Κοινωνική Διαχείριση

Κατανόηση των σχέσεων

Σχέση είναι η κατάσταση σύνδεσης με ένα ή περισσότερα άτομα. Κατανόηση σε μια σχέση σημαίνει «να μπορείς να συσχετίσεις και να κατανοήσεις τη λογική πίσω από τις ενέργειες κάποιου» (Oppong, 2019).
Έχει να κάνει πολύ με τη συναισθηματική νοημοσύνη.


Πώς να είσαι πιο κατανοητικός σε μία σχέση
(Villalon, 2021)

  1. Αφιερώστε χρόνο και προσπαθήστε να γνωρίσετε καλύτερα τον άλλον. Όταν γνωρίζετε τα συναισθήματα, τις δυνάμεις, τις αδυναμίες, τους φόβους του/της, είναι πιο εύκολο να τον/την
    καταλάβετε καλύτερα.
  2. Αναγνωρίστε τα δικά σας συναισθήματα και κίνητρα.
  3. Αποφύγετε να επιβάλλετε τις πεποιθήσεις και τις ιδέες σας. Θυμηθείτε ότι ο στόχος σας είναι να
    κατανοήσετε τους άλλους, οπότε πρέπει να σέβεστε τις πεποιθήσεις τους ως μέρος αυτού που
    πραγματικά είναι.
  4. Σεβαστείτε τις ανάγκες των άλλων. Ενθαρρύνετέ τους να κυνηγήσουν τους στόχους τους και να
    ζήσουν τη ζωή τους ακόμη και όταν απουσιάζετε.
  5. Λάβετε υπόψη ότι δεν έχετε πάντα δίκιο.
  6. Μάθετε πώς να διαπραγματεύεστε και να συμβιβάζεστε. Βρείτε έναν κοινό τόπο, όπου και οι δύο
    πλευρές αισθάνονται ικανοποιημένες ή συμφωνήστε ότι διαφωνείτε.
  7. Δώστε χρόνο στους άλλους να σας εξηγήσουν πριν αντιδράσετε. Μην βιάζεστε να κρίνετε.
  8. Επιλέξτε την καλοσύνη έναντι του θυμού. Προσπαθήστε να εξηγήσετε με ωραίο τρόπο τι σας
    πλήγωσε, ώστε να μην επαναληφθεί.
  9. Ενθαρρύνετε τους άλλους να είναι πιο ανοιχτοί και να εκφράζονται. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό
    από το να ανοίγεστε και να μοιράζεστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Αποτελεσματική επικοινωνία

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι η ικανότητα κατανόησης όχι μόνο των πληροφοριών ενός μηνύματος, αλλά και των προθέσεων και των συναισθημάτων πίσω από αυτό. Για να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά, πρέπει να μεταφέρουμε ένα μήνυμα με σαφήνεια, αλλά σίγουρα πρέπει να ακούσουμε το μήνυμα προσεκτικά, έτσι ώστε ο αποστολέας να αισθάνεται ότι ακούγεται και ότι γίνεται κατανοητός (Robinson, n.d.).


Δεξιότητες για αποτελεσματική επικοινωνία

Η αποτελεσματική επικοινωνία μπορεί να μην επιτευχθεί λόγω της έλλειψης εστίασης στον ομιλητή, της ασυνέπειας της γλώσσας του σώματος, της αγνόησης μη λεκτικών σημάτων και της έλλειψης συναισθηματικού ελέγχου. Ωστόσο, μπορεί να βελτιωθεί με την εξάσκηση ορισμένων δεξιοτήτων (Robinson, n.d.):

Δεξιότητα 1

Εξασκηθείτε στην ενεργή ακρόαση: Όταν επικοινωνούμε πρέπει να επικεντρωθούμε, όπως προαναφέρθηκε, όχι μόνο στο μήνυμα, αλλά και στο συναίσθημα που κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Μερικές φορές τα συναισθήματα
μπορεί να είναι τόσο έντονα και εμφανή, που μπορούν να αποκαλύψουν πολύ περισσότερες πληροφορίες από ό, τι
μπορούν να κάνουν οι λέξεις.

