Το διαδίκτυο των πραγμάτων/Internet of things (IoT)

Η ιδέα των διασυνδεδεμένων συσκευών όπου οι συσκευές είναι αρκετά έξυπνες για να μοιράζονται πληροφορίες μαζί μας, σε εφαρμογές που βασίζονται σε δεδομένα αποθήκευσης (συσκευή σε συσκευή).

Οι έξυπνες συσκευές ή οι “Συνδεδεμένες συσκευές” όπως συνήθως αποκαλούνται, έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συλλαμβάνουν και να χρησιμοποιούν κάθε κομμάτι δεδομένων που μοιράζεστε ή χρησιμοποιείτε στην καθημερινή ζωή. Και αυτές οι συσκευές θα χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να αλληλεπιδρούν μαζί σας σε καθημερινή βάση και να ολοκληρώνουν εργασίες. 

«Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) είναι ένα σύστημα αλληλοσυνδεόμενων υπολογιστικών συσκευών, μηχανικών και ψηφιακών μηχανημάτων, αντικειμένων, ζώων ή ανθρώπων που διαθέτουν μοναδικά αναγνωριστικά χαρακτηριστικά και τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων μέσω δικτύου χωρίς να απαιτείται από άνθρωπο σε άνθρωπο ή άνθρωπο σε αλληλεπίδραση με υπολογιστή.»

Αυτό το νέο κύμα συνδεσιμότητας υπερβαίνει τους φορητούς υπολογιστές και τα smartphones, πηγαίνει προς συνδεδεμένα αυτοκίνητα, έξυπνα σπίτια, έξυπνες πόλεις και συνδεδεμένη υγειονομική περίθαλψη. Βασικά, μια συνδεδεμένη ζωή.

Αυτές οι συσκευές θα γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου για τη βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας της ζωής, της κοινωνίας και των βιομηχανιών. Με το IoT να καλύψει τα έξυπνα σπίτια είναι το πιο αναμενόμενο χαρακτηριστικό, με μάρκες που έχουν ήδη αρχίσει να ανταγωνίζονται με έξυπνες συσκευές. Τα πράγματα που φοράμε είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που έρχεται δεύτερο μετά το διαδίκτυο. Με την κυκλοφορία του Apple Watch και περισσότερων συσκευών, αυτές οι συνδεδεμένες συσκευές θα μας κρατήσουν συνδεδεμένους με τον διασυνδεδεμένο κόσμο.

10 Εφαρμογές πραγματικού κόσμου του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) – Εξηγούνται
μέσα από βίντεο

