Δικτύωση

5 τρόποι για να δικτυωθείτε πιο αποτελεσματικά

Οι ίδιες αρχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλή παρουσίαση του εαυτού σας στην αγορά εργασίας και την επιτυχημένη δικτύωση. Είναι σημαντικό να μπορείτε να παρουσιάσετε τον εαυτό σας και την ιδέα σας με τρόπο που όχι μόνο δίνουν οι άλλοι προσοχή, αλλά και δείχνουν εμπιστοσύνη. Ειδικά, αν είστε νέος στο χώρο και δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να σας συστήσει. 

1. Να είστε επιλεκτικοί. Η ποιότητα των επαφών σας είναι ο πρώτος και ο κύριος λόγος πίσω από την επιτυχία σας. Η διαδικασία της αποτελεσματικής δικτύωσης ξεκινά με το να είσαι πολύ επιλεκτικός με τον ποιο φέρνεις στον κύκλο σου. Ψάξτε για ανθρώπους που είναι καλοί σε αυτό που κάνουν και έχουν μια θετική, υποστηρικτική στάση. Είναι σημαντικό να χτίζετε ουσιαστικές σχέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

2. Κατανοήστε το σκοπό του εισαγωγικού σας μηνύματος και εμπιστευτείτε το. Ανεξάρτητα από το θέμα της ομιλίας σας – μια σύντομη παρουσίαση του εαυτού σας αυτοπροσώπως, μπροστά στο κοινό ή σε μια συνέντευξη για δουλειά – είναι σημαντικό για να κατανοήσετε ποιος είναι ο σκοπός σας ως ομιλητής. Απαντήστε μόνοι σας στην ερώτηση, τι εννοείτε με το μήνυμά σας – να πείσετε, να ενημερώσετε ή απλώς να διασκεδάσετε; 

Με την εισαγωγή σας, θα πρέπει να επιτύχετε έναν πολύ ξεκάθαρο στόχο (να αποκτήσετε μια σύμβαση εργασίας, ένα σημαντικό ραντεβού, να συστηθείτε σε ένα άτομο λήψης αποφάσεων κ.λπ.) σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, π.χ. 1-2 λεπτά. Και για να το κάνετε πιο εύκολο, πρέπει να γνωρίζετε το θέμα και να το εμπιστεύεστε.
Η άριστη γνώση του θέματος δίνει στον ομιλητή αυτοπεποίθηση και βοηθά στη σύνδεσή του με το κοινό του. Με το να είστε ειλικρινείς με τον ακροατή, δείχνοντας ξεκάθαρα τι και γιατί είναι σημαντικό για εσάς και χωρίς να κρύβετε τον ενθουσιασμό σας, μπορείτε να περιμένετε την απάντησή του με την ίδια ακριβώς διάθεση. 

3. Εστιάστε στις ανάγκες των ακροατών σας. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας τι χρειάζεται ο ακροατής σας και τι θέλει να μάθει, όχι τι μπορείτε να του πείτε.

Όταν παρουσιάζετε τον εαυτό σας ή την ιδέα σας, πρέπει επίσης να εστιάσετε και να ανταποκριθείτε στην αντίδραση του ακροατή. Χαμογελάστε και κάντε οπτική επαφή. Αυτό ακούγεται πολύ απλό, αλλά παραδόξως πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Αν χαμογελάς και κάνεις οπτική επαφή, κάνεις τη σύνδεση. Σας βοηθά επίσης να αισθάνεστε λιγότερο νευρικοί επειδή μιλάτε σε ένα άτομο και όχι σε έναν άγνωστο. 

4. Χρησιμοποιήστε όχι μόνο τη φωνή σας αλλά και τη γλώσσα του σώματός σας. Ο προφορικός λόγος δεν είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο επικοινωνίας, καθώς εστιάζει μόνο σε μία από τις πέντε αισθήσεις του κοινού.

