Τηλεργασία

Πως να διαχειριστείτε την εργασία από το σπίτι

Οι παραγγελίες λόγω παραμονής στο σπίτι που προκάλεσε ο COVID-19, δημιούργησε μια πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους. Ορισμένες εταιρείες εφάρμοσαν για πρώτη φορά πολιτικές για εξ’ αποστάσεως εργασία (Gurchiek, 2020). Αυτή η άνευ προηγουμένου κατάσταση επέφερε σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Η πλειοψηφία των εργαζομένων έπρεπε να ασχοληθεί με την τηλεργασία.

Ωστόσο, πολλοί από αυτούς ενδέχεται να βιώσουν την εργασία από το σπίτι για πρώτη φορά. Ως εκ τούτου, μερικές συμβουλές για αποτελεσματική διαχείριση της εξ’ αποστάσεως εργασίας παρατίθενται παρακάτω (Remote Year, 2019):

 1. Υπερ – επικοινωνία: Όταν εργάζεστε από το σπίτι, η επικοινωνία μεταξύ συναδέλφων είναι λιγότερο
  άμεση από το να βρίσκεστε σε ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, πρέπει να επικοινωνήσετε υπερβολικά με τους συναδέλφους και τον επικεφαλής σας, προκειμένου να τους
  ενημερώσετε για την πρόοδό σας ή για κάποια εμπόδια που πιθανότατα αντιμετωπίζετε.
 2. Επενδύστε σε αξιόπιστη τεχνολογία: Ο εξοπλισμός υψηλής ποιότητας είναι ζωτικής σημασίας, όταν
  εργάζεστε από το σπίτι. Για παράδειγμα, πρέπει να συμμετάσχετε σε βιντεοκλήσεις χωρίς να χάσετε
  τη σύνδεση στο διαδίκτυο ή μπορεί να χρειαστείτε ακουστικά ακύρωσης θορύβου, ώστε να
  μειώσετε τους ακουστικούς περισπασμούς.
 3. Βασιστείτε στην κοινότητά σας: Η εξ’ αποστάσεως εργασία μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα μοναξιάς, επειδή δεν είστε περιτριγυρισμένοι από την ομάδα σας. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορείτε
  να παραβρεθείτε σε μια απομακρυσμένη κοινότητα είτε εικονικά, είτε αυτοπροσώπως σε έναν τοπικό χώρο συνεργασίας.
 4. Εξετάστε το χώρο εργασίας σας: Οργανώστε το χώρο εργασίας σας, έτσι ώστε να μπορείτε να
  παραμείνετε συγκεντρωμένοι όλη την ημέρα και να έχετε κίνητρα για την εκτέλεση των καθηκόντων
  σας. Αυτό το μέρος δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι στο σπίτι. Θα μπορούσε επίσης να είναι σε
  εξωτερικό χώρο.
 5. Καθορίστε τον τρόπο εργασίας σας: Εάν αντιμετωπίζετε εξ αποστάσεως εργασία για πρώτη φορά,
  αφιερώστε λίγο χρόνο σκεπτόμενος το καλύτερο περιβάλλον στο οποίο προτιμάτε να εργαστείτε. Για
  παράδειγμα, μπορεί να σας αρέσει να εργάζεστε σε ένα μέρος με μουσική στο παρασκήνιο ή μπορεί
  να χρειάζεστε απόλυτη σιωπή. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε την καταλληλότερη ώρα για να
  εργαστείτε, είτε το πρωί είτε το βράδυ.
 6. Αφιερώστε χρόνο για αυτο-φροντίδα: Θυμηθείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στις αγαπημένες σας
  δραστηριότητες και αποφύγετε να απορροφηθείτε στον υπολογιστή πάρα πολλές ώρες, αν δεν είναι
  απαραίτητο.
 7. Μάθετε πότε πρέπει να «αποσυνδεθείτε»: Ένα από τα οφέλη της εργασίας από το σπίτι είναι ότι
  μπορείτε να είστε ευέλικτοι όσον αφορά στο πρόγραμμά σας. Ωστόσο, ενδέχεται να λάβετε
  μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ειδοποιήσεις ανά πάσα στιγμή. Ορίστε ένα συγκεκριμένο
  χρονικό διάστημα, που θα “αποσυνδεθείτε” επίσημα και θα κάνετε ένα διάλειμμα.
 8. Αποδεχτείτε τα πλεονεκτήματα της εξ αποστάσεως εργασίας: Απολαύστε ευελιξία και το νέο
  περιβάλλον εργασίας σχεδιασμένο σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Πως να προετοιμαστείτε ψυχολογικά

