητάς του για διάπραξη απάτης, όπως η πραγματοποίηση μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών ή αγορών. Η κλοπή ταυτότητας διαπράττεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και τα θύματά της συνήθως αφήνονται με ζημιά στην πίστωση, τα οικονομικά και τη φήμη τους.

Η κλοπή ταυτότητας συμβαίνει όταν κάποιος κλέβει τα προσωπικά σας στοιχεία και τα διαπιστευτήριά σας για να διαπράξει απάτη. Υπάρχουν διάφορες μορφές κλοπής ταυτότητας, αλλά η πιο συνηθισμένη είναι οικονομική. Η προστασία κλοπής ταυτότητας είναι μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία που παρακολουθεί τις πιστωτικές εκθέσεις των ανθρώπων, την οικονομική δραστηριότητα και τη χρήση αριθμών κοινωνικής ασφάλισης.

Video: Τι είναι η κλοπή ταυτότητας; https://www.youtube.com/watch?v=kDFeSUUwRnA

Τύποι κλοπής ταυτότητας

  1. Κλοπή οικονομικής ταυτότητας: Κάποιος χρησιμοποιεί την ταυτότητα ή πληροφορίες άλλου ατόμου για να λάβει πίστωση, αγαθά, υπηρεσίες ή οφέλη.
  2. Κλοπή ταυτότητας κοινωνικής ασφάλισης: Εάν οι κλέφτες ταυτότητας λάβουν τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για να υποβάλουν αίτηση για πιστωτικές κάρτες και δάνεια.
  3. Κλοπή ιατρικής ταυτότητας: Κάποιος θέτει ως άλλο άτομο για να λάβει δωρεάν ιατρική περίθαλψη.
  4. Κλοπή συνθετικής ταυτότητας: Ένας εγκληματίας συνδυάζει πραγματικές (συνήθως κλεμμένες) και ψεύτικες πληροφορίες για να δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα, η οποία χρησιμοποιείται για το άνοιγμα δόλιων λογαριασμών και την πραγματοποίηση δόλιων αγορών.
  5. Κλοπή ταυτότητας παιδιών: Κάποιος χρησιμοποιεί την ταυτότητα του παιδιού για διάφορες μορφές προσωπικού κέρδους.
  6. Κλοπή φορολογικής ταυτότητας:Κάποιος χρησιμοποιεί τα προσωπικά σας στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης, για να υποβάλει ένα ψευδές κράτος ή ομοσπονδιακή φορολογική δήλωση στο όνομά σας και να εισπράξει μια επιστροφή χρημάτων.
  7. Κλοπή εγκληματικής ταυτότητας: Ένας εγκληματίας προσποιείται ότι είναι άλλο άτομο κατά τη
    διάρκεια μιας σύλληψης για να προσπαθήσει να αποφύγει μια κλήση, να αποτρέψει την ανακάλυψη εντάλματος που εκδόθηκε στο πραγματικό τους όνομα ή να αποφύγει ένα αρχείο σύλληψης ή καταδίκης.

 

Video: Προσέξτε αυτούς τους 8 τύπους κλοπής ταυτότητα https://www.youtube.com/watch?v=EZa2um76rFY

Προστασία κλοπής ταυτότητας

Ένας τρόπος είναι να ελέγχετε συνεχώς την ακρίβεια των προσωπικών εγγράφων και να αντιμετωπίζετε άμεσα τυχόν ασυμφωνίες. Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες προστασίας κλοπής ταυτότητας που βοηθούν τους ανθρώπους να αποφύγουν και να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλοπής ταυτότητας. Συνήθως, τέτοιες υπηρεσίες παρέχουν πληροφορίες που βοηθούν τους ανθρώπους να προστατεύσουν τα προσωπικά τους στοιχεία. παρακολουθούν δημόσια αρχεία και ιδιωτικά αρχεία, όπως πιστωτικές εκθέσεις, για να ειδοποιούν τους πελάτες τους για ορισμένες συναλλαγές και αλλαγές κατάστασης και να παρέχουν βοήθεια στα θύματα για να τους βοηθήσουν να επιλύσουν προβλήματα που σχετίζονται με την κλοπή ταυτότητας. Ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί παρέχουν παρόμοια βοήθεια, συνήθως με ιστότοπους που διαθέτουν πληροφορίες και εργαλεία για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποφύγουν, να διορθώσουν και να αναφέρουν περιστατικά κλοπής ταυτότητας. Πολλές από τις καλύτερες υπηρεσίες παρακολούθησης πιστώσεων παρέχουν επίσης εργαλεία και υπηρεσίες προστασίας ταυτότητας.

 

Για να αποτρέψετε την κλοπή προσωπικών δεδομένων,

  1. Ασφαλίστε όλα τα έγγραφα με προσωπικές πληροφορίες, όπως άδεια οδήγησης, διαβατήριο, τραπεζικά αντίγραφα, λογαριασμούς κοινής ωφελείας κ.λπ. 
  2. Καταστρέψτε παλιά ή περιττά έγγραφα που δείχνουν το όνομα, τη διεύθυνση ή άλλες προσωπικές πληροφορίες ενός ατόμου.
  3. Παρακολουθήστε την αναφορά του πιστωτικού σας ιστορικού και ελέγχετε τακτικά τα αντίγραφα κίνησης της πιστωτικής κάρτας και του τραπεζικού σας λογαριασμού για ολοκληρωμένες συναλλαγές.
  4. Κατά την αλλαγή του τόπου διαμονής, ενημερώστε την τράπεζά σας, την πιστωτική κάρτα, την κινητή επικοινωνία, τον πάροχο υπηρεσιών τηλεόρασης/διαδικτύου και άλλους παρόχους υπηρεσιών σχετικά με την αλλαγή διεύθυνσης, ώστε τα μηνύματα και οι επιστολές με προσωπικά στοιχεία να μην φτάσουν σε άλλα άτομα.
  5. Να θυμάστε ότι όσο λιγότερες πληροφορίες παρέχει ένα άτομο για τον εαυτό του, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να πέσουν οι πληροφορίες σε λάθος χέρια.
  6. Όταν αγοράζετε αγαθά στο διαδίκτυο, επιλέξτε έναν ασφαλή ιστότοπο που εμφανίζει τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας, μια σαφή πολιτική απορρήτου, εγγύηση αγαθών και υπηρεσιών και επιστροφές.
  7. Όταν επιλέγετε έναν ιστότοπο συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει κρυπτογράφηση των δεδομένων που αποστέλλονται (κατάλληλο και έγκυρο πιστοποιητικό SSL) και ελέγξτε ότι η διεύθυνση του ιστότοπου ξεκινά με HTTPS.