Τεχνικές για να βελτιώσετε την ενεργή ακρόαση

Δεξιότητα 2

Παρατηρήστε μη λεκτικά σήματα: Η μη λεκτική επικοινωνία είναι πραγματικά απαραίτητη. Αποκαλύπτει πληροφορίες που δεν εκφράζονται με λέξεις. Η ανάπτυξη της ικανότητας ανάγνωσης μη λεκτικών σημάτων σας βοηθά επίσης να συνδεθείτε με τον ομιλητή και να δημιουργήσετε καλύτερες σχέσεις τόσο επαγγελματικές όσο και προσωπικές. Μπορείτε να ενισχύσετε την αποτελεσματική επικοινωνία χρησιμοποιώντας ανοιχτή γλώσσα σώματος. Κρατήστε την κατεύθυνση του σώματός σας προς τον ομιλητή, κοιτάξτε τον στα μάτια και χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος για να δώσετε έμφαση σε ένα λεκτικό μήνυμα, όπως παραδείγματος χάριν με ένα χτύπημα στην πλάτη.

Δεξιότητα 3

Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι: Όταν αντιμετωπίζετε μια σύγκρουση ή μια διαφωνία, μπορεί να αισθάνεστε
αγχωμένοι ή θυμωμένοι. Ρυθμίζοντας τα συναισθήματά σας, θα καταφέρετε να αποφύγετε μια κλιμάκωση και τις αρνητικές συνέπειες. Θα βοηθούσε επίσης, αν προσπαθούσατε να ηρεμήσετε και το άλλο άτομο. Όταν είστε υπό πίεση και στοχεύετε στην αποτελεσματική επικοινωνία, πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να χαλαρώσετε. Συγκεντρώστε όλες σας τις σκέψεις και οργανώστε τες. Κάντε ένα ξεκάθαρο σχόλιο και αποφύγετε να πείτε πολλά. Σε κάθε περίπτωση, να είστε πρόθυμοι να συμβιβαστείτε ή/και να τερματίσετε τη σύγκρουση συμφωνώντας να διαφωνήσετε.

Συναδελφικότητα στην εργασία

Συνεργασία σημαίνει να δουλεύετε μαζί με ένα ή περισσότερα άτομα για να δημιουργήσετε και να παράξετε ένα αποτέλεσμα. Έτσι, μια μεγάλη ποσότητα εργασίας εκτελείται γρηγορότερα οδηγώντας καλύτερα αποτελέσματα.

Βήματα για ένα συνεργατικό εργασιακό περιβάλλον (Kashyap, 2019)

ΒΗΜΑ 1: Προσδιορίστε τα δυνατά σημεία του καθενός. Σύμφωνα με αυτόν τον προσδιορισμό, μπορείτε να χωρίσετε τις εργασίες μεταξύ των μελών της ομάδας, έτσι ώστε οι εργασίες να ανταποκρίνονται στα προσόντα τους.

ΒΗΜΑ 2: Θέστε S.M.A.R.T. στόχους. Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και οργανώστε την ομάδα προκειμένου να επιτύχετε τους στόχους, που είχαν τεθεί προηγουμένως.

ΒΗΜΑ 3: Χρησιμοποιήστε μερικά εργαλεία συνεργασίας. Για παράδειγμα, το διαδικτυακό λογισμικό συνεργασίας μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να εργάζονται σε μια κοινή πλατφόρμα ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους, να μοιράζονται αρχεία ταυτόχρονα και να επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, η παραγωγικότητα αυξάνεται.

ΒΗΜΑ 4: Ενθαρρύνετε τα μέλη της ομάδας να είναι ανοιχτόμυαλα. Δώστε σε όλους την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις και τις πεποιθήσεις τους και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με βάση την πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική καταγωγή τους. Αγκαλιάστε τη διαφορετικότητα και επωφεληθείτε από αυτήν.

ΒΗΜΑ 5: Ενθαρρύνετε και επιβραβεύστε την καινοτομία. Τα μέλη της ομάδας θα αισθάνονται ότι αξίζουν και ότι εκτιμώνται.

ΒΗΜΑ 6: Γιορτάστε την επιτυχία της ομάδας δημόσια. Συγχαίρετε όλα τα μέλη για τη συμβολή τους και δώστε τους κίνητρο να μοιραστούν την επιτυχία τους. Με αυτόν τον τρόπο η αυτοπεποίθηση της ομάδας θα ενισχυθεί και τα κίνητρα των μελών θα μεγιστοποιηθούν.

ΒΗΜΑ 7: Καλλιεργήστε μια ισχυρή αίσθηση κοινότητας. Οι άνθρωποι στο εργασιακό περιβάλλον πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και υποστηριζόμενοι για να εκφράσουν τις πεποιθήσεις και τις ιδέες τους. Η ιδέα της συνεργασίας θα μπορούσε να καταστραφεί, εάν υπάρχει αυστηρή κρίση.