Η πανδημία ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να εργάζονται εξ΄ αποστάσεως. Στην αρχή φαινόταν προσωρινό. Ωστόσο, η εξ΄ αποστάσεως εργασία έχει γίνει πλέον μια μακροπρόθεσμη κατάσταση. Μερικοί άνθρωποι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την τηλεργασία. Από την άλλη, για άλλους είναι σαν εφιάλτης (6 Τρόποι για να Προετοιμαστείτε Ψυχικά και Συναισθηματικά για Μακροπρόθεσμη Εργασία από το Σπίτι, 2020). 

Υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε, προκειμένου να είστε προετοιμασμένοι ψυχικά και συναισθηματικά για εξ’ αποστάσεως εργασία (Πώς να Εργαστείτε από το Σπίτι και να Παραμείνετε Συναισθηματικά Υγιείς, 2020):

Διαχείριση χρόνου και Παραγωγικότητα

Η εργασία από το σπίτι μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη όσον αφορά στη διαχείριση του χρόνου και επομένως την παραγωγικότητα. Όταν είμαστε στο σπίτι και όχι σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, είναι πιθανό να αισθανόμαστε ανοργάνωτοι και να κατακλυζόμαστε από το φόρτο
εργασίας.
Ορισμένες στρατηγικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση της διαχείρισης του χρόνου και της παραγωγικότητας παρατίθενται παρακάτω (Στρατηγικές διαχείρισης χρόνου για εξ’ αποστάσεως εργαζόμενους – Timely Blog, 2020):

Διαμορφώστε τον χώρο εργασίας σας

Μία από τις πρώτες συστάσεις όσον αφορά στην εξ ΄αποστάσεως εργασία είναι «η δημιουργία ενός χώρου εργασίας από το σπίτι που είναι όσο το δυνατόν πιο λειτουργικός και άνετος (και ηρεμεί!)» (Holdefehr, 2020). Παρακάτω υπάρχουν μερικές οδηγίες για την επιλογή ενός παραγωγικού χώρου εργασίας (Holdefehr, 2020):

 1. Επιλέξτε το σωστό σημείο: Επιλέξτε ένα σημείο, όπου πιστεύετε ότι θα είστε πιο παραγωγικοί. Ιδανικά το σημείο πρέπει να είναι μακριά από πιθανούς περισπασμούς και επίσης να λαμβάνει φυσικό φως. Εάν έχετε παιδιά που χρειάζονται επίβλεψη, μπορεί να σκεφτείτε να επιλέξετε ένα μέρος κοντά τους.
 2. Ρυθμίστε τον κατάλληλο φωτισμό: Για να αποφύγετε την κόπωση των ματιών, προσπαθήστε να παρέχετε στο χώρο εργασίας σας επαρκή φωτισμό. Μπορείτε να επιλέξετε ένα μέρος κοντά σε ένα παράθυρο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε μια λάμπα για να σας παρέχει το απαραίτητο φως, όταν σκοτεινιάσει.
 3. Κάντε το όσο το δυνατόν πιο εργονομικό: Μπορεί να είναι δύσκολο να αγοράσετε νέο εξοπλισμό. Επομένως, προσπαθήστε να συνδυάσετε τα δικά σας έπιπλα για να δημιουργήσετε ένα βολικό και εργονομικό χώρο εργασίας. Προτιμήστε μια καρέκλα με στήριξη πλάτης και ένα γραφείο ή ένα τραπέζι με αρκετό χώρο για τον εξοπλισμό σας.
 4. Συνδεθείτε: Ιδανικά ο χώρος εργασίας σας πρέπει να βρίσκεται κοντά σε πρίζα. Ελέγξτε επίσης τη σύνδεση στο διαδίκτυο και εξετάστε την αναβάθμιση σε περίπτωση κακής σύνδεσης.
 5. Αποφύγετε να εργάζεστε από το κρεβάτι ή τον καναπέ: Προσπαθήστε να διαχωρίσετε το χώρο εργασίας από τη ζώνη χαλάρωσης, προκειμένου να δημιουργήσετε κάποια ψυχική απόσταση.
 6. Διακόσμηση: Χρησιμοποιήστε το δικό σας γούστο και σχεδιάστε το χώρο εργασίας αντίστοιχα.

