Δημιουργία εικονικής ταυτότητας, διαχείριση και επιπτώσεις

Η ταυτότητά μας είναι, κυριολεκτικά, ποιοι είμαστε και παρουσιάζουμε τον εαυτό μας στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας ένα προσωπικό ιστολόγιο, ιστοσελίδα ή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης χρειάζεται μια σκόπιμη επιλογή κειμένου, εικόνων, γραφικών και ήχου για να δημιουργήσει μια εντύπωση. Αυτό δεν γίνεται τυχαία. Ο διαδικτυακός κόσμος απαιτεί από τους ανθρώπους να γράφουν την ύπαρξή τους και έτσι τα προφίλ τους παρέχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν την επιδιωκόμενη εντύπωση μέσω γλώσσας, εικόνων και άλλων μέσων.

Στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός το 2018 εντοπίστηκε ένα αρχικό σύνολο πέντε στοιχείων που μια καλή ταυτότητα πρέπει να πληροί:

  1. Ταιριάζει για το σκοπό. Οι καλές ψηφιακές ταυτότητες προσφέρουν έναν αξιόπιστο τρόπο για τα άτομα να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη σε αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι, να ασκήσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους ή/και να αποδείξουν την αναγνωσιμότητά τους για πρόσβαση σε υπηρεσίες.
  2. Χωρίς αποκλεισμούς. Η ταυτότητα χωρίς αποκλεισμούς επιτρέπει σε όποιον τη χρειάζεται να δημιουργήσει και να χρησιμοποιήσει μια ψηφιακή ταυτότητα, απαλλαγμένη από τον κίνδυνο διάκρισης βάσει των δεδομένων που σχετίζονται με την ταυτότητα και χωρίς να αντιμετωπίζει διαδικασίες ελέγχου ταυτότητας που τις αποκλείουν.
  3. Χρήσιμη. Οι χρήσιμες ψηφιακές ταυτότητες προσφέρουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα χρήσιμων υπηρεσιών και αλληλεπιδράσεων και είναι εύκολο να δημιουργηθούν και να χρησιμοποιηθούν.
  4. Προσφέρει επιλογή. Τα άτομα έχουν επιλογή όταν μπορούν να δουν πώς χρησιμοποιούν τα συστήματα τα δεδομένα τους και είναι σε θέση να επιλέξουν ποια δεδομένα μοιράζονται για ποια αλληλεπίδραση, με ποιον και για πόσο καιρό.
  5. Ασφαλής. Η ασφάλεια περιλαμβάνει την προστασία ατόμων, οργανισμών, συσκευών και υποδομών από κλοπή ταυτότητας, μη εξουσιοδοτημένη κοινή χρήση δεδομένων και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Five elements of good identity (Source: Own elaboration)

Πηγή: Insight Report – Ταυτότητα σε έναν ψηφιακό κόσμο. Ένα νέο κεφάλαιο στην κοινωνική σύμβαση. Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (Σεπ 2018)

http://www3.weforum.org/docs/WEF_INSIGHT_REPORT_Digital%20Identity.pdf


Εάν ψάξετε στο Google το όνομά σας, τι θα βρείτε; Έχοντας υπόψη ότι η διαδικτυακή σας ταυτότητα δεν είναι ίδια με την πραγματική σας ταυτότητα, επειδή τα χαρακτηριστικά που αντιπροσωπεύετε στο διαδίκτυο διαφέρουν από τα χαρακτηριστικά που αντιπροσωπεύετε στον φυσικό κόσμο, μπορεί να έχετε ακούσει για την ιδέα ενός ψηφιακού αποτυπώματος. 

Αυτό αναφέρεται στα ίχνη των προσωπικών και επαγγελματικών σας πληροφοριών που παραμένουν σε διαδικτυακά δίκτυα – τόσο εκ προθέσεως όσο και ακούσια. Μερικές φορές, μπορεί να ακούσετε συμβουλές σχετικά με τη μη δημοσίευση οτιδήποτε δεν θέλετε να δει κανείς. Αυτό έχει νόημα, αλλά επίσης, σκεφτείτε τι θα
θέλατε να δουν οι μελλοντικές γενιές. 

Η δημοσίευση υλικού μέσω διαδικτύου σημαίνει ότι αφήνετε τον έλεγχο σε αυτό, οπότε θέλετε να είστε σίγουροι ότι δεν θα βλάψει τη φήμη ή την αξιοπιστία σας. Ακόμα κι αν επιλέξετε αργότερα να διαγράψετε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάποιος δεν το έχει αντιγράψει ή κοινοποιήσει χωρίς να το γνωρίζετε. Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που απολαμβάνουν τον εκφοβισμό άλλων σε ψηφιακούς χώρους ή που θα σας εκμεταλλευτούν εάν τους δοθεί η ευκαιρία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε κατά τη διαδικασία δημιουργίας και προστασίας της διαδικτυακής σας ταυτότητας;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χρησιμοποιείτε διαδικτυακά κοινωνικά μέσα όταν αναζητάτε εργασία, όπως:

  1. Ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook, Twitter και LinkedIn
  2. Συμμετοχή σε διαδικτυακά φόρουμ και λίστες συζητήσεων
  3. Δημιουργία προσωπικού ιστολογίου

Όταν συμμετέχετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πάντα συνετό να παρουσιάζετε τον εαυτό σας με επαγγελματικό τρόπο και είναι επίσης σημαντικό να προστατεύετε τα προσωπικά σας στοιχεία.