Κατηγορίες δεξιοτήτων συνεργασίας

Οι δεξιότητες συνεργασίας περιλαμβάνουν κάποιες δεξιότητες για τις οποίες έχουμε ήδη συζητήσει. Αυτές είναι δεξιότητες επικοινωνίας, συναισθηματική νοημοσύνη και σεβασμός στη διαφορετικότητα (What Are Collaboration Skills?, 2020). Οι δεξιότητες επικοινωνίας περιλαμβάνουν ενεργή ακρόαση και γραπτή, λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία. Η συναισθηματική νοημοσύνη έχει να κάνει με την ικανότητα αναγνώρισης και διαχείρισης των συναισθημάτων σας αλλά και των συναισθημάτων των άλλων. Τέλος, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα σχετίζεται με το να δείχνετε σεβασμό σε διαφορετικές πεποιθήσεις, ιδέες και πολιτισμούς. Περιλαμβάνει ανοιχτή επικοινωνία και ευαισθησία σε διαφορετικά πολιτιστικά και θρησκευτικά υπόβαθρα.


Οφέλη της συνεργατικότητας

(Collaboration Skills: Definition and Examples, 2020)

  1. Βοηθά στην επίλυση προβλημάτων.
  2. Ενισχύει την αυτογνωσία γιατί γνωρίζετε καλύτερα τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας.
  3. Ενισχύει τη διδασκαλία και τη μάθηση μέσω της ανταλλαγής διαφορετικών ιδεών και πεποιθήσεων μεταξύ των μελών της ομάδας.
  4. Αυξάνει την αποδοτικότητα. Είναι πιο εύκολο να πετύχεις στόχους, όταν νιώθεις ότι σε στηρίζει μια ομάδα ανθρώπων.

Δεξιότητες ενσυναίσθησης και συμπόνιας

Αν και αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται συνήθως ως συνώνυμοι, είναι διαφορετικοί. Η ενσυναίσθηση είναι η πράξη του να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα των άλλων και να μπαίνεις στη θέση τους σαν να είσαι εσύ αυτός που βιώνει αυτό που περνούν. Η συμπόνια είναι ένα συναίσθημα με χαμηλότερη ένταση από την ενσυναίσθηση. Είναι το συναίσθημα του να νιώθεις άσχημα για κάποιον άλλο επειδή κάτι κακό του συνέβη (What is sympathy?, n.d.).


Δεξιότητες Ενσυναίσθησης

Ο Daniel Goleman έχει προσδιορίσει 5 βασικά στοιχεία της ενσυναίσθησης (What is empathy?, n.d.).

  1. Κατανόηση των άλλων: Όσον αφορά την ενσυναίσθηση, η κατανόηση των άλλων σημαίνει το να αισθάνεστε τους άλλους. Να έχετε επίγνωση των συναισθημάτων τους και να ενδιαφέρεστε για
    τις ανησυχίες τους. Αυτό απαιτεί ενεργή ακρόαση και παρατήρηση μη λεκτικών σημάτων.
  2. Ανάπτυξη των άλλων: Σημαίνει κατανόηση των δυνατών και αδύνατων σημείων των άλλων και να τους βοηθάτε να αναπτυχθούν στο έπακρον. Πρέπει να τους επιβραβεύετε για τα επιτεύγματά τους, να τους δίνετε ανατροφοδότηση και επίσης να τους συμβουλεύετε, όπου κι όταν χρειάζεται.
  3. Έχοντας προσανατολισμό στην υπηρεσία: Αυτό το στοιχείο εφαρμόζεται κυρίως στο εργασιακό περιβάλλον. Σημαίνει να νοιάζεστε περισσότερο για τις ανάγκες των πελατών και να βρίσκετε τρόπους για να τις ικανοποιήσετε στο μέγιστο.
  4. Αξιοποιήστε τη διαφορετικότητα: Η αξιοποίηση της διαφορετικότητας σημαίνει να δείχνετε σεβασμό σε διαφορετικά πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά υπόβαθρα και να γιορτάζετε το
    γεγονός ότι κάθε άτομο εισάγει μια νέα ιδέα. Δείτε τη διαφορετικότητα ως μια ευκαιρία να
    ευδοκιμήσετε.
  5. Πολιτική ευαισθητοποίηση: Οι πολιτικές δεξιότητες αφορούν στην ανίχνευση και την ανταπόκριση στη συναισθηματική κατάσταση της ομάδας και την ανάληψη δράσης βάσει αυτής της γνώσης.