Ωστόσο, η αποτελεσματική χρήση της φωνής σας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του προφορικού λόγου. Αλλάζοντας την ταχύτητα της ομιλίας και δίνοντας έμφαση στις αλλαγές στον τόνο και την απόχρωση, η φωνή σας θα γίνει πιο ενδιαφέρουσα και θα τραβήξει την προσοχή του ακροατή. Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που δείχνουν οι μελέτες είναι ότι πάνω από τα 3/4 της επικοινωνίας γίνεται με μη λεκτικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο ο τόνος της φωνής αλλά και η γλώσσα του σώματος είναι πολύ σημαντική για τη μετάδοση του μηνύματος. Αποφύγετε να βάζετε τα χέρια σας πίσω από την πλάτη ή στις τσέπες σας. Χρησιμοποιήστε χειρονομίες που αποκαλύπτουν το άνοιγμα και την αυτοπεποίθησή σας, κινηθείτε φυσικά.

5. Πες μια ιστορία. Η επικοινωνία είναι συγκεκριμένη για κάθε ανθρώπινη κουλτούρα και η αφήγηση μας βοηθά να οικοδομήσουμε μια συναισθηματική σύνδεση. Εάν μπορείτε να δημιουργήσετε ενσυναίσθηση στον ακροατή σας, είστε στο δρόμο σας προς μια επιτυχημένη σχέση. Οι ιστορίες βοηθούν όχι μόνο να τραβήξουν και να διατηρήσουν την προσοχή των ακροατών, αλλά και να απομνημονεύσουν σημαντικά πράγματα. Μπορείτε να ξεκινήσετε το μήνυμά σας με μια ιστορία ή ακόμα καλύτερα, να κάνετε το μήνυμά σας να λειτουργεί ως ιστορία. 

Για να πείτε μια ιστορία αποτελεσματικά, χρησιμοποιήστε τουλάχιστον έναν από τους δύο κύριους μηχανισμούς αφήγησης στην παρουσίασή σας. Πρώτον, εστιάζετε στους ηθοποιούς – τους ανθρώπους (εσείς, το μέλος της οικογένειάς σας, ο γείτονας, το αφεντικό, κ.λπ.) – όχι τα αντικείμενα, τα δεδομένα και τα αντικείμενα. Το δεύτερο είναι ο δυναμισμός της ιστορίας, οι αλλαγές και οι ανατροπές που θα περιέχει. 

ΔΙΚΤΥΩΣΗ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Όνομα της δραστηριότητας 

Ας δικτυωθούμε 

Στόχος της δραστηριότητας 

Βοηθά στη διατήρηση μιας ξεκάθαρης δομής της συνάντησης και επιτρέπει σε δεκάδες συμμετέχοντες να γνωριστούν καλύτερα σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Δεξιότητες που αναπτύσσει η δραστηριότητα 

Δικτύωση, επικοινωνία, ομαδικό πνεύμα 

Για πόσα άτομα είναι κατάλληλη η δραστηριότητα 

– 

Χρόνος που απαιτείται για τη δραστηριότητα 

60 λεπτά 

Πόσοι εκπαιδευτές χρειάζονται 

Ένας «φύλακας» – ένα άτομο που ελέγχει την ώρα κάθε παρουσίασης και σταματά έναν παρουσιαστή μετά το πέρας του χρόνου του/της. 

Άλλες προϋποθέσεις (χώρος, εξοπλισμός…) 

Περιγραφή της δραστηριότητας 

Ετοιμάστε ένα σύντομο και σαφές εισαγωγικό μήνυμα διάρκειας έως και 1 λεπτού για τον εαυτό σας και τις ανάγκες που έχετε, π.χ. φανταστείτε τον εαυτό σας να ψάχνει για μια θέση εργασίας. Το μήνυμα πρέπει να περιλαμβάνει: 

-Το όνομα και το επώνυμό σας
-Μορφωτικό και επαγγελματικό υπόβαθρο
-Σε τι είστε καλός
-Τι περιμένετε από τις συναντήσεις, ειδικά αν υπάρχουν άτομα που δεν γνωρίζετε από πριν;
-Τι σχόλια περιμένετε (π.χ. χαμόγελα, ερωτήσεις, πρόσκληση για μια ιδιωτική συνάντηση κ.λπ.); 

Προσπαθήστε να κάνετε το μήνυμά σας να μοιάζει με ιστορία.

(https://www.potential.com/articles/5-important-reasons-why-teamwork-matters/)