Μερικές βασικές συμβουλές που πρέπει να θυμάστε όταν είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο:

  1. Το διαδίκτυο είναι δημόσιος χώρος. Όταν δημοσιεύετε στο διαδίκτυο, παραιτείστε από το δικαίωμά σας στο απόρρητο
  2. Το διαδικτυακό περιεχόμενο μπορεί να είναι μόνιμο – μπορεί να αναζητηθεί. μπορεί να φτάσει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να αποκαλύψει την τοποθεσία σας
  3. Όταν δίνετε πληροφορίες, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς χρησιμοποιούνται Παρέχετε ευαίσθητες ή εμπιστευτικές πληροφορίες μόνο μέσω ασφαλών ιστότοπων
  4. Χρησιμοποιήστε την κοινωνική δικτύωση με σύνεση, προσαρμόστε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας στο δικό σας επίπεδο άνεσης
  5. Παρά όλες τις προφυλάξεις, μην φοβάστε να συμμετάσχετε και να συνδεθείτε!


Τι γίνεται με την επαγγελματική σας ταυτότητα;

Οι εργοδότες αυτές τις μέρες θέλουν να μάθουν ποιους έχουν προσλάβει και πολλοί ελέγχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των δυνητικών εργαζομένων. Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι καλοί τρόποι μετάδοσης των ενδιαφερόντων, των δεξιοτήτων και της ανάγκης για εργασία. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2017, το 70% των εργοδοτών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον έλεγχο των υποψηφίων πριν από την πρόσληψη. Επίσης, το 69% των εργοδοτών χρησιμοποιούν διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης όπως το Google, το Yahoo και το Bing για να ερευνήσουν υποψηφίους. Δημιουργήστε και διαχειριστείτε τα δημόσια διαδικτυακά προφίλ σας, ώστε οι πιθανοί εργοδότες να βρουν θετικές και επαγγελματικές πληροφορίες για εσάς, είναι ένα σημαντικό στοιχείο όταν ψάχνετε για δουλειά.

Το Facebook, το LinkedIn, το Twitter, το Pinterest (και κάθε άλλη διαδικτυακή κοινότητα) μπορούν να είναι εξαιρετικά εργαλεία για τη δικτύωση, την εύρεση πόρων και την προώθηση προσωπικών ή επαγγελματικών ενδιαφερόντων – αλλά μόνο εάν χρησιμοποιούνται έξυπνα και σκόπιμα. Οι πρώτες εντυπώσεις διαμορφώνονται προτού καν συναντήσετε κάποιον σωματικά. Ακριβώς όπως το ρητό: “Η φήμη σας προηγείται”, η διαδικτυακή σας φήμη προηγείται συχνά σε προσωπικές συναντήσεις και συνεντεύξεις.

Το πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η διαχείριση της φήμης στο διαδίκτυο είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που λειτουργούν καλύτερα εάν το εφαρμόσετε προτού πραγματικά το χρειαστείτε.


Top 5 Συμβουλές και Κόλπα

  1. Αναζητήστε το εαυτό σας στο Google. Μπορεί να ακούγεται μάταιο, αλλά, σε αυτήν την περίπτωση, δοκιμάστε το – πρέπει να γνωρίζετε τι βλέπουν οι άνθρωποι όταν σας αναζητούν.
  2. Εάν δεν το χρησιμοποιείτε – διαγράψτε το. Βρείτε όλα τα παλιά σας προφίλ και τυχόν αχρησιμοποίητους λογαριασμούς που δεν χρησιμοποιείτε πλέον και διαγράψτε τα.
  3. Θυμηθείτε, υπάρχουν περισσότερες από μία σελίδες στο Google. Φροντίστε να κοιτάξετε όσο το δυνατόν περισσότερο το Google σε περίπτωση που κάτι σας έχει ξεφύγει.
  4. Καθαρίστε το ιστορικό σας. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά κάνετε ένα γρήγορο πέρασμα από το Twitter/Instagram/Facebook σας και θα ελέγξετε κάθε ανάρτηση και θα διαγράψετε όσα σας παρουσιάζουν με άσχημο τρόπο.
  5. Ξεφορτωθείτε τα στοιχεία. Βγάλτε φωτογραφίες που σας κάνουν να φαίνεστε άσχημα και ζητήστε από τους φίλους σας να κάνουν το ίδιο.


Και τώρα τι;

Σκεφτείτε τι δημοσιεύετε. Έχετε περάσει όλο αυτό το χρόνο για να καθαρίσετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα. Μην αναιρέσετε όλη αυτή την καλή δουλειά κάνοντας παλιές συνήθειες και προσέξτε το περιεχόμενο που μοιράζεστε.

Πηγαίνετε στο κλείδωμα

Φροντίστε να ενισχύσετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας σας σε πλατφόρμες όπως το Facebook, έτσι ώστε μόνο οι φίλοι να μπορούν να σας δουν.

Προσέξτε όταν πατάτε το κουμπί προσθήκης

Όλοι αγαπάμε έναν νέο φίλο στο Facebook ή ακολουθούμε κάποιον στο Twitter, αλλά προσέξτε. Μερικές φορές δεν είναι σοφό να προσθέσετε συναδέλφους ή καθηγητές στα κοινωνικά μέσα. Είναι πάντα καλή ιδέα να διατηρείτε την ιδιωτική σας ζωή, απόρρητα.

Δημιουργήστε όμορφο περιεχόμενο

Κάντε πράγματα που σας κάνουν να φαίνεστε καλοί και κάντε το μέρος του ψηφιακού σας αποτυπώματος. Εάν το αφεντικό σας πηγαίνει στο Facebook, αφήστε τους να βρουν ένα άλμπουμ με φωτογραφίες εθελοντών στην κοινότητα. Εάν δεν το χρησιμοποιείτε ήδη – το LinkedIn είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρουσιάσετε όλα τα υπέροχα πράγματα που κάνετε και μπορεί να λειτουργήσει σαν ηλεκτρονικό βιογραφικό.