Application
Explanation
Video link
1. Smart Home
Το Smart Home έχει γίνει η επαναστατική σκάλα επιτυχίας στους οικιακούς χώρους και προβλέπεται ότι τα έξυπνα σπίτια θα γίνουν τόσο κοινά όσο τα smartphone. Τα προϊόντα Smart Home υπόσχονται να εξοικονομήσουν χρόνο, ενέργεια και χρήματα
2. Wearables
Οι φορητές συσκευές εγκαθίστανται με αισθητήρες και λογισμικά που συλλέγουν δεδομένα και πληροφορίες για τους χρήστες. Αυτά τα δεδομένα υποβάλλονται αργότερα σε προεπεξεργασία για την εξαγωγή βασικών πληροφοριών σχετικά με τον χρήστη. Αυτές οι συσκευές καλύπτουν ευρέως τις απαιτήσεις φυσικής κατάστασης, υγείας και ψυχαγωγίας. Η προϋπόθεση της τεχνολογίας Διαδικτύου των πραγμάτων για εφαρμογές που φοριούνται είναι να είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης ή εξαιρετικά χαμηλής ισχύος και μικρού μεγέθους.
3. Connected Cars
Η ψηφιακή τεχνολογία του αυτοκινήτου έχει επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση των εσωτερικών λειτουργιών των οχημάτων. Αλλά τώρα, αυτή η προσοχή αυξάνεται προς τη βελτίωση της εμπειρίας στο αυτοκίνητο. Ένα συνδεδεμένο αυτοκίνητο είναι ένα όχημα που μπορεί να βελτιστοποιήσει τη λειτουργία του, τη συντήρηση καθώς και την άνεση των επιβατών χρησιμοποιώντας αισθητήρες επί του σκάφους και συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο. Οι περισσότερες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς και ορισμένες γενναίες νεοφυείς επιχειρήσεις εργάζονται σε λύσεις συνδεδεμένων αυτοκινήτων. Μεγάλες μάρκες όπως η Tesla, η BMW, η Apple, η Google εργάζονται για να φέρουν την επόμενη επανάσταση στα αυτοκίνητα.
4. Industrial Internet
Το Industrial Internet είναι το νέο buzz στον βιομηχανικό τομέα, που ονομάζεται επίσης Industrial Internet of Things (IIoT). Ενισχύει τη βιομηχανική μηχανική με αισθητήρες, λογισμικό και αναλυτικά στοιχεία μεγάλων δεδομένων για τη δημιουργία λαμπρών μηχανών. Σύμφωνα με τον Jeff Immelt, Διευθύνοντα Σύμβουλο της GE Electric, το IIoT είναι ένα «όμορφο, επιθυμητό και επενδυτικό» περιουσιακό στοιχείο. Η κινητήρια φιλοσοφία πίσω από το IIoT είναι ότι οι έξυπνες μηχανές είναι πιο ακριβείς και συνεπείς από τους ανθρώπους στην επικοινωνία μέσω δεδομένων. Και, αυτά τα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να επιλέγουν νωρίτερα τις αναποτελεσματικότητα και τα προβλήματα. Το IIoT έχει μεγάλες δυνατότητες για ποιοτικό έλεγχο και βιωσιμότητα. Οι εφαρμογές για την παρακολούθηση αγαθών, η ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το απόθεμα μεταξύ προμηθευτών και λιανοπωλητών και η αυτοματοποιημένη παράδοση θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σύμφωνα με την GE, η βελτίωση της παραγωγικότητας της βιομηχανίας θα αποφέρει 10 τρισεκατομμύρια έως 15 τρισεκατομμύρια δολάρια ΑΕΠ παγκοσμίως τα επόμενα 15 χρόνια.
5. Smart Cities
Η έξυπνη πόλη είναι μια άλλη ισχυρή εφαρμογή του IoT που προκαλεί περιέργεια στον παγκόσμιο πληθυσμό. Η έξυπνη επιτήρηση, οι αυτοματοποιημένες μεταφορές, τα εξυπνότερα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, η διανομή νερού, η αστική ασφάλεια και η περιβαλλοντική παρακολούθηση είναι όλα παραδείγματα εφαρμογών Διαδικτύου των πραγμάτων για έξυπνες πόλεις. Το IoT θα λύσει σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις, όπως η ρύπανση, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η έλλειψη ενεργειακών αποθεμάτων κ.λπ. Εγκαθιστώντας αισθητήρες και χρησιμοποιώντας διαδικτυακές εφαρμογές, οι πολίτες μπορούν να βρουν δωρεάν διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης σε όλη την πόλη. Επίσης, οι αισθητήρες μπορούν να εντοπίσουν ζητήματα παραβίασης του μετρητή, γενικές δυσλειτουργίες και τυχόν προβλήματα εγκατάστασης στο ηλεκτρικό σύστημα. Για να κατανοήσετε καλύτερα τη λειτουργία των Έξυπνων Πόλεων, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το βίντεο.
6. IoT in agriculture