Φροντίδα των παιδιών και δουλειές του σπιτιού

Πολλοί εργαζόμενοι γονείς αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση: εργασία από το σπίτι με παιδιά και χωρίς βοήθεια παππούδων και γιαγιάδων, βρεφονηπιοκόμων κ.λπ. Υπάρχουν σίγουρα κάποιες δυσκολίες στο χειρισμό τόσο της φροντίδας των παιδιών, όσο και της εξ ‘αποστάσεως εργασίας, αλλά υπάρχουν κάποιες στρατηγικές με σκοπό να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση. (Douglas, 2020):

 1. Αποκτήστε ένα δημιουργικό πρόγραμμα: Εάν υπάρχει άλλος ενήλικας στο σπίτι, μπορείτε να σκεφτείτε ένα χωριστό πρόγραμμα. Βρείτε ώρες που τα παιδιά ασχολούνται με άλλη δραστηριότητα ή κοιμούνται. Κατά τη διάρκεια της ημέρας προσπαθήστε να λάβετε υπόψη τις προθεσμίες και να οργανώσετε τις εργασίες σας.
 2. Επικοινωνείτε συχνά με το αφεντικό σας: Εξηγήστε στο αφεντικό σας ότι λόγω του ότι είστε γονείς και πρέπει επίσης να φροντίζετε τα παιδιά σας, θα προσπαθήσετε να κάνετε το καλύτερο δυνατό για να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και ότι έχετε επίσης ετοιμάσει ένα σχέδιο με τις ώρες διαθεσιμότητάς σας. Τονίστε ότι θα διατηρείτε τακτικά επαφή μαζί του για να τον/την ενημερώνετε για την πρόοδο και τα πιθανά εμπόδια.
 3. Τηρήστε μια ρουτίνα: Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα και αφού το συζητήσετε με τα μέλη της οικογένειάς σας, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Αποφύγετε να αλλάξετε τη ρουτίνα σας γιατί θα
  προκαλέσει αποδιοργάνωση σε όλα τα μέλη και κυρίως σε εσάς.
 4. Χρησιμοποιήστε οπτικά στοιχεία για να αποφύγετε τις διακοπές:
  Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε μερικά σήματα stop που υποδεικνύουν στα παιδιά σας ότι πρέπει να είναι ήσυχα για κάποιο χρονικό διάστημα. Εάν υπάρχει άλλος ενήλικας στο σπίτι και πρέπει να συμμετάσχετε σε μια βιντεοκλήση, ζητήστε του/της να φροντίσει τα παιδιά για λίγο.
 5. Aφήστε τα παιδιά να κάνουν κάποιες επιλογές: Αφήστε τα να επιλέξουν τις δικές τους δραστηριότητες, εκτός αν δεν ενοχλούν σημαντικά τη δουλειά σας. Αν είναι λίγο μεγαλύτερα, αφήστε τους να ετοιμάσουν τα γεύματά τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε μια λίστα με επιλογές για μεσημεριανό γεύμα και επιλογές σνακ, ώστε να μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε στιγμή τους αρέσει.
 6. Οργανώστε διαλείμματα με τα παιδιά: Τα διαλείμματα είναι απαραίτητα όταν εργάζεστε. Πρέπει να κάνετε διαλείμματα για να χαλαρώσετε ή να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας. Επιλέξτε την καταλληλότερη ώρα για να το κάνετε.