Με τη συνεχή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η ζήτηση για προσφορά τροφίμων αυξάνεται εξαιρετικά. Οι κυβερνήσεις βοηθούν τους αγρότες να χρησιμοποιήσουν προηγμένες τεχνικές και έρευνα για να αυξήσουν την παραγωγή τροφίμων. Η έξυπνη γεωργία είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς στο IoT. Οι αγρότες χρησιμοποιούν σημαντικές πληροφορίες από τα δεδομένα για να αποφέρουν καλύτερη απόδοση της επένδυσης. Η ανίχνευση της υγρασίας του εδάφους και των θρεπτικών ουσιών, ο έλεγχος της χρήσης του νερού για την ανάπτυξη των φυτών και ο προσδιορισμός προσαρμοσμένου λιπάσματος είναι μερικές απλές χρήσεις του IoT. Αν είστε περίεργοι, το παρακάτω βίντεο εξηγεί περαιτέρω αυτήν την έννοια. Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε τα πιο πρόσφατα σχετικά με το IoT στη γεωργία.
7. Smart Retail
Οι δυνατότητες του IoT στον τομέα του λιανικού εμπορίου είναι τεράστιες. Το IoT παρέχει την ευκαιρία στους λιανοπωλητές να συνδεθούν με τους πελάτες για να βελτιώσουν την εμπειρία στο κατάστημα. Τα smartphone θα είναι ο τρόπος για τους λιανοπωλητές να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τους καταναλωτές τους ακόμη και εκτός καταστήματος. Η αλληλεπίδραση μέσω Smartphone και η χρήση της τεχνολογίας Beacon μπορεί να βοηθήσει τους λιανοπωλητές να εξυπηρετούν καλύτερα τους καταναλωτές τους. Μπορούν επίσης να παρακολουθούν τις διαδρομές των καταναλωτών μέσω ενός καταστήματος και να βελτιώνουν τη διάταξη του καταστήματος και να τοποθετούν προϊόντα υψηλής ποιότητας σε περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας. Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο για να μάθετε πώς η συνδεδεμένη λιανική θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη. Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε την πιο πρόσφατη τεχνολογία που αλλάζει το πρόσωπο του λιανικού εμπορίου.
8. Energy Engagement
Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του μέλλοντος δεν θα είναι μόνο αρκετά έξυπνα αλλά και εξαιρετικά αξιόπιστα. Η ιδέα του έξυπνου δικτύου γίνεται πολύ δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Η βασική ιδέα πίσω από τα έξυπνα δίκτυα είναι να συλλέγουν δεδομένα με αυτοματοποιημένο τρόπο και να αναλύουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για τη βελτίωση της απόδοσης καθώς και την οικονομία της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έξυπνα δίκτυα θα είναι επίσης σε θέση να ανιχνεύουν τις πηγές διακοπής ρεύματος πιο γρήγορα και σε μεμονωμένα επίπεδα νοικοκυριού, όπως το κοντινό ηλιακό πάνελ, καθιστώντας δυνατό το κατανεμημένο ενεργειακό σύστημα. Ακολουθεί ένα βίντεο για να εξηγήσετε πώς λειτουργεί ένα έξυπνο δίκτυο.
9. IOT in Healthcare
Η συνδεδεμένη υγειονομική περίθαλψη παραμένει ωστόσο ο κοιμώμενος γίγαντας των εφαρμογών Διαδικτύου των Πραγμάτων. Η ιδέα ενός συνδεδεμένου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και έξυπνων ιατρικών συσκευών έχει τεράστιες δυνατότητες όχι μόνο για τις εταιρείες, αλλά και για την ευημερία των ανθρώπων γενικότερα. Η έρευνα δείχνει ότι το IoT στην υγειονομική περίθαλψη θα είναι τεράστιο τα επόμενα χρόνια. Το IoT στην υγειονομική περίθαλψη έχει ως στόχο να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ζουν πιο υγιεινά φορώντας συνδεδεμένες συσκευές. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα βοηθήσουν στην εξατομικευμένη ανάλυση της υγείας ενός ατόμου και θα παρέχουν εξατομικευμένες στρατηγικές για την καταπολέμηση της ασθένειας. Το παρακάτω βίντεο εξηγεί πώς το IoT μπορεί να φέρει επανάσταση στη θεραπεία και την ιατρική βοήθεια.
10. IoT in Poultry and Farming
Η παρακολούθηση της κτηνοτροφίας αφορά την κτηνοτροφία και την εξοικονόμηση κόστους. Χρησιμοποιώντας εφαρμογές IoT για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την υγεία και την ευημερία των βοοειδών, οι κτηνοτρόφοι που γνωρίζουν νωρίς για το άρρωστο ζώο μπορούν να απομακρυνθούν και να βοηθήσουν στην πρόληψη μεγάλου αριθμού άρρωστων βοοειδών. Με τη βοήθεια των συλλεγόμενων δεδομένων και οι κτηνοτρόφοι μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή πουλερικών. Δείτε αυτό το ενδιαφέρον βίντεο.